Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорус е пазарна икономика както и на Запад. Единствената разлика е, че Белорус е с Русия. Белорусите могат праткически да пътуват на всякъде в ЕС, но да сте чули белоруси да мият улиците, да работят в кланици и да берат ягоди както бългатите?
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус заводите работят, работа има за всеки, няма гладни и студуващи хора.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука е пълно със задръстеняци, които не му разбират тънкия хумор. Ама това си е нашенеца, захапал дървото и стиска ли стиска. Не му отърва де да разбира.
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Швеция защо няма вирус.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията всеки живот се предава затова за 30 години демокрация 2 милиона българи измряха от глас, студ, болести и безработица.
20
7
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Пред комунизма всички вируси се предават, затова няма в Беларус!!!
19
5
 
7
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Тоя па ся... Ам нали тоя лъжематематика викаше преди ,че ще сме всички пандемици. А Годжи даже чували приготви.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус защо няма вирус?
17
3
 
8
 
! Отговори
зомби преди 3 години
Много зомби пишат тук!?! Щом и професор Витанов омекна, значи, няма да има яко умиране!
16
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Май ти си комплексар, щом се засягаш от това
15
15
 
8
 
! Отговори
Mgtow преди 3 години
Този комплексар на цялата феминистка поммия, която ни залива ежедневно, не спря да повтаря как жената е господар, мъжете били подопечни и пр. простотии. Подопечен може да си ти в твоята къща, а и да ти харесва, както са и мнозинството мъже на днешно време, факт. Виждаме докъде сме стигнали с тази философия. Морална и демографска катастрофа, деца, раждат само ***. Въобще не си интересен с тази феминистка пропаганда.
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус няма, кажи числата от тотото, за да те признаем за велик гадател.
13
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да се зарази да го изкара с тръбата в гърлото и тогава да обясни колко нема нищо до краят на пандемията се очаква 70-80 млн да дадат фира или да останат с половин дроб.Палаячо глупав.
12
4
 
4
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Имаа,нема,имаа,нема,тука има,тука нема,хеййй....Не ми се получи,но се подразбира!Поне и тоя професор си получи ЗВЕЗДНИЯ миг!Показаха го,по тИлИвизУра!!!
11
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С носенето на маските,миене на ръце ,спазване на хигиена ще се намали Сезонния грип ,което никак не е маловажно ! В София и големите градове зимата въздуха е толкова замърсен с финни прахови частици , че носенето на маска ,дори от по-висок клас е Полезно !
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няя вирус всичко е измислица,
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е така разпространен а иначе.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са казали "пилците на есен". Тази есен е ясна. Да видим другата есен къде, колко и защо, ако има кой да бойка.
7
16
 
10
 
! Отговори
няма оправия преди 3 години
Боже опази, ако птоя разбира от математика колкото от веруси.