Одобриха мярката за транспорта и туризма за запазване на заетост

Чака се обаче решение на ЕК, преди да се изплащат средства
5
Одобриха мярката за транспорта и туризма за запазване на заетост
Снимка: БГНЕС

Работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. Приходите им трябва да са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Това реши правителството с одобряването на условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.

Очаква се около 22 000 работещи да получат такава подкрепа. Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв. Съгласно Решението на Министерския съвет компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г., но за не повече от шест месеца.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на компенсации, следва да отговарят на няколко основни изисквания, сред които са: да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация; да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.; през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет по стандарти, приети в изпълнение на чл. 71 от Закона за публичните финанси.

Право да получат компенсации имат самоосигуряващи се лица, които не трябва да имат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември  2019 г. Друго задължително условие е да запазват дейността си, докато получават компенсации, както и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което получават средствата. Условието за запазване заетостта е валидно и за работодателите.

Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на работа на работниците и служителите.

Средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквения крадец
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има още пачки евраци х 500 в чекмеджето на Ту лупа.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това за до платят повишените сметки за ток и вода ли го дават?
2
0
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 месеца
Не е ли Редно парите да се дават на работници , а не на Бизнесмени ?
1
1
 
6
 
! Отговори
Boko bo преди 3 месеца
А за простият бг народ НИЩО. В момента получавам от Правителството на UK месечно 520 паунда помощ, а работя. Спи народе Спи. Изборите идват и пак идете за гъби, а после за пореден на май....та си. Прост народ Слаба Държава. Казано е