Предизборен, хаотичен... Какъв е Бюджет 2021?

Според експерти той може да задълбочи кризата
16

Финансовият експерт Мика Зайкова заяви в студиото на "Денят ON AIR", че държавният бюджет за 2021 г. е хаотичен. По думите ѝ в години на криза разходите се редуцират, а в случая при нас е точно обратното.

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, Бюджет 2021 е по-скоро предизборен и по-малко антикризисен.

"Има предложения, които ще задълбочат кризата - повишаването на минималната работна заплата, повишаването на минималните осигурителни прагове. В период на криза приходите от продажби намаляват, а се увеличават разходите за труд, което задълбочава кризата", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Поне 5 години ще ни трябват, за да излезем от кризата. Важното е дали ще можеш да произведеш толкова продукция, да я продадеш, да реализираш печалба и да захраниш този бюджет и дефицитът да намалява, защото той се пълни с дълг", посочи на свой ред Мика Зайкова.

Добрин Иванов обаче не се съгласи с нея и изтъкна, че в години на криза публичните разходи трябва да се увеличават, за да намалят удара от кризата. Голяма част от увеличените разходи от 52 млрд. лв. са в социална и пенсионна политика. Нямаме инвестиционни политики, които да гарантират омекотяване на икономическата криза, смята той.

"Публичните инвестиции ще играят основна роля. Ние имаме ръст на БВП, който се дължи на приходите от европейските фондове. Имаме 2 пера - публични инвестиции и еврофондове. Те трябва да раждат добавена стойност", настоя Зайкова.

Финансовият експерт подчерта, че не е важно колко е дългът, важното било дали ще можеш да го обслужиш.

"Неслучайно хората искат дигитална икономика, зелена икономика, роботизация. Това означава  да имаме стоки и услуги с висока добавена стойност. Нямаме инвестиции, нямаме износ...", коментира още тя.

Иванов пък не отрече твърдението, че държавата влиза в дългова спирала и даде пример с Гърция, като по думите му влизаме в същия сценарий.

"Много се забавихме с мерките. Трудно ги изработихме, много трудно ги приехме. До бизнеса са стигнали само 20-30% от обещаните пари. Мярката "60/40" е единствената работеща", обясни изпълнителният директор на АИКБ, но посочи пропуските в "60/40"

"Ако има второ затваряне, това ще доведе до серия от фалити в цели сектори и стотици хиляди безработни на пазара на труда", предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Делибаджакова преди 3 години
Хубавица е , няма спор ! Браво на девойката ! Поддръжката е добра. Бюджета е много слаб. Трябва да се теглят заеми и да се раздават на хората по куфарче с 1М евра. Всички западни държави имат огромни външни дългове и се водят богати и всички им завиждат. финансов експерт Делибаджакова
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос към телевизията: как постъпи на работа тази жрица? С автобиография или от онези кастинги с любителски видеа
10
1
 
0
 
! Отговори
2032 преди 3 години
До 2031. Да, няма да повторят грешката на Иван Костов!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво реват нали не плащат данъци и осигуровки.Къде разходите за труд са по-ниски?Само в Африка на колибите.Ми айде скъпи "индустриалци" хлопвайте кепенците и отивайте да правите бизнес в Африка.Тук ще дойдат други.
8
3
 
7
 
! Отговори
2021 преди 3 години
Катастрофален - всичко ще се изхарчи до шушка до март месец.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога мика зайкова е експерт-икономист??? Тая бабишкера отдавна е червено-кафяв алцхаймер, който непрекъсната вещае беди....
6
5
 
9
 
! Отговори
Станчо преди 3 години
Бюджетът е инструмент за крадене на няколко милиарда от "Хунтата на ГЕРБ", начело с Мефодиевич ...Бог да пази България от тая чума
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборно да, но България се управлява хаотично, по пожарникарски, през целия 11-годишен период.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тая водеща бих й се изхвъърлил в гъъза ... Пак в гъъза и после в уустатаа ... Или може-би направо в уустатаа... ?
3
0
 
6
 
! Отговори
Син карабинер преди 3 години
Една от причините за затъване е липсата на закон тип R.I.C.O., който да ограничава превръщането на магнати в политици, както и обратното - политиците в магнати. Не може цената на това преобръщане да се плаща чрез разложение на държавност. Не промени на НПК, които просто преопределят правомощия, а закон, които да ограничава свръхправомощия, постигнати чрез смесване на власт и пари.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има предложения, които ще задълбочат кризата - повишаването на минималната работна заплата, повишаването на минималните осигурителни прагове. В период на криза приходите от продажби намаляват, а се увеличават разходите за труд, което задълбочава кризата"много пpocто момче тоз Добрин бе! И гладно и крадливо! Ако зависи от него ще направи МРЗ 20 лева :)
1
1
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ганиела е моята ваксина срещу коронавируса!