15 милиона са хората по света, които са българоезични

Българският език е третият класически език в Европа
24 май 2020 15:35, Нели Христова
29

15 милиона са българоезичните по света, казва доц Анна Кочева от Института по български език към БАН в разговор на Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Има няколко изселнически вълни, запазили българския език в различна степен, дори и с различни диалекти. Последната вълна е от икономически мигранти от България и тя е след 1989 г.

Има големи български общности в някои страни, в които първата генерация говори  български език, при второто поколение има разколебаване, а при третото – българският език се превръща в семеен спомен. Има значение и в какви семейства се живее на новото място след изселническите вълни. Когато майката е чужденка – езикът е в отстъпление," обяснява доц. Кочева.

"В Испания се изселват цели български села и пазят езика и дори диалекта си, защото не спират да говорят на него, голяма част от първото поколение не проговарят дори испански . Не им се налага, защото живеят компактно помежду си. Работят като строители напр. или жени, които почистват, затова им е нужна само базова компетентност на испански," разказва доц. Кочева.

Тя нарича общностите ни зад граница българоезични, защото при някои има процес на отродяване. Дава за пример Северна Гърция, където в селата въпреки многото изселвания оттам все още може да се чуе български език, но още има боязън – хората не смеят да говорят и да афишират българския. За разлика от Западните покрайнини, където говорят на български, но са икономически блокирани, и от Бесарабия, където има култ към българщината. Но, по думите на доц. Кочева, българската държава е в дълг към българите в Бесарабия по отношение на българското гражданство.
 
По отношение на езика на Северна Македония имаме не някакви други, а обективни научни претенции и БАН издаде книга по този въпрос с документи, защото хората в Северна Македония трябва да знаят факти, които не са имали възможност досега да научат. Тя припомни за бързата прекодификацията от Скопие на българския книжовен език през 1945 година и направи аналогията с други държави, като подчерта, че няма  няма кубински, чилийски, австрийски, швейцарски език и никой в тези страни не се притеснява да нарича езика си съотв. испански и немски.

"Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата е българска азбука – нещо, за което наистина трябва да се преборим в рамките на ЕС да съществува като термин. Продължава да се води битката, кирилицата да се нарича българска азбука“, каза в „Брюксел 1 "доц Анна Кочева. Според нея, „пречи ни това, че българските институции не действат в синхрон по този въпрос“.

Правителството е сезирано няколко пъти, че този въпрос трябва да бъде решен в полза на историческата и научната истина още преди да се извърши разширяване на ЕС с други държави, които имат кирилица и претендират за нейната история, обясни доц. Кочева в разговор с Милена Милотинова.

„Защото и нашите съседи от Северна Македония имат претенции върху кирилицата и твърдят, че това е македонската азбука. За това най-вероятно ще претендират и съседите ни от Сърбия в един момент. Става въпрос за отстояване на историческата истина“, предупреди доц. Кочева от БАН.

Липсата на твърда позиция у политиците тя отдава на страх от евентуална възможност да се възпламенят някакви научни конфликти, които могат да прераснат в политически.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц Анна Кочева от БАН вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
Преслав преди 3 години
През 893 г., след Преславския църковно-народен събор, градът е обявен за столица на България, като се превръща и в седалище на първата българска книжовна школа. Преславската книжовна школа се развива като важен литературен и културен център в България и в славянския свят, където са служили изявените средновековни писатели и учени Наум Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Презвитер Козма, Черноризец Храбър, Тудор Доксов и други.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
понятието *** не влиза в българските медии преди на прокопиев да си спазари пропагандата от американска фондация, същият *** редовно посещава онзи американски "чанел" където му е абсолютно позволено да "ролплейва" като хитлер или неонацист и си мисли че и тук е позволено и едва ли не в реалният живот.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понятието славяни навлиза след руско-турската война не и преди това. Освен това, цялата история е подменена във връзка с ТРАКИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стъкмистика на квадрат. Българите мигранти едва ли са запазлили нещо като гледам тукашните Робертовци Силвестри Гери-Николини и Георг Жоржовци как карат на герундий и вносни думички на килограм. То не е мъфини смутита коучинг вижън фейс хейт пилинг кетъринг чекинг ивент тиимбилдинг и какво ли още не.
20
2
 
11
 
! Отговори
От преди 3 години
15 милиона в света, а в България 6 милиона, значи 9 милиона са в чужбина, срамота, срам и позор, затова селата ни тънат в разруха, а 2-3 града са пренаселени и едвам се живее в тях, трагедия.Да се мисли стратегия, поне тези, които има възможност пак да се върнат тук за постоянно, има как, Унгария го показа, Чехия и не само те.Трябва да се направи нещо!Да ни е честит днешния празник, да опазим и съхраним и за следващите поколения българската просвета и култура!Да се съхраним като народ!
19
4
 
6
 
! Отговори
майтап преди 3 години
Тия почти са изчезнали,почнали да ги броят!?
18
1
 
5
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Уча български език скоро година и половина. Мога ли вече да се смята като българоезичен?
17
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 3 години
преди да цъкате, може да си проверите в гугъл излъгал ли съм поне за едно нещо от написаното.
16
12
 
7
 
! Отговори
42 преди 3 години
Не знам кво цъкате минусчета на това което бях писал. Това, че кирилицата е акцептирана изцяло тогавашна гръцка азбука с добавени няколко знака за липсващи в гръцкия звуци си общоизвестна истина. Че сегашната и графична форма произлиза от т. нар. "граждански шрифт", налижен от Петър Велики под влияние на латиницата - също. И това, че англосаксонска литертура - и поезия, и проза, и историчски съчинения, и преводи на староанглийски има отпреди преславския "Златен век" също е вярно. Преди да цъкате
15
0
 
4
 
! Отговори
42 преди 3 години
...събран от най-затънтените диалекти по критерий максимално да се различава от датския. И ето - има си го.
14
0
 
5
 
! Отговори
42 преди 3 години
Примерите с австрийския, чилийския и т. н. са непредставителна извадка. Защото има и предостатъчно обратни премери с хърватски, черногорски и босненски, молдовски, португалски, норвежки, таджикски, урду, които се различават не особено много съответно от сръбски, датски, фарси, хинди, че да бъдат определяни при желание и като диалекти или като "писмени норми". Въпрос на желание на съответната държава. А вариантът на норвежкия, наричан "ниношк" е едно към едно с македонския. Език, изкуствено....
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 милиона заедно с нас,бе.И защо да не са,след като само през последните 10-20 години избягаха 2 милиона.Като прибавим и децата им,които са родени навън,цифрата може и да излезе.Освен това сме дали писменост на руснаци,сърби,македонци.
12
15
 
10
 
! Отговори
АнонименА преди 3 години
Абе как ги преброи тези 15 милиона? Егаси "науката". Ами що не ги изкара 20 милиона или 11 милиона?
11
14
 
8
 
! Отговори
до SS преди 3 години
до SS - Взел си азиатка за жена, пък ръси мъдрости. Аз азиатец не бих пипнала с пръст дори, но ок, други разбирания. После се чудим, защо сме на първо място от целия свят по изчезване. Върху гробовете на дедите ни римляните ще си друсат кючеци.
10
15
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ преди 3 години
НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНАРОДЕН СЪМ И ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ ЖИВЯЛ В СОФИЯ.СЪПРУГАТА МИ КОЯТО ЦЯЛ ЖИВОТ Б.Г.АДМИНИСТРАЦИЯТА Я ВОДИ ЧУЖДЕНКА МЕ КОРЕГИРА ВЪВ ФИННИ ПИСМЕНИ НЮАНСИ В РОДНИЯ МИ ЕЗИК,КОИТО МАЛКО БЪЛГАРИ БИХА ЗАБЕЛЯЗАЛИ ИЛИ НАЙ ЧЕСТО НЕ ГИ ЗНАЯТ.СЪЩАТА ТЪЗИ АДМИНИСТРАЦИЯ КОГАТО ТЯ ЗАВЪРШИ ИНЖЕНЕРСТВО В ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ- СОФИЯ ОБАЧЕ НЕ ЗАБРАВИ ДА РАЗПРЕДЕЛИ ЧУЖДЕНКАТА В РОДНИЯ ГРАД НА БАЩА И..
9
3
 
13
 
! Отговори
seira преди 3 години
СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА Е В "ПРЕСТЪПЕН ДЪЛГ" КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА!!!НАРОДЕ!!!!!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"няма кубински, чилийски, австрийски, швейцарски език и никой в тези страни не се притеснява да нарича езика си съотв. испански и немски"--трябва да се обяснява на доцента и колегитей от института защо там е така, а тук е другоячеи примерът е неудачен. Във всички тези държавиима консенсус по въпроса и политическа воля да се работи за единен литературен език. Докато вБългария и Северна Македония такъв консенсус от двете страни няма. В едната страна твърдятедно, а в другата -- нещо друго.
7
11
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Когато майката е чужденка езика е в отстъпление.НЯМА ТАКОВА НЕЩО,АКО МЪЖА Е НА МЯСТОТО СИ.СЪПРУГАТА МИ Е АЗИАТКА С ДРЪПНАТИ ОЧИ.СИНА МИ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ,И АНГЛИЙСКИ.СЪПРУГАТАТА ОСВЕН МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК ГОВОРИ БГ И АНГЛИЙСКИ.ДОКАТО НАУЧИ ЕЗИКА НИ В КЪЩИ ГОВОРЕХМЕ НА ENGLISH.СЕГА ПЛЕЩИ ПО ЦЯЛ ДЕН НА НАШИЯ ЕЗИК УСТАТА И НЕ СПИРА.
6
7
 
7
 
! Отговори
ЩО Е ТО преди 3 години
славянска писменост? Някой да обясни.Няма английска, френска, немска писменост?Защо?
5
9
 
15
 
! Отговори
кирилица преди 3 години
А руския не е ли български диалект ползван от още 100 млн.