МВнР препоръчва сезонните работници да не пътуват

Заминаването обаче е въпрос на личен избор
Обновена: 10 апр 2020 21:45 | 10 апр 2020 21:41, Анисия Иванова
46
МВнР препоръчва сезонните работници да не пътуват
Снимка: БГНЕС

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство въпреки пандемията от коронавирус. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.
 
Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани. "Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения."

Тя обаче подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

"Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност", коментира Светла Василева пред БНР.

Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа  в друга европейска държава.

"Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните".

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но: "Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания."


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
да заминават и да не се връщат тези които останат и получават помощи на
полето с мотиката
42
1
 
0
 
! Отговори
бедния българистанец преди 1 месец
има разлика в сезонната работа, едни бичат за по 500 евро на седмица, без език, живеят като роби. Други като мене работят за по 1000 - 1200 еврака, на седмица и се забавляват. разликата е че аз зная език, а те не. Който си го може, си го може. :)
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде тези евраци, че ние да намажем!?!Сънища, сънища!
40
7
 
1
 
! Отговори
бедния българин преди 1 месец
аз също съм сезонен работник, но знам език и си взимам 4000 еврака. Не зяпам 8 часа пред компютъра, а се забавлявам на плажа по цял ден. Който го може си го може, вие ходете си береде доматите, след това като се преберете ги купете същите от големите вериги магазини :)
39
0
 
7
 
! Отговори
П. П. преди 1 месец
Тогава правителството да подсигури бизнеса да работи. Чувал съм, че ако някой кара хората му да остават тук а не им осигури работно място в благоприятна бизнес среда да го наричат иди0т, 4укундур и ненужен да изпълнява държавна функция. Изхождайки от изводите на тези хора биха могли думите им да бъдат подкрепени с реални действия и ненужните нам хора от върховете на властта да оставят разбиращите с компетентни действия за истинското благо на народа да управляват. Това е народна воля....
38
0
 
3
 
! Отговори
П. П. преди 1 месец
Тогава правителството да подсигури бизнеса да работи. Чувал съм, че ако някой кара хората му да остават тук а не им осигори работно място в благоприятна бизнес среда да го наличат ***, *** и ненужен да изпълнява държавна функция. Изхождайки от изводите на тези хора биха могли думите им да бъдат подкрепени с реални действия и ненужните нам хора от върховете на властта да оставят разбиращите с компетентни действия за истинското благо на народа да управляват. Това е народна воля, а не огр
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВнР препоръчва: спрете да ядете за 2-3 месеца, сойте на тъмно в мазето и не употребявайте ток за да преживеем вируса!
36
0
 
9
 
! Отговори
МММ преди 1 месец
Ама то ако гастарбайтерите (най големия инвеститор в България) не отидат в чужбина, ще фалираме бързо, бързо.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърби ги управниците, че хората не искат да бачкат тука на безценица а тръгват за чужбина.
34
2
 
15
 
! Отговори
Географов преди 1 месец
Белгия,Холандия и Швейцария трите заедно са колкото българия по площ.Земя нямат имат само пясъци и крайречни *** .Населението им е около 60 милиона .Нямат нашите извори,нямат нашите руди и др...
За *** дето говорихма ,че сме били мъничка и бедна държава ,е не сме просто много крадете....
33
3
 
8
 
! Отговори
Тъпомер преди 1 месец
Хм,пак плещиш глупости,работил съм няколко държави и мога да ти кажа,че само тук се работи за жълти стотинки,който има ум да бяга докато е време,че и жълти ст. може да няма.А вируси колкото щеш,не може безкрайно да се криеш.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм обикалял много по другите държави лично,ако трябва да бъда откровен към себе си.Но съм останал с впечатление,че България е единствената държава където можеш да се изакаш където и да е,и после да изникне домат ,,самораслек'' който да завърже плод годен за консумация,без никави човешки грижи като поливане,окопаване и торене.Просто лични впечатления.Ако нещо бъркам,моля поправете ме.
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От МВнР-то знаят ли изобщо какво е това да си вечно без работа,защото не си успял да се нагодиш на ,,държавна ясла''..? За никой не е тайна че така наречените ,,сезонни работници'' са всъщност безработното население в трудоспособна възраст,което не се отчита като безработно от Бюро по Трудът.Ако се вземат в предвид че тези хора са трайно безработни,безработицата ще регистрира неколкократно нарастване.Хората от безпаричие ходят да аргатуват по другите държави,не от друго.
30
2
 
2
 
! Отговори
Радио Ереван преди 1 месец
До Аха
Е не може всички да са старши секретарки на Директорчета в некое дъщерно дружество на некоя голема компания я,не са много ,а и повечето шефове в Бг. искат пълна програма с кафето...
29
4
 
8
 
! Отговори
Ако е за парите преди 1 месец
Дли ще плащаш социални на 200 хиляди или ще лекуваш 5 хиляди (5% са тежките случаи,а при млади под 1%) е все тая.Да ходят ,че тука няма какво морето е под въпрос,заведенията затворени ...
28
4
 
18
 
! Отговори
Телеграфо нюс преди 1 месец
Доколкото знам парите, които гастербайтерите ни вкарват в икономиката са повече от преките инвестиции и повече и от др. показатели -грабнака на Бг икономиката се считат.
Да ходят хората ,че покрай тях още колко други се хранят.А тоя дето не иска да ги пуска в България после е хамстер.
27
13
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Ама ходете, кой ви спира. Бачкайте за жълти стотинки. То ако беше много добре платено местните щяха да се избиват да работят там. Щом и сега няма желаещи при положение, че и там безработните се увеличават с всеки час, значи плащат по-малко от социални. После като ви кажат, че програмисти в България взима 8 хиляди чисто, казвате, че е лъжа и няма такива заплати при нас.
26
0
 
6
 
! Отговори
Ач преди 1 месец
До Сотир

едно кило връхчета на коприва се бере доста бавно един пкет е 3лв за една манджа 100 гр -обемиста е копривата и лека.
Явно търговската верига е платила доста ,но колко са получили берачите на коприва не се знае ,да се въведе минимално заплащане на час- стига експлоатация.
25
11
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Животът продължава, колкото и да им е мъчно на генералите

Човекът е човек, когато е на път.

Когато се е скрил в дупката си, значи е мишок.
24
1
 
20
 
! Отговори
Сотир преди 1 месец
Седете си тука и яжте коприва за 35 лв килограма от веригите...да коприва дето е плевел край пътя.Цените на храните в ЕС са с десетки проченти по-ниски от в Бг, а заплащането на труда в пъти по- високо ...
Или работодателя в Бг. не дава което трябва или търговската верига не продава за колкото трябва....ЕС спешно да барне нещата в БГ, че е парадокс.