Тормоз, бой... Жертвите на домашно насилие са все повече

МВР обаче няма данни за броя на системно подлаганите на насилие
115
Тормоз, бой... Жертвите на домашно насилие са все повече
Снимка: Pixabay

В последните пет години се наблюдава трайна тенденция за нарастване на случаите на домашно насилие.

Жертвите, потърсили помощ и получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2015 г. са били 2 121, през 2016 г. - 2 323, през 2017 г. - 2440, през 2018 г. - 2 981, а за първите шест месеца на тази година са 1 563.

Това отчита МВР шефът Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос.

В същото време той признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. Неправителствените организации, ангажирани с жертвите на тормоз в семейството, ползвали свои системи.

Още по темата
В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда.

След това с министерска заповед са определени национален координатор в МВР по въпросите, свързани с домашното насилие, както и двама заместници. Освен това във всяко едно то 28-те Областни дирекции на МВР има регионални координатори. Тяхната работа е да събират и обобщават данните за случаите на домашно насилие.

Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането й в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
v преди 4 години
До пияница мистикБлагословен да си ти, койро оценяваш и виждаш какво правят жените за обществото. Те ще се успокоят в труда си, че има кой да ги оцени и обича, че нищо не е напразно.Мъките им не са напразни.Но само да кажа, че не става въпрос за някаква свръх самостоятелност или свобода на жените,а за лоши характери на мъже, които посягат на жени, ако не им одисат в нещо ил нещо неим хареса.Независимо прави, неправи.А не може така,не винаги е прав,а и проблеми несе решават с обиди и насилие.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да не е точно просташко, но е предизвикателно. Същото е и в общината, там нещата са 50:50, има и много симпатични и културни жени.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минавайки по магазините, често срещам доста неуважително и просташко поведение, въпреки че съм от същия пол.
103
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Не че насилието нараства, просто жените станаха по-силни, независими, в повечето случаи и по-успешни от мъжете и започнаха да си искат самостоятелността и свободата, както и самоосъзнаването, че не трябва да търпят като роби бай *** булгаропитека да се напие, да си поиска секс когато на него му е изгодно и ако ли не, бой...Аз съм мъж, но осъзнавам, че жените са по-висши същества от нас. Учат по-бързо езици, работят, гледат деца, пазаруват, готвят, чистят. А ти бай ***, можеш ли го това?
102
2
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Някой трябва да е голям скот,за да удари жена.Не го разбирам.Как може,жената,която обича да я удари,и какво доказва с това?Че е голям мъж,че е много силен,че е нещо повече от нея.Жалка и отвратителна картинка.Та това даже и при животните го няма
101
1
 
3
 
! Отговори
Докога преди 4 години
Докога тази фалшива новина или скрита реклама на НПО-отта,които искат да внедрят ИК и Стратегията за децата ни-ще стои най-отгоре? Докога явни лъжи ще стоят постоянно пред читателите на този сайт? Докога обратните ще публикуват лъжи,лъжи,лъжи,лъжи,а вие от сайта- ще сте им благодарнии ще прибирате гнусните норвежки евра? Докога ще търпите тази мерзост и гнусотия???
100
0
 
0
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До LanКъде съм казал че гледам парите?То ако беше така, аз щях да съм много богат човек, но не съм такъв.Уважавам мнението ти и не си мисли че не съм някакъв пещерняк, изказвам мнение, може ли......
99
1
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
насилието е комплексарщина
98
0
 
0
 
! Отговори
ь преди 4 години
До ДанковИма слабовати чички, които по 20 часа се трепят за пари, а се оправдават с жените си. И също така има добре изглеждащи мъже, които си лягат в много легла. Теории всякакви.
97
0
 
0
 
! Отговори
Nadia преди 4 години
До Анонименkakvi gluposti govorish!
96
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
А жертвите на масонско-илюминатското насилие повече ли са?
95
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Данков, "красотата" както ти я наричаш е привличане на първично ниво, което осигурява предаването на здрави гени. Ще се учудиш, но дори наредени в редица и без никакви външни белези на благосъстояние...жените ПАК не избират най-красивия, поне не и този според теб. :) Имаш някаква фобия за пари. Огледай се - пълно е със семейства и бедни и богати. Вторично възпитаната меркантилност в общи линии е вредна и за жената и за децата ѝ. *** това на кифлите не можеш го обясни...
94
1
 
7
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Това са фалшиви новини. Типично за днес.бг. Да цитираш данните на НПО-та, е като да четеш Библията като Дявола. Същото е!!! Те взимат пари за да очернят България, а вие ги цитирате. Явно и вие сте в кюпа. Долни продажници!!! НПО-тата НЯМАТ ПРАВО да се месят във вътрешната политика на държавата, а те го правят от години. В Затвора + конфискация на всички авоари!!! Това е държавен саботаж бе!!
93
1
 
4
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До 13Изпълнен си с омраза и те разбирам, но да говориш за всички българи така е грешно!Вярвай ми сблъсквал съм се с какви ли не хора, има много свестни и много ограничени, за съжаление вторите преобладават...Но това е мен, трябва да се бориш, дори на един човек да повлияеш, това си е малка победа.Важното е да си вярваш на принципите и да ги отстояваш.
92
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
ЗА МУТРИТЕ Е ВЯРНО ПУНЧЕВ от кКОЗЛОДУЙ ПРЕБИВА ЖЕНА СИ ОТ БОЙ
91
1
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Умът е над материята, това е физичен закон. Дори най-богатите мутри си бият жените, за Динковци и подобни селски вин дизели, да не говорим какви мелета правят. Просто хората са ограничени до аз, моята кола, моят дом, моята жена, моето дете, моите пари. В Ганьовистан има само моите. В държави като Дания има нашите деца, нашите домове, нашите жени, затова имат и нашата държава и нашите повече пари от Бай ***, който има само неговите. *** е обречен на изчезване, той е грешка на еволюцията.
90
0
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ГОС ПОДИН ДАНКОВ ПРАВ СТЕ А НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ ЖИВОТА СТАНА КАТО ЧЕ ЛИ ЧОВЕК ЗА ЧОВЕК Е ВЬЛК ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ БУКВИ
89
0
 
4
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До ШопНе разбирате не всичко се купува с пари.Аз изкарвам 1500 евро, но и да изкарвам 10000 това няма да ме промени като характер.Тука се говори за човещина, която за съжаление в България се забравя напоследък.Това за дебелия чичка е метафора, разбира се че имаш сърце!
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тормозът и боят са следствие. Само броите, но не ви пука, защо насилието и боят навсякъде в държавицата ни вземат застрашителни размери.Живот ли бе, да го опишеш... Смърди и без да го ровиш, този скапан живот за мнозинството от хорицата. Оскотели от битката с мизерията...Конвенцията няма да реши проблемите със социалното неравенство и мизерните заплати, колкото и да се пънете!
87
0
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
много малко са стойностните неща в живота а живота стана джунгла