Коледа през лятото: Чумата и рекордното поскъпване на свинското

Как и защо се стигна до тук?
Обновена: 29 дек 2019 08:11 | 28 дек 2019 20:49,
47
Коледа през лятото: Чумата и рекордното поскъпване на свинското
Снимка: Булфото архив

Всичко започна на 31 август 2018 година, тогава бе регистриран първият случай на африканска чума по свинете в България. В историята на бъдещото бедствие ще остане провадийското село Тутраканци, предшественик на хилядите загубени тонове свинско месо, което по традиция се консумира по българските земи.

Още по темата

Опитите за спирането на заразата от северната ни съседка Румъния не бяха успешни. Изгради се телена ограда за препятстване на диви животни. В Силистра се създаде областен координационен щаб за недопускане на заболяването по свинете. Но този ход не можа да спре нелечимата болест.

Последва ново решение на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който забрани груповият лов на дива свиня. Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръча засилване на подборния лов от място.

Протест за трюфели и забрана на лов

От своя страна хората не останаха доволни от предприетитие мерки с борбата с чумата. Близо хиляда души от цялата страна се обявиха против въведената тримесечна забрана да се събират трюфели, това доведе до национален протест на ловци на трюфели в Русе. Заповедта бе издадена от всички горски управления и бе свързана с евентуална зараза от африканска чума по свинете. Протестиращите бяха категорични, че забраната е дискриминационна, тъй като касае само ловците на трюфели. Те недоумяваха защо забраната се въвежда, след като африканската чума по свинете не е навлязла в България. От Регионалното управление по горите обясниха, че става дума за временна забрана, която важи за период от три месеца, а решението за рестриктивната мярка е взето на национално ниво.

Ловджии също започнаха протести  в района на ГКПП "Дунав мост" - Русе срещу заповед от земеделското министерство, с която се забранява груповия лов на дива свиня по поречието на Дунав. Мирен протест проведоха ловци в Никопол при ферибота Никопол-Турну Мъгуреле. Ловците настояваха също да няма ограничения за групово ловуване на дивя свиня.

Коледа насред лято – клането започна

Първи в борбата с африканската чума паднаха 100 прасета от село Тутраканци, последваха ги от Бозвелийско. В цялата област Силистра имаше регистрирани 1900 прасета в 960-970 обекта от типа "заден двор", т.е. - за лична консумация. Както добре знаем последва масово клане в цялата страна, но година по-късно. Все пак първите проби в Бозвелийско бяха отрицателни, но това не попречи на предшестващата епидемия.

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов алармираше, че африканската чума е много по-сериозно заболяване от чумата по дребните преживни животни. По думите му според най-лошите прогнози може да се наложи да се унищожи цялото свиневъдство в Североизточна България. В този случай загубите ще бъдат за стотици милиони. Оказа се прав.

Румен Порожанов и започването на бедствието

След първото заседание на Централния епизоотичен съвет в Министерски съвет Румен Порожанов обяви, че страната ни е на прага на сериозна опасност, която преминава почти през цялата Централна и Източна Европа в момента - африканската чума по свинете.Съветът е обсъдил сигурността в индустриалните ферми и личните пространства.

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов коментира, че със законови промени се предвижда въвеждането на превантивно клане, което се прилага и в Западна Европа.

Дивите прасета се разболяха, чумата идва!

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра. Мъртвото диво прасе беше открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Съоръжението е изпълнило предпазните си функции. Но не за дълго.

Първи случаи на инфекция се констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те бяха отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев бяха наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени бяха зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.

Последва оставка на министър Порожанов

Оставката на земеделския министър Румен Порожанов дойде след разследването за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие”. По това време институцията е ръководена от него. На негово място се завърна Десислава Танева.

Опазването на държавата и екипът на новия министър, фаталното лято дойде

За стриктни действия за опазване на страната от епидемия от африканска чума по свинете призова министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева лятото на тази година. "Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се. Лечение няма, ваксина няма", алармираше министърът. До 5 юли 2019 г. в страната бяха убити едва 36 животни.

4 дни след изявлението на министъра Плевен „повлече крак“ и падна в борбата с болестта. 200 прасета бяха убити в заразеното село Брест. Областната епизоотична комисия в Плевен се събра спешно и  организира информационна кампания във всички населени места за мерките срещу заболяването.

От своя страна кабинетът отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума по свинете. От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че са открити още шест нови огнища на заболяването.

"Две години успяхме да избутаме тоя бич извън България, докато вилнееше в околностите, но с румънските туристи явно огнищата се увеличават. Затова предлагам 3,7 млн. да гласуваме за земеделието, за да се направи необходимото", каза премиерът Бойко Борисов.

"Трябва да има много стриктен контрол на движението на хора и стоки, които идват от заразени територии в съседна Румъния, където огнищата са 1100. Туристическият сезон е активен и тези потоци крият риск", посочи Десислава Танева. Тя допълни и че са взети мерки на входа и изхода на селата, където са открити огнища, и има пунктове за дезинфекция.

Всички домашни животни да се убият!

Всички домашни прасета в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти тип "заден двор", трябва да бъдат изклани до 10 дни, това бе наредено на 10 юли. Около 25 процента от свиневъдството в България е в Русенския регион. В свинекомплексите в областта се отглеждат около 100 000 прасета. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни прасета бяха изклани превантивно през миналата година. След 10-дневния срок, ако заповедта не бъде спазена, щеше да се премине към принудително умъртвяване на домашните прасета на стопаните.

По думите на областния управител Галин Григоров, ако болестта влезе в свинекомплексите или бъде констатирана в близост до тях, икономическите загуби ще бъдат катастрофални. Според него опасността от заразата не се приема достатъчно сериозно в малките населени места. Досега се е разчитало на засилена информационна кампания, но и тя се е оказала недостатъчна. По тази причина е необходимо да се предприемат по-сериозни мерки.

Още по темата

Болестта се пренесе в Южна България

В Пазарджишка област се въведоха спешни мерки за недопускане разпространението на болестта. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине. Целта бе една – спиране на чумата. Забрани се отглеждането на свине в "заден двор" от служителите и работещите в свинекомплекси.

Армията съще се включи в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени от болестта прасета, съобщи БНР. Въпреки всички усилия се увеличиха огнищата на африканска чума. Те се появиха в област Търговище, Враца и Русе, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Смолян.

Чумата достигна свинекомплексите!

Ново огнище на африканска чума е открито в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщиха от БАХБ. Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждаха общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала забрана за движение на свине към и от обекта..

От БАБХ  взеха мерки за ликвидиране на болестта. Предстоеше принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона. Забрани се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. От Областната дирекция по безопасност на храните извършваха клинични прегледи на домашни свине в населени места.

Плевен, Русе и Разград обявиха бедствено положение, Европа на помощ
Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви пред БНР, че има опасност България да загуби отрасъл "свиневъдство". По думите му българските власти не са си свършили работата по отношение на мерките, свързани с африканската чума по свинете. Експерти от Европейската комисия бяха у нас за да оценят щетите от болестта.

Обявено бе бедственото положение в три общини - Русе, Плевен и Разград заради разпространението на заразата по свинете. 19 са огнищата на африканска чума.

Наложи се евтаназирането на прасета в русенското село Николово. Умъртвиха се и животните от свинекомплекса в село Бръшлен, който е един от най- големите у нас.Там се отглеждаха близо 40 000 прасета.

Избиването започна – цените изхвърчаха в небесата

Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, което го превръща в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, съобщи Европейската комисия. За 2 месеца у нас успяха да се унищожат над 20% от промишленото производство на свинско месо в България.

Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на заболяването, успя да пробие в 8 промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо около 130 000 животни, което е над 20% от общо отглежданите около 600 000 прасета в страната.

"Когато избухна чумата, цените на живо тегло се увеличиха от 2,50 лв. за килограм без ДДС за угоени прасета, а сега вече е 3,20 лв. и продължава да върви нагоре. Вече и в Европа няма ниски цени на свинското месо, от където се правят доставки за големите търговски вериги у нас", разказа свиневъдът Искрен Димитров. Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро. 

Еврокомисията пое 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите, стана ясно от еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис.

Загубите за икономиката на България се оценяват на над 1 млрд. лева. Бяха изплатени близо 10 милиона на пострадалите от избиването на домашните прасета – по 300 лева на домакинство. За подпомагането са подадени 31 466 заявления в 1763 населени места, като на 622 заявления е отказано изплащане. От своя страна Брюксел отпусна 11 милиона евро помощ на страната ни. Страната ни е договорила и други 2,9 милиона евро, които щели да отидат за превенционни мерки за африканската чума по свинете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
ЕЙ КАТО КАЗАХА ЧУМА.. В ИСПЕРИХ ВЕЧЕ ИМАЛО АМЕРИКАНСКА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА СВИНЕФЕРМА...ДОРИ ВЕЧЕ ИМАЛО РАБОТНИЦИ ТАМ.
34
6
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 19 Защо тогава свинското го нямаше в магазините?Сигурно сме го пращали в СССР.
33
6
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 29 Ооо, почакай да дойде чум...ата Нинова .
32
0
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Чумата не е причина , а само повод за шоковото поскъпване на свинското. Вносното свинска е на същата цена. Чума по говедата не е имало. Защо се повиши шоково и говеждото. Всичко е увеличено с 30 %, а пенсиите с 6 %. Обедняването продължава.Да ни е честита 2020 година.
31
2
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 4 години
Какви ли нови вируси готвят из лабораториите ,ще видим
30
3
 
13
 
! Отговори
Зетят преди 4 години
Важното е ,че аз продадох 120 000 тона дълбокозамразено свинско внос от САЩ !
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** стадото още не е разбрало номера,който му пробутаха западните господари - заразиха територията му по изкуствен начин с тази "африканска чума",унищожиха му свинете,след това му пробутаха свинско от запасите си и естествено,на двойна цена!!!А стадото блее,блее и чака седващата "епидемия" а по свинете,я по друг ***,а може и да му забранят собствената земеделска продукция,поради някаква зараза на земята,за да купува западни ***!Ще стане,очаквайте го!Нали разбраха,че сте умрели овце!!!
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата герб погуби България.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е фирмата на зетя на Бойко да внася месо . Каквото трябва това ще измислим .
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само през България минават всички чуми? То не беше птичи грип - отидоха стотици хиляди пилета, свински грип, африканска чума, кози чума по козите в Странджа, син език. Ми то вече животни не останаха в тази земя българска, превърна се в пустиня. Това никога до сега не е било.
24
11
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
До славянитепроф Лозанов е открил 38 вида различни атропологически черепи - сбирщина!Ние сме номадско племе най-вероятно на Чингиз-хан! Цар Борис-1 ни асимилира.
23
12
 
3
 
! Отговори
славяните преди 4 години
те са изкуствено създаден народ и повод за руско-турски войни! Ние сме татари!
22
1
 
31
 
! Отговори
факт преди 4 години
Османлии и турци 5 века не ни отказаха от свинското а бойко за година!
21
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилството е тежко психическо заболяване, много тежко.
20
2
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Нашите пари не трябва да се прахосват за саниране , изтребители и правителствени луксове джипове разходки и самолетче за маркуча от Банкя , а за спасяването на България от чумата ГЕРБ !
19
1
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Нашите пари не трябва да се прахосват за саниране , изтребители и правителствени луксове джипове разходки и самолетче за маркуча от Банкя , а за спасяването на България от чумата ГЕРБ !
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата в България е една и се нарича Герб!
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 се отглеждаха 13 милиона прасета, а сега 600 хиляди, от които голяма част са избити заради чумата. Кой унищожи свиневъдството в България - демокрацията или чумата?
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Може да помогне, ама не помага.