Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка

Карантината 10 дни, ако няма симптоми
300
Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка
Снимка: БГНЕС

Носене на маски на открито и намаляване на карантината на 10 дни, ако няма симптоми, подкрепят Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Това са обсъдили днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов, съобщиха от МЗ.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
доц. Ангел Кунчев за маските, 2019 г.: "Медицинската маска не се препоръчва за здрави хора"
доц. Ангел Кунчев днес:" Обмисляме въвеждането за задължително носене на маски на открито"
ген. Мутафчийски за маските март 2020 г: "Здрави хора нямат нужда от маски, маски трябва да носят само болните"
ген. Мутафчийски за маските 1 октомври 2020 г.: "Шансът да дочакаме ваксина са маските"
266
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Ако случайно не сте разбрали - специално за да има предлог за маските на открито (но не и по баровете, по-голямата част от които са собсвеност на съдружниците на бoko от СИК и подобни) са били направени два пъти повече тестове за един ден - или просто тестовете, направени през уикенда не са били напълно отчетени. Сега Дон Тиква потрива доволно ръце - "Намерих им цаката на протестиращите. Ще преоблечем всики мyтри като полицаи и ще им разкатаем майките защото са без маски!"
265
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, тия простaци ли са? Маски на открито???? Дебa калинките и дипломите ви дебa.
264
0
 
2
 
! Отговори
42 преди 1 месец
https://bnr.bg/post/101240024/armiata-e-razdala-70-000-maski
Не можаха ли на всеки българин да дадат такава маска по военна технология или юдеиските господари не дават да се използват военни технологии за цовилните, за да измираме по-бързо.
263
5
 
1
 
! Отговори
Крайно време беше преди 1 месец
Не може да си зариваме главата в пясъка и да си мислим че ако го отричаме проблема не съществува
262
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Правильну
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "задължителното ваксиниране" не знам дали ще ни маркират като овце каквито явно сме, но резултатите от тестовете щели да влизат в суперкомпютъра дето натискаха началството да го купува, а то се чудеше за какво му е за да влиза цялата тая информация вътре..
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Неразбрал ми трябва да се протестира едновременно във всички градове и села, където изобщо няма вирус но трябва да ходят с маски което е глупаво безумие.
259
0
 
6
 
! Отговори
*** преди 1 месец
От тази либерална демокрация хората не могат да кажат какво мислят. Последни сме по свободата на словото но сме първи по звездички. Изгори за да светиш д`ге...
258
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 681
Обаче са сложили звездички все едно е *** дума това което искат да ни наложат.
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО КОЛЕГАТА ПОД МЕН С УВАЖЕНИЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОУМНЕЯТ НО ЩЕ ПОРОБЕЯТ
256
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Материале, материале...забавлявай се в кръчемето с биричка, чакай да забият и чипа в кухата глава, белким поумнееш малко.
255
3
 
19
 
! Отговори
681 преди 1 месец
Ами носете си ги ако искате и спете с тях! аз никога няма да сложа *** ,който не ми е нужен!
254
2
 
2
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 1 месец
До реалнафантазия
Че какво общо има ве ***.
Всеки по конституция има право на болнична помощ, пише ли в нея нещо за маските.
253
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е добре де приеха го и от Четвъртък влиза в сила, цял ден ще съм с пакет солети в ръце
252
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Неразбрал

ами значи си носиш биричка в ръка и ходиш без маска или носиш един чипс или пакетче солети и си ОК. Ше му намерим цаката ние българите, то ние ако не я намерим кой друг ;)
251
2
 
26
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 месец
Значи може с няколко човека на маса в кръчма, без маски. Но за сам с колелото в парка или Витоша - с маска?! Дано аз да съм този, дето нищо не разбира, че поне не задължавам хората да изпълняват малоумщини.
250
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а га шей задължителното ваксиниране и ще ни маркират ли като овцето на ушите
249
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хахах значи на улицата с маска, а както споменаха по-долу в бара, кръчмето и заведението за хапване я сваляш и си пиеш биричка и кльопаш картофки, докато върви лаф моабета и кършиш снага и рипаш чалга кьобека
248
7
 
8
 
! Отговори
Жорето преди 1 месец
ако съм протестиращ трябва ли да нося маска- нали протестиращите се ползват с по-специлни права -може да лежиш на пътя, да опънеш палатка, да замеряш сгради и националния герб с кот имаш, да опъваш биричка на пътното платно на светофара, докато блокираш всички коли, да бъхтиш жени, деца и дъртофелници