Доц. Александър Оскар стана "Лекар на годината"

БЛС отличи заслужили лекари и болници за "Борба с COVID-19"
Обновена: 19 окт 2020 22:04 | 19 окт 2020 21:44, Анисия Иванова
5

Доц. Александър Оскар получи наградата "Лекар на годината". Носителят на тазгодишната награда е очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София, съобщиха от БЛС.

За 17-та година Българския лекарски съюз дава отличия за постижения в медицината.

Тази година БЛС създаде специална категория и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за "Борба с пандемията - COVID-19".

Те са: генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, доц. д-р Ангел Кунчев, проф. д-р Тодор Кантарджиев, д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, д-р Сибила Маринова и други.

В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг.  Те
получиха посмъртни отличия.

Лекарите си пожелаха догодина по това да се поздравяват с приключване на пандемията.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Александровска болница, проф. Борис Богов - директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф.Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница "Щерев".

Доц. Александър Оскар е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.

Тазгодишният носител на Приза "Лекар на годината" е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология". Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях.

През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

Доц. Александър Оскар благодари за наградата  и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, на Ангелов любовника. Странно съвпадение - единия става директор на Александровска, другия го назначават шеф на клиника в Александровска... единия става министър, другия рязко го избират за лекар на годината...За повече съвпадения трябва да изчакаме още, хахаха.
3
0
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Не бих поверил и кучето ми да лекува доктор председател на една човеконенавистна организация
2
0
 
1
 
! Отговори
ще омрем преди 3 години
Е защо не Муфтата ???
1
2
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Какви- ги- дрънкате,.Погледнете- калта, и- кофите ....