Ще решим ли някога историческите спорове със Северна Македония?

Историкът доц. Спас Ташев коментира темата в "Денят ON AIR"
Обновена: 28 май 2020 22:36 | 28 май 2020 22:36, Красимир Ангелов
29

Преди дни в телевизионно интервю външният министър на Северна Македония Никола Димитров изрази мнение, че въпросът за македонският език не е на дневен ред.

Прави ли България отстъпки пред Република Северна Македония?

Още по темата
"Не можем да говорим за отстъпки, тъй като на практика всички разговори в т.нар. историческа комисия са прекратени. За да има отстъпки, трябва да има диалог, а такъв няма", категоричен бе историкът доц. Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Той смята, че докато не приключат парламентарните избори в Северна Македония, постоянно ще бъдем изненадвани от инциденти, провокирани от македонската страна, тъй като част от членовете на комисията ѝ очевидно не желаят промяна в концепцията за т.нар. етническа македонска нация.

"Големият парадокс е, че ние още не знаем кога ще са парламентарните избори", допълни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България не е съумяла да представи добре позицията си относно македонския въпрос.

"В момента имаме брошура на БАН относно официалния език на Република Северна Македония. Тя ще бъде представена на английски език, така че все повече наши и европейски партньори ще могат да се запознаят с фактите такива, каквито са", каза още Ташев.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Sony преди 1 месец
Абсолютни крадци. Това са тези. Ако България беше богата, щяха да се умилкват, сега крадат каквото могат. Типично сръбска политика, под руска протекция. След разкъсването на Югославия от НАТО, сега сърбите останаха в политическата и икономическата орбита на Русия. Някакви жалки опити за Евро членство се правят, но на тях не им стиска да влезе само Сърбия в ЕС, така щат нещат, трябва да признаят останалите изрезки о СФРЮ за самостоятелни държави. Използват влиянието си в Македония, това е.
26
0
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Стига вече с тези неосъзнати крадливи макета, всеки в световен мащаб който има елементарни исторически познания няма да повярва на едни твърдения за такава държава още по малко за такъв език.Всичко което правят и говорят е подсъдимо, крадене на история, език, видни БГ личности, дейци, революционери, цялата ни азбука- осквернена с добавка на незнайни йероглифи, и части от сръбската реч и произношение.Това е кражба на идентичност, това е престъпно.
25
2
 
6
 
! Отговори
Дани преди 1 месец
Македонски език НЕ съществува.Това е БЪЛГАРСКИ език,променен по политически причини.
/Това е определението на немски професор ,специалист по балканистика./
24
1
 
21
 
! Отговори
Но пасаран! преди 1 месец
Докато сръбската агентура държи в мъртва хватка Македония, няма условия за истински добросъседски взаимоотношения с тези страни, камо ли тяхно влизане в ЕС. Иначе мазни, но неискрени "добросъседски" приказки може да си разменяме. Такива лъжливи съседи в ЕС обаче не ни трябват! Веднъж влезнат ли, значи сме съгласни със кражбата на всичко българско което са си харесали да преименуват и повече копче не можем да им кажем! Да видим дали ще се намерят предатели сред българите да пуснат тези в ЕС!?
23
2
 
19
 
! Отговори
Горди македонбългари преди 1 месец
Нямало е как сърбите да поробят македонците без да им отнемат българската индентичност...и това правят вече 110 години -първо чрез терор и насилие, а по-късно с агентура и манипулации. Българите са старшия славянски народ на Балканите, цивилизовал сърбите с писмеността си. Да върнем българското достойнство на македонци за да се освободят от гнета на сръбските агенти сред тях!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът от десетилетия винаги е бил,че България няма медийно присъствие в Македония- нито вестници,нито телевизии по кабелните оператори!Сръбски и гръцки колкото искаш - камари!Ако първото ни условие за започване на преговори и договор за добросъседство беше свободното българско медийно присъствие в Македония,то сега изобщо нямаше да стои въпроса за диалектността на македонския език,както и повечето исторически спорове.Да спрем преговорите докато не пуснат 10 BG-телевизии!Добросъседски!Иначе?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакъв проблем няма . Ние като Държава с финансови възможности следва по силата на Договора да изявим желание да издигнем във всяко тяхно населено място паметник на Яворов с един единствен надпис " . . . отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик " . Остроумието на народа на Северна Македония ще реши кой е на местото на трите точки .
20
3
 
9
 
! Отговори
професор преди 1 месец
Екип от руски сръбски и македонски учени, доказаха че кирил и методий са от ескимоското племе чукчи от сибир и че кирилицата тръгва от чукотка и камчатка и тъй като славянските народи по това време са пребивавали в сибир значи азбуката идва от там. точка това е самата истина, даже доказаха че коренът на македонскиьот народ е от чукотка. Затова в русия викат на македонците чукчи.
19
4
 
7
 
! Отговори
Истината е, че преди 1 месец
Историческите факти всеки може да си ги интерпретира както му е кеф, но те са непроменими и на края истната удобна или не за някои побеждава. Сериозните историци едва ли се влияят от полит прищевки и комплекси. Унизително за нас е да влизаме в роля на учител на хора градящи си минало от преиначаване и измислици. Ясно е кои са български царе, кой е Ф.Македонски и Ал.Македонски и колко общо имат с комплексираните макета. Тези тесногръди субекти едва ли са наследници на велики пълководци и владетел
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"въпросът за македонският език не е на дневен ред"
-- кой клас е завършил вашият
красавец красимир и още не се
е научил кога се слага пълен член?
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България никога не е имала проблем с ,,Македонският Въпрос''. Но някои хора от Скопие подклаждат омразата срещу собствената си държава.А това вече е платено от Кремлин
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли ще ги решим някога тези спорове. Те бяха решени за един кратък исторически период по времето на ВСВ когато имахме обща граница с Италия.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 25 години когато Северна Македония се преименува на Източна Албания няма да има смисъл от всички тези спорове. Тогава за жалост македонското население ще се е загубило. Надявам се да не спорим със Северна Македония а да им помогннем да се осъзнаят накъде отива нацията им.
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера как и защо хората могат да се вълнуват от такива делби и спорове. Всички сме хора и живеем на земята. Хич не ми дреме как ще ми наричат страната къде са и били некога границите и такива глупости. Никаква приложима полза няма от това.
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самият аз имам македонски корени, но истината е че вече ми се повръща от тях.
И какво им пречат изборите комисията да си работи?
Не им пречи, просто знаят, че каквото и да кажат ние ще извадим документи и ще го докажем. Те нямат документи, нямат нищо - една гола сръбска пропаганда и много злоба.
12
2
 
30
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
"Исторически спорове" няма, тъй като няма "обща история" (отвратителен, агресивен и фалшив термин). Има една история и тя е Българска. Обща история биха могли да има примерно Австрия и Унгария, бидейки са били една държава - Австроунгария. Реално има стогодишен опит за дебългаризация на Българите от Вардарско и Егейско, осъществяван с режисурата и финансирането на Сърбия, Гърция, Русия, СССР, Коминтерна и шепа български дегенерати, които са им колаборирали и до ден днешен им колаборират. Това е!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината ще изкристализира сама, само трябва време
10
19
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Македонският език е факт, искате или не.
И на мене не ми харесва крайният резултат от кръстосване на битолски диалект със сръбски език, но факт е, че вече четири поколения го говорят.

И въпреки всичко е най-близкият до българския език официален език на чужда държава.
9
4
 
16
 
! Отговори
А БАН чака команди преди 1 месец
"За да има отстъпки, трябва да има диалог, а такъв няма." Бре, каква мъдра БАН-ска мисъл!
Защо и сръбските, и македонските учени не чакат диалог, а предприемат настъпление по въпроси, касаещи нашата история, книжнина и култура?
Отговорът е ясен. Съседите вече век и половина си имат доктрина, която твърдо следват, налагат и популяризират, независимо дали ги управлява султан, княз, крал или социалистически министър председател, независимо дали са обединена Югославия или разпокъсани държавици.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази брошура на БАН ще повтори ли същото, което показва Диалектоложкия атлас
на БАН, с който чуждестранните учени вече са запознати?
И как в тази брошура ще бъдат обяснени разминаванията на показаното в този атлас и други твърдения, декларирани в други издания на БАН?
Или просто в брошурата учЕните няма да вземат отношение по този проблем, а ще изкудкудякат поредното си становище, съобразено с очакванията на този и онзи?