Курсанти с парад за 6 май, военните показват способности

Президентът ще поднесе цветя пред паметника на Незнайния воин
37
Курсанти с парад за 6 май, военните показват способности
Парад в София тази година няма да има. Снимка: БГНЕС, архив

Денят на храбростта и празникът на Българската армия 6 май тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки.

Събитията ще включват тържествен ритуал в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили.

В навечерието на празника, точно в 21.00 ч. на 5 май, ще започне празнична илюминация в Борисовата градина в София. Тя ще бъде изпълнена от подразделения на Националната гвардейска част, съобщиха от МО.

На 6 май празникът ще започне в 10.10 ч. с тържествен ритуал в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и в него ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще приеме строя на курсантите и ще поздрави всички военнослужещи по повод празника.

В парада на бъдещите офицери ще участват над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов.

Под звуците на химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите ще преминат в тържествен марш. Ритуалът ще завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище. В церемонията ще вземе участие и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Пред Морска гара Варна с начален час 10.35 ч. военнослужещи от Военноморските сили ще извършат демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител (заподозрян за трафик на оръжие) в националните морски пространства.

Ще участват военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза "Чайка" и Морският специален разузнавателен отряд. Техниката ще бъде представена от моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет "Пантер".

В 10.50 ч. в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево ще се  проведат съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили на Република България.

В полетите ще участва личен състав от военно формирование 28 000 - Граф Игнатиево със самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и от военно формирование 32 040-Крумово с вертолети Ми-24 и "Кугар". Демонстрирана ще бъде съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал се пилот над вражеска територия.

По време на операцията самолети Л-39ЗА ще имат за задача да открият и обозначат условна точка на приземяване на катапултиралия се пилот. Вертолет „Кугар“ ще инфилтрира в района спасителен екип по способа "рапел". След елиминиране на враждебна сила на земята от спасителния екип екипажът на вертолета ще ексфилтрира катапултиралия летец с непосредствена авиационна поддръжка от страна на боен вертолет Ми-24. Въздушният периметър над зоната на операцията по търсене и спасяване ще бъде осигурен от изтребител МиГ-29.

В 11.00 ч. в района на Учебен център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще проведат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа "бързо въже", ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развят отвисоко национален флаг.

Проявите по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия ще завършат в София с отдаване на почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България. В 11.30 ч. президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин.

В условията на въведеното извънредно положение заради пандемията от COVID-19 гражданите ще могат да наблюдават демонстрациите на способности от ВМС, ВВС и силите за специални операции чрез електронните медии.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе ние парад ще направим ама блатарника ще гледа как короната разгонва руската армия ...Бе да незабравят как е било в действителност ..
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две Български роти са доказали че могат да опердашат два руски полка тъй че да не чувам гък от олгиново
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъпеша Радев реч няма ли да държи?
26
0
 
10
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
които не са ходили в казармата да не пишат простотии
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Муни прави пир по време на чума.Щял да даде 1.5 млрд за саниране,щото му се умилкаха строителните босове.Това е най-важното сега-санирането.
24
12
 
16
 
! Отговори
Браво на президента преди 1 година
Иска да запази ценностите в България.Да е жив и здрав и да пази България.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ШУМИ КОРОНА ВИРУС

Две роти те гледат с надежда! Дали ще издържиш на щурма?
Един представител на гей-парада като теб не може да се огъва!
Носим ти и вазелин!
22
13
 
9
 
! Отговори
ШУМИ КОРОНА ВИРУС преди 1 година
МАРШ , МАРШ С ПРЕЗИДЕНТА НАШ
В ПАРАД ДА ВЪРВИМ И ВИРУСА ДА ПОБЕДИМ
БЪЛГАРСКИ ЧАДА ЦЯЛ КОРОНА СВЯТ ВИ ГЛЕДА
ХАЙДЕ КЪМ ЕПИДЕМИЯ СМЕЛО ДА ВЪРВИМ
21
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Я! Снимали едни 300лв.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Курсантите са най-безправната прослойка от военнослужещи.
С абсолютно неясен статут, с неясни перспективи, с неустановено положение.
Ако не са заробващите договори за неустойка сигурно поне една трета биха напуснали веднага.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук имат право да се изказват само грамотни ора, дека не са влазале у казарма, оти като мене не съ съ изчанчиле! И дека са завръшиле барем 3-ио клас барем с 3.
Секакви други навлеце, дека мого са училе не са за тука, оти ни обръкват!
18
13
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Президентът има най-малко вина за сегашното състояние на армията ни.Имахме силна армия до 1990г.След това политиците взеха решение за влизане в НАТО и ЕС и унищожиха най-силните ни и модерни оръжия,естествено под диктата на янките.Капиш?
17
10
 
12
 
! Отговори
Чорапът ще остави преди 1 година
китки.А първата домакиня ще направи ли пита,ще свари ли жито в памет
на загиналите или ще посети някой бутик да купи с народни пари торба
парцалки за да подкрепи българското производство?
16
15
 
5
 
! Отговори
БКП преди 1 година
Ние ще водим парада!
И ще ви освободим!
15
5
 
11
 
! Отговори
Глупав цирк преди 1 година
В много държави просто разпуснаха по домовете курсантите от офицерските училища, вместо да ги държат събрани на едно място и да рискуват здравето и живота им. Нашите кухоглави шкембелии на власт ги смятат за свои дресирани маймунки, щом им дават жалки заплатки. И за тяхна сметка ще проведат "честване" противно на собствените им "абсолютно задължителни мерки" за самоизолация и унищожаване на икономиката. И това нагло слабоумие трябва да им бъде напомнено на следващите избори.
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румене,яхвай джипката и с маска под брадата си пей "О бела чао" на оргинален италиански.Добре,че я пуснаха на македонски ,та и му нчо да и се наслади сред щайги с ягоди .
13
3
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Само способности ли можете да показвате? Ами сила можете ли да показвате? Какво ще стане, ако Турция нападне България с армия? Президентът също носи отговорност, защото е главнокомандващ, а като няма армия, няма какво да командва и държавата е слаба срещу врагове.
12
4
 
11
 
! Отговори
Въпросчо преди 1 година
Парад за един *** !
11
6
 
10
 
! Отговори
Хе,хе! преди 1 година
Военните ще покажат способности , а *** какво ще покаже ? А ,да ! Ще покаже поредния си гьонсуратлък !
10
14
 
13
 
! Отговори
безделникът от Донду преди 1 година
Големият нищоправещ човек, но високо платен, отново ще рецитира. Ще заяви себе си. Ще се види по телевизиите.