Самоувереност или паника: Крайностите, които вредят при пандемия

За опасното и безопасно поведение, разказва психолог
15 апр 2020 14:35, Петя Славова
9
Самоувереност или паника: Крайностите, които вредят при пандемия
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шансът да се заразим с коронавирус е свързан не само с нивото на предпазните мерки, но и с начина, по който работи мозъкът ни. Психологът Сергей Ланг разказа за опасното и безопасно поведение по време на пандемия.

От психологическа гледна точка хората, които се смятат за неуязвими, всъщност са от най-уязвимите от заразяване. Ланг обясни, че когато си повтаряте, че вирусът няма да ви засегне, тялото ви започва да вярва в това и постепенно изключва защитните си механизми.

Още по темата

"Когато човек вярва, че не може да се разболее, тогава инстинктът за самосъхранение спира да работи. Този човек може да не забележи появата на опасните признаци. Дори ако такъв човек има симптоми на коронавирус, той може да си каже, че това не е нищо особено и да не вземе мерки. Самоувереността, че никога нищо опасно не може да ни се случи е опасна", каза психологът, цитиран от БГНЕС.

От друга страна, прекомерната тревожност също не води до нищо добро, заяви Сергей Ланг.

"Има обратна страна на монетата – когато хората изпадат в паника и параноя. Постоянно се страхуват, че ще се заразят. Някои могат да се самоубедят, че имат симптоми на болестта. Мисълта, че непременно ще се разболеете действа на психосоматично ниво. Така човек е в постоянно състояние на стрес, той убива нервната си система и съпротивителните сили на тялото отново намаляват", обясни психологът.

"Оптималното положение е да се придържате към препоръките, които ни дават лекарите. Трябва да миете ръцете си, да спазвате дистанция от други хора и да не мислите постоянно за най-лошото. Човек в състояние на стрес привлича болестите към себе си. Ако искате да бъдете здрави, мислете за доброто и спазвайте правилата", съветва психологът Сергей Ланг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Винаги може да се намерят изключения. А аз соча вярващите. Заради овчедушието им страдат и другите.
7
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Така са смятали и преди векове,когато се е появила теорията ,че инфекциите се причиняват от едни много малки животинки,които живеят по мръсните ръце:)
6
0
 
0
 
! Отговори
ех, психология преди 4 години
Има една популярна мисъл-,,По време на война ,хората не умират от грип".Мисълта управлява процесите в тялото.Мозъкът е добър слуга ,но лош господар и ако наистина вярваш ,че няма да се разболееш,дори да пипнеш вируса-ще го изкараш на крак,но ако вътрешно се страхуваш-независимо от поведението ти-може да се разболееш със всички последствия от това.Аз например,обикновено не боледувам,защото нямам време за това.Ако все пипна нещо,то не спирам да се чудя,как е възможно и го изкарвам на крак и бързо
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки, който вярва в нещо, което не е виждал, може спокойно да бъде обявен за ненормален!
4
1
 
1
 
! Отговори
Хора, мислете! преди 4 години
Разбирам и поддържам хората които вярват. Независимо от религията им. Обаче, когато са разумни аналитични и мислещи!-Ама... Аура...Метафизика...чуда... Ходят на църкви, целуват икони, причастия от една лъжичка и после...А?-Ненормалници!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха, "Когато човек вярва, че не може да се разболее, тогава инстинктът за самосъхранение спира да работи..." а като умира от страх става толкова здрав, че чак безсмъртен!
2
0
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Да бе...
1
6
 
2
 
! Отговори
славянин преди 4 години
При вярата или невярата в заразяване работят не само психологически закони, а и метафизически - вярата, че ще се заразиш понижава вибрациите на аурата ти и ти ставаш по-уязвим за всякакви въздействия, а вярата че няма да се заразиш прави обратното - повишава вибрациите на аурата ти и те прави по-неуязвим! Това го знае всеки, който се занимава с езотерика, то е нещо като събирането и изваждането в математиката!