Доц. Спасков: Може да се заразим едновременно с коронавирус и грип

При тях и клиничната картина е еднаква, и лечението е приблизително еднакво
31 юли 2020 10:40, Елка Василева
22
Доц. Спасков: Може да се заразим едновременно с коронавирус и грип
Снимка: архив, БГНЕС

Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип. Това  доц. д-р Спас Спасков пред Нова тв. По думите му двете заболявания се различават трудно. Клиничната картина при тях е почти еднаква и лечението е приблизително еднакво.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица. „Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни", поясни Спасков.

Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е истинският показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла.

Още по темата

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните", обясни доцентът.

Спасков смята, че през септември-октомври броят на заразените ще намалее. „Тогава обаче ще се появи друг проблем - ще се смеси коронавирусът с грипни заболявания",  каза още специалистът. Тогава вероятно ще има нарастване на броя пациенти, които се приемат в болница.

Спас Спасков поясни, че колкото по-голямо е количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Къде са ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена...Щото коментара е тегав и безвкусен!
19
1
 
11
 
! Отговори
Аха до коментар 8 преди 3 години
С тази малка разлика, че кръвоизливите и мозъчните травми от които умират пациентите съвсем случайно съвпадат по време с автомобилната катастрофа в която са попаднали.А диабет,сърдечни проблеми,белодробна болест, хората са имали години преди да имат коронавирус.Малка,но съществена разлика
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8За грип няма лечение но биг фарма е създала хиляди хапчета и антибиотици рекламирани от личните доктори че лекуват грип.Същото ще стане и с короната.
17
12
 
5
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Мда.. Никой не бил умрял от коронавируса. Правилни разсъждения от форумни "специалисти"- инДжЕнери, изтъкнати "вирОсолози", "доценти" и др. с куп научни постижения. Затова изобщо сме на тоя хал като държава. Даже свестни управници не сме в състояние да си изберем. Обаче сме най- умните в света и никой не може да ни каже как да живеем. А, и все някой ни ***, щото сме най- значимите.. гащници.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй въобще дали е възможно да се явят като букет,венец по родословна линия от радословното дърво по клонове,що на предшественици по разклонения от дървото на съществуване,що как гора от дървета на патогени всеки от които с неговите ДНК,РНК,други съединения,вещества за обусловени връзки по родови разклонения и индивидуални предразположености за съвместимост в развитието им,че въобще кой ги опрашва,опложда,произвежда им деление за размножение с определени функции определено противостоящи на човек.
15
1
 
5
 
! Отговори
Aman ot psevdoucheni преди 3 години
Kak li e ocelqla civilizaziqta xilqdi godini s grip i bez?.Grip schte ima i na lqto i na zima a cqr nikoga nqma da ima tyi che spoko.Bog da vi pazi.Prvite choveci sigurno sa obqvili karantina i ne sa izlizali ot peschterata na lov.i t.n. do dnes
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцента да каже на болния и близките му, че ,, напразно се страхуват,,
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако отменим Правилника за движение, ще се изпразни чекмеджето на КАТ
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уплашени хора има винаги
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли да спрете вече с тъпотиите дето ръсите ежедневно!?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами зарази се-кой ти пречи.
9
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Доцента да ходи да си...върне доцентската титла на Боку за да го направи...професор,защото е много...умен.Боку търси...такива за новата си...партия от умни,с...него начело.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тях и клиничната картина е еднаква, и лечението е приблизително еднакво... и процентите летален изход са еднакви... и всичко е някак еднакво... да не се окаже после, че това си е обикновен грип?
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса вид грип
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдааОт автомобилни катастрофи не е умрял нито един човек. Всички умират или от кръвоизлив или от мозъчна травма или от други придружаващи заболявания. Автомобилните катастрофи са напълно безопасни! Време е да отменим праилата за каране по пътищата! Те само пълнят чекмеждето на боко!
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная как, това че съм уплашен, ще запише в здравния ми картон хронични заболявания, за да имат основание да ме приемат в болница, но доцент вероятно по ги разбира нещата.Също не ми е много ясно, колко е убеден в това, чия преценка е важна, за да се постави под контрол в болница, средно тежък. Но по скоро ще се доверя на лекувани лекар, а доцент да си приказвате каквото иска по медиите. Ако има по добра практика, да ходи да лекува и обучава колегите си, а не с общи приказки по медиите
4
3
 
11
 
! Отговори
+ преди 3 години
Те хората вече забравиха, че има и други опасни вируси освен ковид19. Единственото, което има значение в момента е дали имаш положителен или отрицателен PCR.
3
6
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Всички "заразени" от корона вирус *** или от пневмнония в следствие на нелекуван грип или от други хронични заболявания.От корона вирус не е умрял никой, макар че си го носим от десетилетия.А с тия мърляви парцали дето си ги носите по устите, еле пък на 40 градуса, шанса да заболеете от респираторно заболяване се вдига десетократно.Аман от зомбита!
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастията не се лекува!
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде сте го наблюдавлали това,че твърдите вече,че може? Така и никой не каза от къде идват всички тези грипове и вируси,които преди да влезем в Нато в БГ нямаше-