Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си

Най-дълго в родителския дом остават хървати и словаци
12 авг 2020 12:25, Елка Василева
383
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, през 2019 г. варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

В България делът на младежите, живеещи с родителите си, е 48,8 на сто за миналата година, сочат данни на статистическата служба Евростат.

Напускането на родния дом често зависи от това дали младите хора са във връзка, дали учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.

Но тази възраст варира значително в отделните държави.

Още по темата
Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).

Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.)

Следват италианци (30,1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР. Единственото изключение е Люксембург.
 


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
0
 
! Отговори
Деси преди 1 месец
До 331
Ти си си добре ама кво да правим ние останалите НЕпрограмисти пич?! И аз искам на село - имам си и къща там,която мога да оправя, обаче няма какво да работя там. Въобще не ми се бута в тъпите коптори с ужасен въздух и мизерия навсякъде, обаче не мога да го измисля как да се случи.
330
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Aз си купих къща в средновековен стил в с. Неофит Рилски до историческия парк.. имам си голям двор градина, селото има биокухня, строят училище и болница.. работя си от вкъщи, чист въздух тихо... няма корона.. Рай.
329
2
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 1 месец
Не са виновни младежите, а държавата. В България няма икономика и никой не създава работни места. Доган мисли че разбира от всичко но не разбира от нищо! И Бойко е така!
328
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 349

Мисиpка и становище? Това е като *** да пише философски трактат.

Дадат им по готов (често нeкадърно преведен) лист маруля и те го хрупат - това е нивото им.
327
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друго си е да живееш при мама - не плащаш наем, сметки, храна, няма нужда да се напъваш в живота. Излезеш за няколко часа да се направиш на мъж "ощетен от системата", хвърлиш 2 домата и 3 яйца по Парламента и се прибираш мама да те нахрани. Чудиш се на приятелите си, които са тези теглили кредити за жилище и се сбръчкват от бач и нямат време и сили за протести. Те майки нямат ли, че се напъват?
326
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво означава "Ох, на мама!"
Тази ***, ако има становище по-въпроса, да го каже. Защото от заглавието се разбира, че едва ли не е повод за подигравка.
325
2
 
8
 
! Отговори
RJnP преди 1 месец
И аз живея у нас. Офиса го "карантинираха" или каквото е там,а мен ме пратиха вкъщи и remote-ка. След 2 месеца в малкия апартамент, му теглих една майна и се прибрах при нашите, поне да не кибича сам. Не виждам, защо да е проблем. Заплатката си върви, с родата ве се виждаме, много приятели от гимназията, а и е друого, като имаш 4к свободни средства на месец, па бирата ти е 2.5 в бара. Абе, не е зле. А италианците - ами те с по 400 литра вино на къща - трябва да се пие, как ще се напуска :D
324
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всички бедни, дано НИКОГА не напуснете кщата на мама и да живеете в мизерия!
323
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 342

Никакъв програмист не си ТИ!

Както чета изявленията ти с толкова много правописни грешки (в IT се нарича синтаксис на кода) ти генерираш повече синтактични грешки отколкото редове си написал! По нататък има морфология, обекти и.т.н. Да не те затруднявам с неща които не си въобще чувал - програмист remote! Aма съвсем „remote“ си от програмирането! Направи поне нещо смислено в живота си, иди протестирай, за да ти дадат да завършиш образование, защото тука ще ни мъчиш да четем глупостите.
322
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмист 341

Като "колега", ще те попитам, колко компании предлагат дистанционна работа на стажанти и младши кадри, с адекватно заплащане? Аз досега съм срещна 2 и бяха чужди, с изискване, да имам бакалавър и 2 години стаж, ама позицията е за "младши".
А ако съм адвокат? На село в къщата, кой е тоя, дето ще го представлявам в съда? Кравичките на хълма ли? Знаеш ли? А и друго - когато идват пари във вашата вифрма от нас, провинциалистите, не ги връщате, защото са провинциални, нали?
321
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм програмсит и в мометна работя дистанционно, от "мама и тате". Короната ме върна в България, защото ако пак затворят гранцитие, няма да си видя смейството 1 година сигурно. И знаете ли? Хиз не е толкова зле. Къщата е 200+ квадрата, има място в гаража за моята кола, оправихме двора, през вечер банкети с роднини и познати. И кво, каот съм на 29? Приятелката дойде, запознаха се, харесаха се. Даже каза, че много спокойно. Да, може да КУПЯ директно къщ, ама защо в момента? За слава?
320
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
200 боба бил апартамент в София и кво?
По селата има къщи за хиляда лв, какъв е тоя зор софиянци да ми ставате?
Посланието е ясно : МАРШ ОБРАТНО НА СЕЛО, откъдето сте дошли, и където ви е мястото.
А цените на имотите са високи Именно защото провинциалистите се довлякоха и има голямо търсене.
319
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като живеят с родителите, какво? Вечер навин на кафе, биричка, делкат си разходите, не набиват половин заплата за наем. Проблемите идват с половинката и дете после, ама пак се свиква. Бъдещето е дистанционно, а по селата и малките градове ефтини жилища бол.
318
1
 
5
 
! Отговори
трънчо преди 1 месец
До Наблюдател от САЩ
*** ,защо нагло лъжеш! Та в щатите по голяма част от населението живее под наем! Аз не живея там но пък се информирам добре от други които живеят там! Имали по 3 или 4 апарт -само наивник може да повярва на това! Там работели много-да ,така е! Абе аз да те опъна 8 ч на машина прав като кон пък ще те видя тогава!
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 336

50.0344 19.2098

Прав ти път!
316
0
 
1
 
! Отговори
До 336 преди 1 месец
Дай кординати
315
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ми говорите и аз съм с висше, ама нали съм мед. сестра и съм на 800лв и какво като имам образование.. То не може всеки да има собствен дом...
314
22
 
14
 
! Отговори
Наблюдател от САЩ преди 1 месец
Живея в САЩ от 10 години. Все плювате американците, обаче почти не познавам американец който да няма закупил 3-4 апартамента След 20-та годишнина на американското дете е предоставено място където да живее разделено от родителите си. Кеф му да учи, кеф му да бачка и да създава семейтво. Той вече не е на хранилка при родителите си.Да, ама мама и тати са рабитили като луди за да постигнат това. Ето ви един пример, който в България липсва. Ако искаш да имаш, ще работиш, ако не искаш, ще се оплакваш.
313
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми нормално. Едно момче от моята група, се беше хванало с една шашава от Дания, дето на 19 вее обикаляше Европа и ние си мислехме, че баща и ще е някой нали.. по така - бизнесмен мизнесмен, това онова .... Тя каза, че работила в Макдоналдс на нощната смяна, ръководител. Давали и по 45 лева на час! НА ЧАС! Бе то на нейните години ние на ден не можехме да ги докарваме, тя мръхлата ... И естествено вика "индипендънт", че била.
312
7
 
9
 
! Отговори
Вън вън вън преди 1 месец
Радев оставка махай се крадлив аграр