Доц. Спасков: Може да се заразим едновременно с коронавирус и грип

При тях и клиничната картина е еднаква, и лечението е приблизително еднакво
31 юли 2020 10:40, Елка Василева
22
Доц. Спасков: Може да се заразим едновременно с коронавирус и грип
Снимка: архив, БГНЕС

Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип. Това  доц. д-р Спас Спасков пред Нова тв. По думите му двете заболявания се различават трудно. Клиничната картина при тях е почти еднаква и лечението е приблизително еднакво.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица. „Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни", поясни Спасков.

Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е истинският показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла.

Още по темата

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните", обясни доцентът.

Спасков смята, че през септември-октомври броят на заразените ще намалее. „Тогава обаче ще се появи друг проблем - ще се смеси коронавирусът с грипни заболявания",  каза още специалистът. Тогава вероятно ще има нарастване на броя пациенти, които се приемат в болница.

Спас Спасков поясни, че колкото по-голямо е количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски.
 


22
Още от София
Сблъсък на "Орлов мост": Жена с бастун срещу протестиращи и арест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Къде са ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена...
Щото коментара е тегав и безвкусен!
20
1
 
10
 
! Отговори
Аха до коментар 8 преди 1 седмица
С тази малка разлика, че кръвоизливите и мозъчните травми от които умират пациентите съвсем случайно съвпадат по време с автомобилната катастрофа в която са попаднали.А диабет,сърдечни проблеми,белодробна болест, хората са имали години преди да имат коронавирус.Малка,но съществена разлика
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 8

За грип няма лечение но биг фарма е създала хиляди хапчета и антибиотици рекламирани от личните доктори че лекуват грип.
Същото ще стане и с короната.
18
12
 
4
 
! Отговори
От Плевен преди 1 седмица
Мда.. Никой не бил умрял от коронавируса. Правилни разсъждения от форумни "специалисти"- инДжЕнери, изтъкнати "вирОсолози", "доценти" и др. с куп научни постижения. Затова изобщо сме на тоя хал като държава. Даже свестни управници не сме в състояние да си изберем. Обаче сме най- умните в света и никой не може да ни каже как да живеем. А, и все някой ни мами, щото сме най- значимите.. гащници.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Туй въобще дали е възможно да се явят като букет,венец по родословна линия от радословното дърво по клонове,що на предшественици по разклонения от дървото на съществуване,що как гора от дървета на патогени всеки от които с неговите ДНК,РНК,други съединения,вещества за обусловени връзки по родови разклонения и индивидуални предразположености за съвместимост в развитието им,че въобще кой ги опрашва,опложда,произвежда им деление за размножение с определени функции определено противостоящи на човек.
16
1
 
4
 
! Отговори
Aman ot psevdoucheni преди 1 седмица
Kak li e ocelqla civilizaziqta xilqdi godini s grip i bez?.Grip schte ima i na lqto i na zima a cqr nikoga nqma da ima tyi che spoko.Bog da vi pazi.Prvite choveci sigurno sa obqvili karantina i ne sa izlizali ot peschterata na lov.i t.n. do dnes
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доцента да каже на болния и близките му, че ,, напразно се страхуват,,
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако отменим Правилника за движение, ще се изпразни чекмеджето на КАТ
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уплашени хора има винаги
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли да спрете вече с тъпотиите дето ръсите ежедневно!?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами зарази се-кой ти пречи.
10
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 седмица
Доцента да ходи да си...върне доцентската титла на Боку за да го направи...професор,защото е много...умен.Боку търси...такива за новата си...партия от умни,с...него начело.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При тях и клиничната картина е еднаква, и лечението е приблизително еднакво... и процентите летален изход са еднакви... и всичко е някак еднакво... да не се окаже после, че това си е обикновен грип?
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За грип лечение няма, досега великата медицина и доцентите и професорите и академиците не са намерили начин да лекуват грип.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коронавируса вид грип
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До мдаа

От автомобилни катастрофи не е умрял нито един човек. Всички умират или от кръвоизлив или от мозъчна травма или от други придружаващи заболявания. Автомобилните катастрофи са напълно безопасни! Време е да отменим праилата за каране по пътищата! Те само пълнят чекмеждето на боко!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не зная как, това че съм уплашен, ще запише в здравния ми картон хронични заболявания, за да имат основание да ме приемат в болница, но доцент вероятно по ги разбира нещата.
Също не ми е много ясно, колко е убеден в това, чия преценка е важна, за да се постави под контрол в болница, средно тежък. Но по скоро ще се доверя на лекувани лекар, а доцент да си приказвате каквото иска по медиите. Ако има по добра практика, да ходи да лекува и обучава колегите си, а не с общи приказки по медиите
4
3
 
10
 
! Отговори
+ преди 1 седмица
Те хората вече забравиха, че има и други опасни вируси освен ковид19. Единственото, което има значение в момента е дали имаш положителен или отрицателен PCR.
3
6
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
Всички "заразени" от корона вирус мрат или от пневмнония в следствие на нелекуван грип или от други хронични заболявания.
От корона вирус не е умрял никой, макар че си го носим от десетилетия.
А с тия мърляви парцали дето си ги носите по устите, еле пък на 40 градуса, шанса да заболеете от респираторно заболяване се вдига десетократно.
Аман от зомбита!
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герберастията не се лекува!