Каква ще помощта, ако детето е поставено под карантина от училището?

Едно от условията е единият от родителите да е в неплатен отпуск
16 сеп 2020 07:10, Елка Василева
18
Каква ще помощта, ако детето е поставено под карантина от училището?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Средно 152,50 лв. на седмица ще е помощта от държавата за семейство, което си гледа детето вкъщи, защото то е поставено под карантина от училище или градината.

Това е минималният период, за който родителите ще могат да кандидатстват за добавката, а общото месечно подпомагане в такива ситуации ще възлиза на 610 лева, съобщиха от социалното министерство, пише „Труд“.

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, ако група, клас или цялата образователна институция затваря заради коронавирус, родителите с дете до 14 г. могат да получат помощта, ако единият родител излезе в неплатен отпуск и средномесечният му доход да не надвишава 610 лв.

Семействата, които имат повече от две деца, ще могат да получат до 915 лева на месец.

Още по темата

Идеята парите да се дават за поне седмица е, че през останалото време родителите ще работят и ще имат доходи, макар и намалени. Помощта ще се отпуска до края на годината.

Помощта ще се отпуска и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства, при които са настанени деца.

Безработни родители без право или с минимално обезщетение за безработица, както и самоосигуряващи се, също могат да я получават.

Документи може да се подават и онлайн към Агенцията за социално подпомагане след 15 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
4-РИ ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО АКО ОСТАНЕ ПОД КАРАНТИНА-ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТРЯБВА-НЕ НЕ ДЛЪЖНА Е ДА ОСИГУРИ-ПАРИТЕ ЗА ПРАГА НА БЕДНОСТ-ЩОТО КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се разболее детето от нормално семейство, глобяват родителите му, а родителите от маалата, чието дете е принесло заразата, получават парите минус комисионна на ГЕРБ.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак обслужвате определена категория хора - тия, които само вземат от бюджета без да внасят в него. Осигурявам се на над 3000.00 лв. Мъжът ми - също. Какво ми предлагате? Да ми сечете дохода дори без да е ясно дали детето ми изобщо има нещо общо с този съчинен вирус? Кой ще ви внася в бюджета бе, маскари с маскари! Що народ изгонихте последните години от държавата и продължавате да гоните данъкоплатци! Кой ще ви храни бе - вас и мур гавите ви избиратели?
11
10
 
1
 
! Отговори
Зла свекърва преди 3 години
До ДокВашият коментар ме накара да се замисля относно особеностите на работещата средна класа в България. Двама родители със средно високи заплати, които драпат за своето "право на труд", защото им харесва сравнително приятния потребителски живот, който имат, и които много държат градините да работят, за да не се налага на някой от двамата да остава вкъщи с детето. Двама работещи от средната класа, които произвеждат трети работар, дай Боже и той да е от средната класа.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помощта ще се получава от самотни ромки които живеят без брак с мъжът си.Ако имат офицялен брак няма как да се отговори на тези критерии
9
0
 
5
 
! Отговори
L. преди 3 години
Явно на *** не й е ясно какъв е проблемът със заглавието. Трябва да е Каква ще Е помощта...
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, колко прозрачно ново източване на бюджета и купуване на *** избиратели с народни пари!Много, много ревете за затвор вече!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ще дават пари, работата е ясна. Скоро очаквам всички в махалите да обявят че имат Ковид
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това звучи като някаква схема за точене, пак някой не го е измислил
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещите на по 610лв не са в позиция да ползват отпуск, болничен, или време за ползване на тоалетна докато работят - за справка шивашките цехове. Аконотсъстват от работажтакива хора ги уволняват директно и да влиза следващия. Не разбирам на кого ще помогне мярката? Не е и за елентората, понеже те не работят по традиция, за тях е срамно. Ще ми е интересно колко помощи ще се отпуснат по тази програма
4
0
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Сега зорлен ще се заразяват та да вземат пари.Само тояга за заразените и тогава да видят как ще намалее бройката.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е пак само за определени групи, както всичко останало. Браво! Ние другите да се оправяме...
2
5
 
32
 
! Отговори
Док преди 3 години
Мен това не ме топли. Осигуряват ме на 2400лв, жената на 2000лв. Не искам никаква помощ, освен институциите като училище и детска градина/ясла да работят, защото с моите и от работещите като мен държавата взема данъци/осигуровки и пр. за да съществува. Ами уважете нашето право на труд, а не раздавайте безогледно държавни средства. Таргет групата на вашата мярка ще обхване единствено едни по-тъмни субекти, населяващи нашите земи.
1
4
 
34
 
! Отговори
x преди 3 години
А каква ще е помощта, когато уволнят родителя от работата му заради чести отсъствия? Държавата ли ще му намери работа със същото заплащане и условия? Съсипахте държавата с глупавите мерки