Не пациентите са намалели, а посещенията в болниците

Спадът на инфарктите и инсултите е заради страха
Обновена: 22 май 2020 19:21 | 22 май 2020 19:16, Камелия Цветанова
0

Спад на инфарктите и инсултите по време на извънредното положение у нас. Това показват официалните данни. Признават го и лекарите.

Причината: плановите процедури, инвазивни и хирургически, бяха спрени, а голяма част от пациентите са били уплашени, че в болниците могат да се заразят с коронавирус.

Още по темата

"Това не значи, че пациентите са станали по-малко болни. А например, от тези 7 пациента, които бяхме предвидили за смяна на аортна клапа, двама са починали. Те не са получили терапия поради този страх", каза за Bulgaria ON AIR Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Лекарите са категорични – не пациентите със заболявания са намалели, а посещенията в болниците.

"Голяма част от пациентите казват ще изчакам малко, докато отмине пандемията. Намалението, редукцията на процедурите е правопропорционална на степента на проблема с епидемията. В Щатите това намаление е 42 %, а в е Италия 38%", допълни проф. Петров.

След облекчаване на мерките медиците наблюдават друга тенденция.

За ефективно лечение е важен контактът между пациента и лекаря. А смъртността при сърдечно-съдови заболявания е много по-висока от тази при Ковид-19.

Спадът на инфарктите предизвика спорове. Дори премиерът се усъмни, че в здравната система може би има злоупотреби със скъпи клинични пътеки.

На този фон Националният статистически институт отчете 4 % спад в общата смъртност за първите 4 месеца на годината спрямо предходните 3 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари