Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Сотир преди 3 месеца
Само не знам що плащаме да сънират частни жилища с държавни пари ,с теа милярди минималната пенсия можеше да е 300 лв вече....
Който иска да си санира така и алпинистите щяха да си имат работа и то качествено си я вършеха .
190
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Статии от този тип излизат преди срив в цените и покачване на лихвите по кредитите.
189
3
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 5 месеца
вие какво очаквате от тоз уроод който пише тез статий
188
1
 
3
 
! Отговори
Ленин преди 5 месеца
Лъжа.
187
0
 
23
 
! Отговори
az преди 5 месеца
Значи посл. десет години измират по 60000 на година.
Раждат се по 50 000, от които половината не говорят български у дома и пак половината ще ползват Телминал 3.
Бизнес не може да се върши, освен ако нямаш чичо в ГЕРБ.
Инфраструктурата зле.Въздуха - също.
Панелките са по на 60 год, тухлените или ЕПК са скъпи.
Тия дето са до 30 год. си мислят, че това е Животът.Те и това само са виждали.
Ама по-старите - не.
Общо взето, *** сива картинка, за това Северняците само пият, шото са го проумели.
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спец. за големите пазарни анализатори и за директорите на банки с които разговарях през предходните 4 години. Ще назова една книга на Тома Пикети Капитала. И няма нищо общо с Капитала на К. Маркс, А общо с капитализацията на доходите на населението. Дано някой все пак да я прочете и да се спре да се плямпа колко са тъпи западняците и калко сме умни ние. Да се поучим от ТЪПИТ Е АМЕРИКАН.ЦИ . Да се научим малко да се посмирим и да спрем да се мислим за велики, щото сме послелдната дупка на кавала
185
5
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 месеца
БКП/БСП мафията са в секторите - храни, строителство, здравеопазване, енергетика. Те вдигат цените и така те насаждат недоволството у бедните, което после да експлоатират за постигането на политическите си цели...
184
1
 
26
 
! Отговори
- преди 5 месеца
Няма логика хората да взимат 1000 лв чисто на месец и да дават 1000 лв за наем (с консумативите) за малък апартамент в мръсен и неудобен за живеене град като София.
183
0
 
25
 
! Отговори
wtr преди 5 месеца
Ако оправят БДЖ с бързи и хубави влакове, където разстоянието от 200 км до София се взима за около 1,5 - 2часа, тогава ще настъпи голям отлив от имоти в София. Супер остарялата бавна и тясна пътна инфраструктура, най-вече ЖП, е една от големите пречки за развитие на ройони извън София.
Сега всеки човек, който иска да работи квалифицирна работа и да се развива трябва да се натъпче в и без това претъпканата и задръстена столица.
182
0
 
15
 
! Отговори
брокер преди 5 месеца
За имотите : къщи, апартаменти, земя, хотели, магазини . По принцип всеки, който е на зор ще продаде и майчиното си мляко за жълти стотинки. Който не е на зор - не продава за без пари. Просто и ясно. Кой разбрал -разбрал.
181
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ИНФЛАЦИЯ С КОЯТО СЕ ВДИГА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ И НАРОДА ОБЕДНЯВА. ТИЯ ЖИЛИЩА СЕ КУПУВАТ С КРЕДИТИ ИЛИ С КЕШ ОТ ОЛИГАРХИЯТА НА ГЕРБ,
180
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само в България данък сгради е смешен ! За втори или над 100квадрата трябва да е поне десет пъти повече и пак не можем да стигнем нивата на запада
179
4
 
48
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 месеца
"За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%"
Очевидно с толкова (около 40%) са се увеличили и ба-ла*мите. Сегашните цени са нереални. Основната причина (освен БГ манталитета и евтините кредити) все още някой да купува на тези цени е, че всичко живп от провинцията се изселва към големите градове и търси да залупи жилище със цената на всичките спестявания и кредит. Инак при намяляване на населението с 65000 на година и с най-много жилища на глава от населението НЯМА ЛОГИКА ДА ИМА ТАКИВА ЦЕНИ.
178
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак ли лъженовини?
И кой купува имотите, бе, съчинители? Всички провинциални градове се характеризират с голям отлив на население и пустеещи жилища. Какви нарастнали стойности? Особено за Русе, Стара Загора, че и Бургас и Варна, а и Пловдив?
Ако изобщо има поскъпване, то е само в София и за последната година това е много спорно също.
177
8
 
1
 
! Отговори
do 172 преди 5 месеца
Много моля - РАКИЯ се пие само в шоплъка - във всички останали области на България се пие преимуществено повече ВИНО, и северозападна България не прави изключение.
Разбра ли С Е Л Т А К П Р О С Т
176
5
 
37
 
! Отговори
Бургас преди 5 месеца
Градът загива.По улиците има само проскубани котки и грачещи гларуси. Но нищо..важното е ,че бургазлии гласуват вкупом за крадеца чичо Митко. И като ги питаш , защо---типичен отговор...ми, той ни направи улици....простите ми съграждани не могат да разберат, че ако се награждава кмет затова, че санира улици--няма да остане кмет в света ненаграден. Та нали това му е работата. Кражби, мръсотия, *** и бягащи от града хора---това е наследството на чичо ни Митко...не е нещо по различно от у ВАС ?
175
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Цените на имотите летят:" ... също и изнасящите се от блатото, на година над 40000 излитат с еднопосочен билет. държавата цирк
174
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес никога не бих си купил апартамент в София ! - за тези пари човек може да си построи 2-3 нормални къщи.
173
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Последно по темата. Гледаме средната заплата (дори да вземем официалната от 1700лв., а реално тя е много повече) в София и средната цена на жилище и сравняваме с големите европейски градове (ама не предградията им). Данните ги има в интернет. Повече няма какво да кажем. Стига залъгалки кой си купил апартамент в Париж за 300к евро. В някое предградие с джамии- може. Равносилно на това да си купиш апартамент село до Пазарджик и да кажеш, че си в София. Откъм средна заплата /цена на м2 сме добре.
172
2
 
43
 
! Отговори
до 169 преди 5 месеца
Знаеш ли защо в северозападнала България сте на дъното? Защото, когато аз събирах пари за университет, вие се напивахте с домашна ракия и вино. Защото в главите ви е само рИкията и сЪрбете. Затова. Мислите се за много весели и оригинални?! Ринете в собствената си мизерия и си сърбате и сЪрбете, и рИкията, и смешните на пръв поглед лафове, родени в тоталното ви лентяйство по цял ден. Нали ви гледам- чудите се къде да хванете да се напиете. Манталитет. Ходете си в Румъния, ама там не са по-добре.