Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.

Социалният министър ще може да я определя при спад на БВП
100
Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.
Снимка: БГНЕС

369 лв. ще бъде размерът на линията на бедност за 2021 г. Той е с 6 лв. по-висок в сравнение 2020 г., реши правителството.

Определеният размер отразява потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индекса на цените на малката по състав кошница и е в съответствие с намаления икономически ръст и предприетите бюджетни разходи за преодоляване на икономически и социални последствия от Ковид 19.

Така финансовата подкрепа за около 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще запази покупателна си способност при очаквана инфлация от 0,1% през 2020 г.

С друго решение Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

С тях се създава възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на Брутния вътрешен продукт.

В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени, в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Линията за бедност е 1500 лв на човек. Ако се наложи да разполагам с по малка сума от тази се чувствам много много беден.Справям се с разходите ако разполагам с над 2000 лв на месец а богат и щастлив се чувствам когато харча над 10000 лв на месец .
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок е най-неподходящата дума.Няма скок 1 мм.
83
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
30 години племето не гласува, стигнаха дъното. От дъното няма изплуване.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехааа, цели 6 лв - ще си купя хляб, лютеница и дъвки !!!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ментора бай ИванБорисов ти си жив т.а.ш.а.к!Може ли да има пенсии под жизнения минимум?Амче колко му е, имаше ги и по времето на неговия вожд и учител Тошко българския! БКП завинаги! БКП (Герб, БСП, ДПС, Воля, Патриоти)
80
0
 
6
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Борисов ти си жив т.а.ш.а.к!Може ли да има пенсии под жизнения минимум?
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тошовото фараонство бяхме първи в Света по 'фекалономика' а пенсиите бяха по 1000 тошови левчета месечно но само за някои от по отбраните партийци! Останалите " български гои" (според тях) го полапваха като сега! И така ще е занапред щом си ви харесва БКП-то (Герб, БСП, ДПС, Воля, Патриоти и останалите)
78
0
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Следователно не трябва да има пенсия под 369 лв.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СКОКЪТ"?! Какво чувство за хумор, само!
76
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 81И още нещо - доматите поскъпнаха защото НЯКОИ елементи ги изкупуват за да замерват парламента, и повишиха търсенето.
75
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 81Цитираш марксисктата теория, че продукта струва толкова, колкото труд е вложен в него. Само че в съвременната икономика тази теория е отречена, важи правилото за пределната потребност - доматите струват толкова колкото биха платили за тях. Търсенето определя предлагането. А заплатата на един берач на домати не може да бъде обвързана със заплата на инженера, примерно, защото берачи колкото щеш, а инженери малко. Пак опираме до търсене и предлагане.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквана инфлация от 0,1 процента? Вие мислите хората за ***. Инфлацията е поне двуцифрена.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доматите били поскъпнали почти двойно.Ами ти какво искаш,да вдигнат само пенсията на родителите ти,а заплатите на хората произвели доматите,транспортирали ги и продали да си остане същата ??Не става така,братко !Когато се вдигат заплати означава,че поскъпва труда.Следователно положилите труд за тея домати да стигнат до устата ти също работят по -скъпичко!Има си сложни икономически параметри и баланси,има паритет на финансовия индекс и още други закономерности,които ти явно не можеш да смелиш
71
1
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Ставате смешни с борбата срещи комунизма. Комунизъм няма отдавна пиленца мои златни. Не виждате ли С-класите и поршетата в София. Вече сме разделени на бизнесмени и пролетариат. Така че бачкайте, труда краси човека и нека се борим за социални защити ако искаме да живеем добре.В западна европа се живее добре, защото има огромна социална защита, а не защото са построили капитализъма
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички депутати и тези от комисиите ги строяваме на палатка за един месец и им даваме по 400 лева на човек да изкарат един месец. Дори са в по-добра ситуация от редовия "бедняк", защото няма консумативи по вода , ток, парно. Правата за излъчването на "Биг Парламент Брадър" ще плати тези скромни 150 хил лева за организирането на "личния пример". Партиите спират инвестициите с беззаконие, корупция, рушвети, неадекватности. Бедност се бори с образование и икономика, не с помощи
69
0
 
3
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Ко се оплаквате ве мрънкалници, вижте колко казани имате по улиците, сега в цял бургас сложихме нови казани където нашите гербаджийски членове хвърлят своите остатъци от храна , отивате и си вземате, аз ли да ви уча, даже са ви много 390 лв, ще има и да спестявате за да хвърляте през терасите
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой задавал ли си е въпроса,на какво се дължи съществуването на т.нар.нискодоходни групи?
67
0
 
3
 
! Отговори
до Мрънкащи тролчета преди 3 години
Абе, не съ пръй на по-праведен от Папата!Всичкуту ни власт "от един дол дренки".Е, верну, едните съ "по-киселички" от другите, мъ които и дъ пробваш все шъ съ намръщиш.Ний веке им свикнахме..., 31 години, еййй...., не съ малку!А, инак..., долу БКП и никога повече болшевики на власт у Бг!!!!Щоту тия "дренки" съ не саму кисели, ми и отровни!
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ме умориш, човек. Нетът, телефоните и ремонтите не са мръднали като цени? Ти сериозно? Не, наистина, в кой град живееш точно, ако не е тайна, да дойда да си купя една кола оттам?