Идея: Детски за всички малчугани и 1000 лв. помощ при раждане

Експертна група към МС обмисля мерки срещу демографската криза
9 окт 2019 19:14, Анисия Иванова
86
Идея: Детски за всички малчугани и 1000 лв. помощ при раждане
Архив: Булфото

Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева за осигурените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за семействата с деца. Това са мерки за подобряване на демографското състояние, обсъдени преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. За предложенията стана известно от становище на Българската стопанска камара.

Предложенията са разработени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са участвали експерти от различни области, които имат отношение към демографската политика, включително и от БАН, съобщава БТА.

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева, но само за осигурените майки. Размерът на помощта през 2019 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв. за трето дете и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете.

Второто предложение на експертите предвижда промяна на режима за изплащане на детски добавки, като се премахва доходния критерий. Изплаща се на всяко дете в повишен размер.

В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при подоходен критерий от 400 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 500 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта.

Експертната група е изчислила, че за промяната са необходими още около 55 млн. лева.

Следващите мерки са свързани с предоставяне на данъчно облекчение за семейства с деца. Първият вариант е да се предостави годишна данъчна отстъпка от по 1200 лева отделно за второ, както и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие.

За целта от сумата от годишните данъчни основи общо за двамата родители се приспадат по 1200 лева отделно за второ и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие. Данъчното облекчение се предоставя на семейство, самотен родител или осиновител. То се ползва до размера на годишния данък върху доходите. Ако този размер е достатъчно голям, облекчението се ползва изцяло и в семейството остават по 100 лева месечно за всяко второ или последващо дете. В противен случай въпросният данък не се плаща, а отстъпката се ползва частично, обясняват от експертната група.

При втория вариант се предвижда данъчната отстъпка да се предоставя не до навършване на пълнолетие, а до навършване на 10 години. Годишната обща данъчна отстъпка от прилагането на мярката отново не надхвърля 37,2 млн.лв. за първата година и през следващите години нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, докато на 10-та година се стабилизира на около 370 млн. лв.

Има и трети вариант, който предвижда приспадане от годишната облагаема основа за всяко дете по 5 процента.
В момента в семейството остават по 20 лева годишно при едно дете, 40 лева при две деца, 60 лева при три и повече деца. "При такъв нищожен размер помощите не функционират като стимулатор на раждаемостта. Те не мотивират никого, поради което са чист разход и не могат да бъдат мислени за инвестиции в бъдещето на страната. Сегашното статукво в тази област няма никакъв ефект върху раждаемостта", пише в анализа на текущото състояние. В него се посочва още, че според доклад на БАН от 2018 година 60 процента от онези, които искат да имат още едно дете, обаче не вземат конкретно решение, посочват като причина за въздържането своите ограничени финансови възможности.

От БСК изразяват принципна подкрепа за подхода, доколкото в обосновките е посочено, че подобни решения дават осезаем резултат в държави със сходна демографска ситуация и проблеми (Унгария, Русия и др.). В същото време обаче от камарата оценяват разчетения нетен ефект върху доходите като незначителен. В Унгария след въвеждането на данъчните облекчения за деца мярката е довела от 6000 до 18 000 раждания в повече през периода 2011-2013 година. Относителният дял на жените в Унгария, сключващи брак, е нараснал с 50 на сто за последните 8 години, най-вече от 2015 година насам. В Русия раждаемостта е нараснала от 10,3 промила през 2006 година до 13,3 промила през 2015 година - увеличение с 31 на сто в рамките само на 8 години.

Експертната група предлага и облекчение за ипотечните заеми на млади семейства с деца - държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лева при раждането на второ дете, 5000 лева при раждането на трето дете, и по 2000 лева при раждането на всяко следващо.

Според БСК предвидената подкрепа не постига съществено облекчаване на жилищните заеми за млади семейства. При средна месечна вноска по жилищни кредити между 600 и 700 лева и най-често срещан срок на кредита между 20 и 25 години предложените размери няма да окажат решаващо влияние върху решението за покупка на жилище от младите семейства с деца и разрешаване на проблемите със семейното планиране, отбелязват от работодателската организация.

От БСК посочват, че могат да бъдат обсъдени и данъчни облекчения за млади семействата с деца, които ползват единствено жилище за семейството под наем, напр., възможност за приспадане на част от разходите за наем от общата годишна данъчна основа. Подобна възможност може да се предвиди и по отношение на разходи за такси в детски градини, полуинтернатни групи (занималня) и др.

Експертната група предлага и безплатни детски ясли и градини - идеята е държавата да възстановява финансовите средства на общините в размера на таксите, които плащат родителите, но определени като държавен стандарт. За тези, които посещават детски ясли и градини, където таксите са по-високи, да им се възстановяват от държавата по държавни стандарти. Сега родителите плащат различни такси в различните общини. След като се направят стандарти за издръжка и за плащане на такси ще може да се калкулира разхода.

Едната от мерките предвижда и въвеждане на задължително целодневно безплатно предучилищно образование в детските градини и училищата, които разполагат с необходимата база, за всички деца в страната от четиригодишна възраст нагоре от 2020 година. Предвижда се и частично поемане на престоя в частни детски ясли и градини в размер на държавния стандарт за такса за ясли и градини.

Въвеждане на самостоятелни практики на патронажните сестри, осигуряване на статут на здравноосигурени на всички неосигурени бременни жени и на майките до навършването на една година на децата, разширяване и адекватно остойностяване на дейностите по програмата за майчино здравеопазване чрез увеличаване на броя на ултразвуковите изследвания с две допълнителни, скринингов тест на щитовидната жлеза при желана бременност и др. са част от мерките.

Предлага се и предоставяне на преференциален заем на младежи, приети в български висши училища срещу поети задължения за трудова заетост в страната за период от 5 години. Заемът се отпуска въз основа на договор с работодател, като половината от средствата се осигуряват от държавата чрез данъчни облекчения за работодателя. Заемът се опростява при изчитане на срока в изпълнение на поетите задължения за трудова заетост в страната за определения срок. В случай на неизпълнение на тези задължения, заемат се връща с лихвите.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните за Унгария са пълен ! Скоро излезе най-актулната статистика, която показва рекорно ниска раждаемост за всички времена! Склчлите граждански брак се увеличава, но само при тези които и без това искат деца за да могат по лено да вземат парите. Общо взето резултатът от унгарският експеримент е, че раждаемостта не може да се подобри с пари, но положението на семействата с деца може малко да се подобри.
77
1
 
10
 
! Отговори
Задължително преди 1 година
1. Никакви помощи и надбавки,ако някой от родителите е под 18 г., не е работил и не е осигуряван в продължение на поне 18 месеца преди раждането на детето!
2. Принудителен труд за здрави хора,които имат деца, но разчитат на социални помощи, за да се издържат.

Комуто това не харесва - лишаване от гражданство!
Създаването на дете е отговорност! Няма да ни изнудвате да финансираме отглеждането на потомството на безотговорни индивиди и по този начин да ни принуждавате ние да оставаме с по едно дете
76
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Имаме крещяща нужда от проста промяна в закона - ЕГН и плащания от държавата само и единствено за данъкоплатци! Ако си работил поне 3 години и си се осигурявал, то задължително да взимаш детски, помощи и тн.! Ако си с нулев трудов стаж, ти да не съществуваш за държавата и да нямаш право на нищо! Само това трябва да се промени! Защото сега колкото повече си работил и колкото повече данъци плащаш, толкова по малко неща можеш да ползваш и обратното - най много ползват тия с нулев принос!!!
75
0
 
9
 
! Отговори
Матеев преди 1 година
До Матеев-79 : Оня ден писаха ,че в София започват да мият улиците вечер !!!!!
Това също е опит да се открие тооплата вода и то пред избори ! Това се правеше във всички големи градове преди "революцията " от 1989 г.
74
1
 
8
 
! Отговори
Матеев преди 1 година
ПЪРВО : " Топлата вода "е открита много отдавна -това стана при ръководството на Вълко Червенков и Тодор Живков, преди така наречената "демокрация "!
ВТОРО : Много тъпо е преди избори да ровите улиците и да засипвате със 7-8 см . асфалт ,както и да обещавате да откриете топлата вода от горното изречение !
ТРЕТО : Ако наистина сте се уплашили от хилядите недоволни ,които всеки ден са на някакви безкрайни митинги,вземайте си багажа и се измитайте и не лъжете хората !
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вашта сеяндурска макя. Ще ми подхвърлят някакви хартиики за тоалетна а после това дете цял живот ще им яде тоалетната хартия ли. Много за балами ни имате. Я погледнете колко струват памперсите 45 лева за една седмица. Ами детските храни струват макя си баща си. Ами като порасне и да тръгне на училище дрехи обувки учебници ядене. С тия 1000 лева до 18 годишна възраст ли ще го отгледам. Я се евете да подфърчате.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50

... населението е сила - така казваш ти, но не уточняваш КАКВО население. От значение е не само количеството, но и качеството.
И в нашата родина при едни има свръхраждаемост, но това не носи нищо хубаво нито за държавата, нито за обществото, а само създава проблеми и ги задълбочава.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт на гербавата държава!
Не раждайте роби на мафията!
70
5
 
5
 
! Отговори
Българино, българино преди 1 година
който ще ражда заради надбавки и помощи- по-добре да не ражда. Да си изживей животеца и да си мре!
Надбавки им трябвали, детските градини им били малко... данъчни облекчения нямало, отстъпки за купуване на жилища нямало...
Ами не правете деца! Притрябвали са ни деца родени от държавни стимулации...
69
0
 
24
 
! Отговори
"Малко" къ преди 1 година
Закъсняха, ама много! А и това са празни обещания, които слушаме от години. На 2 септември, когато детето ми тръгна на училище, установих колко много деца около нас разговорят на български с родителите си. И това не беше в БГ. Родителите са намерили изход от положението, а държавата още умува. А на някой скорошен 15 септември в някое училище в България няма да има деца, говорещи български.
68
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е късно.Всичко свърши!
67
1
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Анонимен 69:
Социолозите, политиколозите, психолозите и т.н. лозите - все тряйно безработи - ще се броят ли за образовани?
66
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На образованите родоители-по-високи заплати.Това е разковничето.И да се инкриминира раждането на деца от деца.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детските трябва да се премахнат. 1000 или 2000 лева при раждане само на първо дете, чиято майка се е осигурявала поне от година и половина преди раждането. Нулев данък общ доход за родители с три или повече деца. При две деца 4-5% данък общ доход. При детските ясли и градини предимство да имат хората с по-високи доходи.
64
0
 
18
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Да ме поправи някой , но не беше ли Шулева, която отряза българите за детски и реши да ги дава само оркоподбните? да не говорим как никое правителство ен промени тази дискриминация.
63
0
 
23
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Трябва стимулиране на българите. И е крайно време да бъдат осъдени тези управници, които дискриминират българите и дават детски само на роомите.
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случайно ли се повдига темата или за да замаже положението? За едни гневни родители питам.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета и не вярвам на очите си! Комунизмът, който беше лош, тръгнал да се връща! Лошо няма, ама защо трябваше да стигнем дотук? Демокрация ли беше това досега или пълно късогледство? Колко десетилетия трябва да минат, за да се възродим, да се образоваме, да се оздравим? Най-лошото обаче е това, че още сме в процес на мислене и предизборни обещания, а до реални действия я доживеем, я не!
60
8
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Южна Корея е по-малка от България и е 51 милиона и повече. И се справят, друг писа и Англия. Ако имахме повече хора, щяхме да имаме повече работни ръце, ако сега имахме 3 повече работници, можеше да намалим данъците с 1/3, минимум. Сега нали има проблем с работата ръка? Намали кадри. С много хора се решава този проблем. Пък и ние можем да сме 20 милиона, без да разрушаваме хубавата природа. Пък и населението е сила. Китай с 1.2 да не би да нямат работа там?
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детски само и единствено за българите!!!Точка!Тука се превърна в бангладешко гето!