КСНС: Ескалация на кризата в Ирак застрашава глобалния мир!

Съветът излезе с 5 препоръки след заседанието при Радев
61

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ескалация на кризата в Ирак и региона застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Около тази позиция са се обединили участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.
Още по темата

Съветът е обсъдил развитието на обстановката в Близкия Изток и произтичащите от това потенциални рискове и заплахи за България, съобщи държавният глава след 2 часа и половина заседание.

В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб, е било подчертано в рамките на заседанието.

Радев посочи, че на съвета е била изразена загриженост за развитието на ситуацията в Ирак и региона, и е отчетена необходимостта от спешна деескалация на напрежението и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран.

КСНС препоръчва да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат.

Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират процесите с потеницал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

МВнР да поддържа постоянен контакт с българите, намиращи се в зоните на напрежение и да актуализира препоръките за сигурността им при необходимост, препоръчва още Съветът.

МО да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и на обектите от критичната инфраструктура.

 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
3
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 месеца
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
51
3
 
2
 
! Отговори
Боинг преди 4 месеца
Радефф поне е военен и знае, че театъра е тотален и не се възползваме от ситуацията. Братята му по масонска ложа естествено няма да го съдят. Но Тиквата какво прави там и лекарите не могат да обяснят.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безводието е основен стратегически проблем за България. Източването на язовирите за цели различни от задоволяване на хората с питейна вода, да се забрани и да се криминализира.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е велик.
В него ми е надеждата.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"" ДВЕ СЛУГИ НА САЩ ... ""
..............

България излиза от 50 години тежко комунистическо, съветско робство ... трябват още поне 50 за да се стигне до независима позиция като тази на Израел например.
Засега - колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре ... пък ако това значи американско робство - така да бъде!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Карат се ,обиждат се за пред хората
вечерта се събират прегръщат и напиват като казаци.
Всичко е един театър.
46
7
 
6
 
! Отговори
ceko преди 4 месеца
Я, Радка червената булка!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
,,КСНС: Ескалация на кризата в Ирак застрашава глобалния мир! - голямо заключение са направили ,това го знае всеки и без да ходи на консултативен съвет !
44
5
 
8
 
! Отговори
Радев за смях... преди 4 месеца
Нашият прецедент не бил червен, а само Румен...
43
5
 
6
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ преди 4 месеца
Дa преди имахме ПреЦедент Плювналиев, а сега имаме ПРЕЗИДЕНТ Радев!
42
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашия некадърник Борисов беше като ромска мечка на срещата Путин, Ердоган, Вучич само където не направи кълбо напред и да изръмжи. Но ако го бяха накарали и това щеше да направи, няма по голям *** от безродника Борисов. Разликата между Борисов крадеца и Радев летеца е един вагон с книги и няколко говорими езика в полза на президента. А Борисов гледа като пукал на международни срещи.
41
2
 
10
 
! Отговори
Гаманов преди 4 месеца
Махнете се най сетне от Близкия изток,за да няма напрежение...Оставете хората сами да си решават кое как да бъде...Преди в БГ беше спокойно,сега от демократи и миротворци и тук стана неспокойно...
40
8
 
9
 
! Отговори
Беселина преди 4 месеца
Един и същи умник пише коментари, с които да уязви българския президент. Дано да му зачетат за заплащане постовете отделно, че да си позволи топъл обяд...
39
10
 
9
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 месеца
Балалайка-руски музикален инструмент.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелените Чорапи и Мутраганьо ще оправат напрегнатата обстановка
между Иран и САЩ.Така че ще спиме спокойно.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Великата сила България прави разбор на международното положение.
Взима важни решения за световния мир.Ще бъде отразено в ТАСС и Си Ен Ен .
36
9
 
7
 
! Отговори
adrg преди 4 месеца
хахаха, нашият смешен *** "преЦедента" докато реши да свика КСНС, докато вземат "решение" -тя заплахата/войната приключи!! Пълен смях е пРЕЗИДЕНТА,малко ще му е да го бият тоя смешко!!
35
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Намирането на изход от кризата е мъжка работа... - и КYРнела трябва да се намеси...
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А пък бочката вчера им каза,че само с мир ще се решат проблемите.Ох,добре,че им го напомни,та спряха.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Туски поток е по-голяма заплаха за родината и е жалко, че първенците ни са подкупени и не защитават интересите на татковината. Занимават се с дребни караници и бистене на международната политика