Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?

Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи
Обновена: 24 сеп 2020 08:25 | 24 сеп 2020 08:25, Нели Христова
299
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?
Снимка: Pixabay

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Още по темата

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите
самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Когато Прокуратурата ви каже "Добър ден", гледайте къде е слънцето. Вече пети месец специалистът по пътно-транспортни произшествия Иван Гешев, мотае разследването на убийството на Милен Цветков.
238
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснак и на снимка да го видиш, трябва да му забиеш 2 шамара, защото не може да не е извършил някоя подлост срещу България.
237
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?Знам със сигурност за двама за които прокуратурата все още мълчи, Радев и Нинова.
236
2
 
7
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Само двама ли са ? :))))
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до ДНЕС БГ. ПРОПАГАНДА - прочети кое е евтино и тогава се дави с плюнки .
234
11
 
4
 
! Отговори
ДНЕС БГ. ПРОПАГАНДА преди 11 месеца
ДНЕС БГ. ВИЕ СТЕ МНОГО ЖАЛКИ .ДА ГОВОРИТЕ България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.КОЕ МУ Е ЕВТИНОТО НА СТАРИТЕ БРЪКМИ ДЕТО РЕДОВНО ПАДАТ ПРИ ЛЕК ПОЛЪХ НА ВЯТЪРА Ф-16 /ВИЖТЕ СТАТИСТИКАТА/ И ДЕТО ЯВНО ЩЕ ГИ ПОЛУЧИМ САМО НА ДОКУМЕНТИ АМА ПЛАТИХМЕ 2-3 МЛР.ДОЛАРА.ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА СИ ПРОДАМ МОСКВИЧ 12 ПРОГНИЛ ОТВСЯКЪДЕ ЗА 200 000 $. И НЕ УБЕЖДАВАЙТЕ ХОРАТА ЧЕ ИМА СЛУЖИТЕЛИ БЪЛГАРИ ОТ КОИТО ЗАВИСИ КВО ОРЪЖИЕ ДА СИ КУПИМ В МО.ТОВА СЕ РЕШАВА В САЩ ПОСОЛСТ
233
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се отзоват всички служители на руското посолство и да се закрие.Да се прекъснат всякакви дипломатически отношения с тези агенти на КГБ/ФСБ--------А 2 млрд евро, набутани в газопровод, как ще си върнете?
232
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам роднина, който защото беше обявен за неблагонадежден, съсипаха и неговия живот и тоя на сина му и дъщеря му. -------И затова ли сега си фен на Бойко Борисов?Защото ще отмъсти на комунистите?Мухахахаха:)))
231
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ще изгоните руското посолство, след като комсомолския секретар Боко ви е на гьзил пред руснаците с газопровода? Това са театрални постановки за умопобърканите русофоби, да си мислят, че Боко е против Путин.
230
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 228РАДВАМ СЕ! Твърдо съм убеден, че интелекта и акъла винаги ще намерят начин. Не при комунистите, разбира се!
229
13
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 11 месеца
Гешевщини. Ние сме свали-*** правителство и прокуратура на ФАЩ. Ние сме разграден двор след 1989 г. И най-бедната държава в ЕС, окрадвана ежегодно от западните банки и корпорации с над 16 млрд Евро.
228
12
 
10
 
! Отговори
ресто преди 11 месеца
Вчера занулиха Боко тулупа. И сега само руски шпиони вижда горкия. Навремето се правеше на интересен даже и пари открадна,но 100 пъти му казах с Русия шега не бива.
227
2
 
13
 
! Отговори
До 228 преди 11 месеца
Аз съм същият случай. Сега съм средно управленско ниво в Австрия. От медали на олимпиади по математика до 2ка на изпит в МЕИ....:) Комунисти, сър! Вместо да ми извадят очите ми изписаха вежди, както е казал народа:)))))
226
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Христо ХристовСмазан червен трол. Имам роднина, който защото беше обявен за неблагонадежден, съсипаха и неговия живот и тоя на сина му и дъщеря му. Забраниха им да учат в университет, и се влачиха по предприятия като бачкатори, но има Господ и децата и на двамата емигрираха веднага след като отвориха границите. Единия стана лекар във Виена, другата стана икономист във Франция и работи за огромна компания, а такива като теб въртят таблата някъде по Белгия и Холандия.
225
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялото руско посолство са такива.
224
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Румен Рублата кога ще го изгоните?
223
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До Анонимен/212Така е!Биеха боклуците. Тебе биха ли те?
222
10
 
1
 
! Отговори
Патриот Бг преди 11 месеца
Диктатора ОСТАВА на властКАЗАХ
221
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Е суперрррбраво Гешзначи вече нямаме шпиони.
220
1
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Любопитен съм за многобройните примери за некачествени ремонти.Може ли редакцията да даде повече информация по случая?