Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
8
 
! Отговори
ейй преди 2 месеца
Тоя *** много си е повярвал. Защо постоянно му се дава трибуна да плещи глупости, които времето опровергава категорично. Нито е с медицинско образование нито е някакъв блестящ математик. Типичната гербаджийска калинка. Хем некомпетентен, хем креслив. Те и затова не му образуват дело за всяване на паника, техен човек.
29
5
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 месеца
Що за научна констатация е това?;))) Има си причиниз а това, да не е както в САЩ и други места по света. Има си причини Българите да бъдат защитени, вече съм ги посочвал, но, ако държите да настигнем американците или индийците, след няколко месеца, мога да ви уредя, нямате проблем;)))
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Белорус е пазарна икономика както и на Запад. Единствената разлика е, че Белорус е с Русия. Белорусите могат праткически да пътуват на всякъде в ЕС, но да сте чули белоруси да мият улиците, да работят в кланици и да берат ягоди както бългатите?
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Белорус заводите работят, работа има за всеки, няма гладни и студуващи хора.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука е пълно със задръстеняци, които не му разбират тънкия хумор. Ама това си е нашенеца, захапал дървото и стиска ли стиска. Не му отърва де да разбира.
24
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в Швеция защо няма вирус.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При демокрацията всеки живот се предава затова за 30 години демокрация 2 милиона българи измряха от глас, студ, болести и безработица.
22
7
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 2 месеца
Пред комунизма всички вируси се предават, затова няма в Беларус!!!
21
5
 
7
 
! Отговори
Серсем преди 2 месеца
Тоя па ся... Ам нали тоя лъжематематика викаше преди ,че ще сме всички пандемици. А Годжи даже чували приготви.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в Белорус защо няма вирус?
19
3
 
8
 
! Отговори
зомби преди 2 месеца
Много зомби пишат тук!?! Щом и професор Витанов омекна, значи, няма да има яко умиране!
18
7
 
8
 
! Отговори
bochko BooFF 500 lev преди 2 месеца
Елате у БГ бе ...бойко борисов дава лебец и много пара на бугарете ...бугарите са не оплакват от нищо при бочко ...всичко е наред ....добре сте дошли у БГ при бочката другара .Бочката обикаля с джипо и гледа ората ...ехдобре че съм язе да живне народу ...да кара по убави магистрали ...евра да арчи ...на екскурзии да оди ...яде пие народа бугарски ...безгрижен живот при бочата
Мистър Бикини отново пощуря !!!!!!

Дърт Лизач
17
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
Май ти си комплексар, щом се засягаш от това
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българска му работа
15
15
 
8
 
! Отговори
Mgtow преди 2 месеца
Този комплексар на цялата феминистка поммия, която ни залива ежедневно, не спря да повтаря как жената е господар, мъжете били подопечни и пр. простотии. Подопечен може да си ти в твоята къща, а и да ти харесва, както са и мнозинството мъже на днешно време, факт. Виждаме докъде сме стигнали с тази философия. Морална и демографска катастрофа, деца, раждат само ***. Въобще не си интересен с тази феминистка пропаганда.
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вирус няма, кажи числата от тотото, за да те признаем за велик гадател.
13
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде да се зарази да го изкара с тръбата в гърлото и тогава да обясни колко нема нищо до краят на пандемията се очаква 70-80 млн да дадат фира или да останат с половин дроб.Палаячо глупав.
12
4
 
4
 
! Отговори
избирател преди 2 месеца
Имаа,нема,имаа,нема,тука има,тука нема,хеййй....

Не ми се получи,но се подразбира!
Поне и тоя професор си получи ЗВЕЗДНИЯ миг!
Показаха го,по тИлИвизУра!!!
11
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С носенето на маските,миене на ръце ,спазване на хигиена ще се намали Сезонния грип ,което никак не е маловажно ! В София и големите градове зимата въздуха е толкова замърсен с финни прахови частици , че носенето на маска ,дори от по-висок клас е Полезно !