Проверки на сандвичите в училищните лавки от 15 септември

От "Активни потребители" призовават проверките да са непрекъснати
28 авг 2020 20:35, Елка Василева
8
Проверки на сандвичите в училищните лавки от 15 септември
Снимка: БНР

Проверки за качеството на храната в училищните лавки и заведенията, намиращи се в близост до училищата, ще започнат от 15 септември.

"Етикетите на храните, които се продават в училищните лавки, изобилстват от съставки, които децата не ги разбират и не знаят дали тези съставки са вредни за здравето", каза по този повод  Богомил Николов от "Активни потребители" пред БНР.

"Искаме да заострим вниманието на родителите към храната, която децата си купуват извън столовата храна, за която има много строги изисквания по отношение на качеството - с акцент към здравословното хранене", обясни той.

Богомил Николов заяви още, че трябва да има непрекъснати проверки на храната и в училищните столове, и на съседните заведения, а проверките трябва да са регулярни.

"Ще проверяваме най-вече сандвичите, които се продават в училищните лавки, защото с колбас или с млечен продукт, би трябвало да съдържат по-малко Е-та, но на практика това не е така", каза той.

Богомил Николов припомни, че са внесли в Министерство на земеделието и храните предложения за промени в Наредбата за имитиращите продукти, така че продуктите, съдържащи високо водно съдържание, да се етикетират като имитиращи.

"Тези продукти трябва да бъдат задължително обозначени и тогава, когато супермаркетите ясно приложиха това правило, хората спряха да ги купуват, независимо, че те са евтини", коментира Николов.


 


8
Още от Общество
Пускат отново влаковете между гарите Карлово и Антон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Похвално,браво,ако може и по-често да ги проверявате,няма да е зле.
Проверката е висша форма на доверие!
6
1
 
7
 
! Отговори
ХФ преди 3 седмици
Родители нямат ли си тези деца, вкъщи да им приготвят по един нормален сандвич?
5
0
 
5
 
! Отговори
XXL преди 3 седмици
До Анонимен 3

Поздравления, нека има повече такива хора и нека да могат са си позволят разбира се. Храната не е за "отбиване на номер". Храната е част от живота ни и начина на хранене пряко рефлектира на здравето.
4
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Браво! Остава обаче да проверите и качеството на храната в училищните столове и тогава училищата ще затворят и то не заради Короната.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По тези места качество няма. Вкъщи ядем само гурме храна от отбрани ферми и магазини. Качество. Ако ходим на ресторант, това са отбрани заведения. С жена ми сме много заети, на високи ръководни позиции в международни компании, но винаги има време за добра домашна храна. Първо е 10 пъти по-евтино от това да ядеш нещо си някъде си, второ е хоби, трето- занимание за цялото семейство. Не сме хора тип цоцоланата от Люлин виси и принася на шкембака заедно с ракия. Храната е изкуство. I am what I eat.
2
0
 
9
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 3 седмици
Като бивш учител съм виждал какви ли не шмекерии при тези закуски ! Изсъхнала филия хляб, намазана с 5 грама лютеница за 30 стотинки.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако държавата ще решава кое полезно, ще ядете само храсти и бубулечки вместо месо един ден.