Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че трябва да се преименува на "българска азбука"! И да се каже навсякъде, че Кирил и Методий са създали глаголицата, а не тази, на която пишем сега и която ползват още 300 М души.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOХабер нямаш от това, за което пишеш.
141
2
 
2
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Не виждаш ли,че всичките европейски и други държави са на голяма загуба от русофобията,нищо не се печели от това,а само се губи.------Напротив, от ритането по кокалчетата на Путин, всички ние само печелим.
140
1
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Не говорим за принадлежността на Солун към определена държава, а за преобладаващата част от населението не само на града, но и на целия район около него.---------- И така да го извъртиш, преобладаващата част винаги са били гърци, евреи, турци и чак след това българи. Солун е като Константинопол - винаги си е бил гръцки град.
139
1
 
17
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 години
Нека все пак уточним фактите: св.Кирил и Методий създават глаголицата за западните славяни, а техните ученици създават кирилицата за българите в България,по изричната воля на българския цар Борис!А целта е извършване на богослужението и превод на Библията на български език за ползване в новоучредената Българска Православна Църква и от новопокръстения български народ!
138
2
 
1
 
! Отговори
OMFG Cringe! преди 3 години
Nooooooooobody cares ....
137
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докато бг шовинистите се занимават с подобни глупости да припомним че сме на ПОСЛЕДНО място в ЕС по всичко.
136
1
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
Турците вместо да умуваме дали кирилицата е българска,да вземем да си открием турска азбука.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовРуши, а нещо цитат ще видим ли, или по старите ДС методи с доносите ..... ?:))))
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският премиер е доказанслуга на една чужда държава, вкоято сега стават такива неща,че трябва да се хапе по собственияси мазен . Дреме му за кирилицатакак щяла да се нарича, той и българскине може да говори правилно и незнае кога се използва пълен член.
133
0
 
12
 
! Отговори
За Седмочислениците преди 3 години
До 132Нека да уточним нещо, защото явно си вече почерпен и си се пообъркал.Учениците на Кирил и Методий не са седем, а са пет - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.Тези пет ученика заедно със светите братя Кирил и Методий са почитани и канонизирани като Свети Седмочисленици.
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 132И учениците на Кирил и Методий не са българи?Човеко, има една пословица "Голям залък ла.п.ни, голяма дума не казвай!" И децата ще ти се смеят.
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOНе говорим за принадлежността на Солун към определена държава, а за преобладаващата част от населението не само на града, но и на целия район около него.И не само Солунският регион, но и цяла Беломорска Тракия е била с преобладаващо българско население чак до войните през първата половина на 20-и век.
130
2
 
7
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 години
БРАВО НА ВНОСИТЕЛИТЕ.ПРИЕМЕ ЛИ СЕ ТАЗИ ИСТИНА В ЕУ. РУСОМАКЕТА ДА ВЬРВЯТ ПО ДЯВОЛИТЕ.
129
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито Кирил и Методи, нито техните седем ученици са били българи. Та каква казвате да бъде кирилицата? Българска ли? Пффффффффф..... Аре недейте. Ставате като македонците с кривите си бомбастични претенции.
128
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което наричаме кирилица, НЕ е българска азбука.
127
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаРусофобията яде ли се,пие ли се,ближе ли се,какво?Не виждаш ли,че всичките европейски и други държави са на голяма загуба от русофобията,нищо не се печели от това,а само се губи.Какъв в смисъла от това?Никакъв!
126
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 116Комунизъм в България никога не е имало! Не бъркайте диктатурата на българските селиандуристанци и крепостна простащина с комунизъм. Никой от обкръжението на ленинските, сталиниските и тошовите сифилитици не са чели Маркс и Енгелс.
125
0
 
1
 
! Отговори
Фашистки и-фашисти преди 3 години
Стар виц казва - Добре го написа Мога ли да ти взема изреченито ,.?- А ти като го преведе Защо все ме пращаш във ъгъла На картата .... !
124
11
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименИ русофоби няма. Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.