Интерес към ипотеки има и в момента, банките финансират до 80%

При потребителските кредити почти няма промяна в лихвите
30 апр 2020 07:00, Боряна Павлова
70
Интерес към ипотеки има и в момента, банките финансират до 80%
Снимка: БГНЕС

В условията на извънредното положение банките са свили финансирането за купуване на апартаменти на ипотека. Ако преди извънредното положение финансираха около 85% от цената на апартамента, сега финансират до около 80%, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Само две банки леко повишиха лихвите по ипотечните си кредити с 0,1% и 0,3%, допълни той. При всички други банки лихвите остават на нивата от преди извънредното положение. В момента банките продължават да отпускат ипотечни кредити с ниски лихви между 2,7% и 3,1%.

Още по темата

При финансирането на покупката на имоти в строеж също има промени, каза Тихомир Тошев пред "Труд". Леко ограничено е финансирането на жилища на етап Акт 14. Банките предпочитат да финансират имоти на Акт 15 или вече с Акт 16, т. е. когато са готови за ползване. Финансирането при покупка на жилища с Акт 14 продължава, но банките правят по-обстойни проверки на строителя, доколко той е финансово стабилен и ще завърши в срок сградата, която строи.

И в момента има интерес към ипотечните кредити, защото много хора в незасегнати от кризата сфери продължават усилено да работят и дори имат ръст на доходите, каза Тихомир Тошев. Тези хора в момента продължават да са активни на пазара и търсят основно ипотечни кредити, защото трябва да решат някакъв жилищен проблем – искат да си купят собствен дом или по някаква причина искат да се преместят в по-голям апартамент.

Потребителските са с 5-6% лихва

Клиентите на банките от сектори, които най-много са засегнати от кризата като ресторантьорство и туристически услуги, в момента се считат за по-рискови и достъпът им до финансиране е по-ограничен, каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

При потребителските кредити почти няма промяна след въвеждане на извънредното положение.

Лихвите се запазват между 5% и 6%, допълни той. При кредитните карти също няма промяна. Но и тук важи правилото, че ако човек е останал без работа или е в неплатен отпуск може да му бъде отказана кредитна карта. Търсенето на потребителски кредити обаче е намаляло, защото хората предпочитат да не задлъжняват, когато не е ясно колко време ще продължи кризата.

Междувременно БНБ обяви данни за март, според които лихвите по ипотечните кредити и по потребителските заеми в левове продължават да падат.

Средната лихва по фирмените депозити в евро е отрицателна – минус 0,03%, което се дължи на такса “съхранение”, която събират някои банки за големи суми по сметките.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Туск 2 е тичният брокер - нагъл, неграмотен, но със самочувствие. ***!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цените нямат значение ако не е ясно колко е голям квадратния метър и вложените материали. Щото ако е 60см, и 400Е са много. Това дето влизат стени, стълбища, балкони... И нека не сравняваме коп-тор за под наем (за инвестиция) с жилище за живеене. Има ли и каква топло и шумоизолация, падземния паркиг - хидроизолация, гараж (на партера!!!) и т.н. Ако не става за живеене, и 200Е са много.
59
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 месеца
До Анонимен 58

Предстои да разбереш колко ще падат :)
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Средномесечен осигурителен доход 2007 г. - 398 лв. , средномесечен осигурителен доход 2019 г.- 986 лв. Средни цени на апартаменти в София 2007 г. - 1000 Евро , Средни цени на апартаменти в София 2019 г. - 1100 Евро , ДА падат да падат , колко да падат ?
57
0
 
7
 
! Отговори
ззз преди 4 месеца
До експерт

Или се брокеряк започнал да изгладнява, или тпунгер набълбукал се с 2-3 аирбнб на върха да му плаща вноската. Не няма да е като 2008. 3-4 по-зле ще е. Всичко останало настрана, сега има зщшс повече предлагане при пъти по-занижено търсене, понеже много "инвеститори" са се набутали с по 2-3, а се видя че рентиерството не е устойчив модел. Така че вярвай си .. личи си че си кисел к0мплексар дори от 2-3 думи пост дет си изсрл.
56
8
 
1
 
! Отговори
експерт преди 4 месеца
и тая криза като предната, ще паднат с по 100-200евро в софия, след ръста от 500-600 последните години.
а вие се надявайте на спад , но пък ръст на заплатата ви да си купите евтинко, само пишещите тук знаете как се прави , всички сте тарикати, хихи !
55
11
 
3
 
! Отговори
Туск 2 преди 4 месеца
Абее вие тука в тоя дурашки форум сте да не казвам кви хейтъри И пак сте ми напраскали миносите на предния пост Работя на по - ниски комисонни като брокер намирам читави жилища и пак недоволни Безплатно да ви ги дават пак ще мрънкате неблагодарници смотани Знате ли кво Ще има да сънувате мокри сънища от по 300 евро/м2 ама няма Като искате да получавате си плащайте Комунизмът свърши другари обратно на работа.
54
3
 
22
 
! Отговори
aa преди 4 месеца
не няма интерес към ипотеки. Цените 50% надолу след 1 година. Кризата ще е брутална, това което е в момента е само загрявка за есенно зимния период. Ама аз съм прост и не разбирам. Виж платените драскачи те са разбирачи, слушайте тях.
53
0
 
17
 
! Отговори
Строител преди 4 месеца
Купувайте , че събирам за Бентли
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно в момента хората купуват предимно само храна и неща от първа необходимост
Това отвори очите на потребителите , че могат да диктуват цените и при дрехи, техника , автомобили , имоти и тн...
Занижено търсене -спад на цените на стоките -логично нали
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За първото тримесечие има над 6 % спад по данни на агенцията по вписванията
Това са реални сделки , а тогава нямаше корона вирус в България
Тоест посоката върви още от края на 2019год . и сега сделките клонят към 0
Сега не ме разбирайте погрешно , който има за харчене да си купува -негова работа
Моята прогноза е за спад 50 и повече процента
50
12
 
4
 
! Отговори
експерт преди 4 месеца
мечтатели, в София цените ще паднат с 10% в свестните квартали, а в гетата до 20% и това ще е , защо да паадат до нива 2008ма ?
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
в МОМЕТНА при Гала коментират спада на имоти и наеми хахаха
Човека каза диапазон 10-30% но може и повече.....
Това в превод означава 40-60%
Експерта каза хората да си държат парите и да не купуват сега
След като при Гала коментират пазара на имоти ....смятайте....
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Sherlock Holmes
Готови сгради са, с продадени досега около 60 процента от апартаментите.Просто изведнъж смъкнаха цените, и аз не знам защо.
47
1
 
6
 
! Отговори
Ковидчо преди 4 месеца
гарсониера в Меден рудник -Бургас...44000 еуро...
колко трябва да струва такава в София-столицата на страната,където средната заплата е около 1724лв???
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съзнателно подвеждащо представяне на информацията.
Плюс поднасяне на маловажна такава.
В случая важното число е колко процента от кандидатстванията за кредит са били одобрени преди кризата и колко сега. Също е важно да се сравни колко броя ипотеки са раздадени през април 2019 и колко сега. Да не се окаже че спада е към 90%?
45
1
 
2
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 4 месеца
До Анонимен 42
Има и доста надценени имоти. Зависи и дали имота е на зелено, дали строителя има нужда от спешно финансиране. Вече се е набутал със земята, проекта и прочие, и вижда накъде отиват нещата. А има и строители, които вече имат голям собствен капитал и не им пука, могат да продават евтино. Понеже такова намаление си е сериозно, ако не е някаква измама, може би си заслужава вниманието, ако търся релно имот за живеене. По принцип говорех за вече построени жилища.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брокерите няма ли да носят отговорност затова , че са съветвали хората да куппуват на надутите цени ? Това не е ли подвеждаща информация ? Не знаят ли колко съдби са объркали , като са ги набълбукали с ипотечен кредит?
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 42
Видях подобна табела , отначало пишеше -цени започващи от 69000 евро , сега ппише - цени започващи от 49000 евро
Да предположим , че има много хора които разполагат със суми от 49 до 79 хил в брой
Аз мисля , че никой няма да рискува да си изхарчи парите сега , след като е ясно , че веднага след покупката ще са на загуба
Отделно от това наемите започнаха да падат доста
42
2
 
2
 
! Отговори
az преди 4 месеца
То няма забрана за не вдигане на шум пт 14 до 16. Само ако си правиш ремонт вкъщи. За строящи се сгради не важи.