10 дни карантина, ако колега е болен от COVID-19

Това важи за хората, прекарали с него 30 минути в едно помещение
4 ное 2020 18:45,
14
10 дни карантина, ако колега е болен от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Ако в дадена фирма служител е с доказан коронавирус, е нужно да се изготви списък с контактните от първи ред на инфектираното лице и да се осигурят лични предпазни средства (маски и ръкавици), пише "24 часа".

Всеки контактен на свой колега с доказан коронавирус следва да бъде карантиниран за 10 дни от последния контакт с него. Това важи за хората, които са прекарали повече от 30 минути в едно помещение с него преди излизането на положителния резултат.

Още по темата

На ключови места в сградата трябва да се поставят дезинфектанти. Трябва да се извършва основна сутрешна и периодична в кратки интервали дезинфекция на дръжки на врати, парапети, електрически ключове, дозатори, санитарни възли, мивки, вътрешна и външна част на асансьор. Също така трябва се осигури температурен контрол с безконтактен термометър на служителите при идване на работа.

Служител с повишена температура не бива да се допуска в офиса. Задължително се поддържа социална дистанция от поне 1,5 м между хората. Там, където е възможно, да се подсигури на служителя дистанционна работа от дома.

Въвежда се и контрол на посещенията на клиентите и по възможност предоставяне на електронни услуги. Използваните лични предпазни средства трябва да се събират в найлонов чувал за отпадъци и бързо да се изхвърля в контейнера за битов отпадък.

Данните за всеки човек с положителен резултат от PCR тест, се подават към РЗИ от съответната лаборатория, където е направено изследването. На тази база експерти от здравната инспекция се свързват с всеки заразен, за да направят епидемиологичното проучване и да определят контактните от първи ред, както и с личния му лекар. Изследваният и работодателят му нямат ангажимент да уведомяват РЗИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантинират само класовете. Учителите си продължават. Средно 10-12 учителя в поне 5 -7 паралелки.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото беше 28 дни, да помним, а сега какво ви го намалиха на 10 и пак ревете. Ами ако не искате тогава всеки ден по 100лв. за проверка.
9
1
 
12
 
! Отговори
Sony преди 3 години
Безумията продължават ! Тая.власт толкова ли е сладка бре !
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега сметнете кой ше работи в държавата ,ако има много заразени и по 10 човека, които са били контактни с тях...Отделно, ако този цикъл обхване и други хора след изтичане на карантината.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз работя с комшийката. Не е УЖАСТ!Комшията не знае. Ако узнае - вероятно ще е УЖАС!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УЖААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!За какво става дума? Нещо не разбрах.........
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама аз не работя с колеги в едно помещение, работя с жена си. Разберете, този ужас трябва да спре!!!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф... На мен ми отмениха карантината заради отрицателен тест за короната... :(
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половин час с тази колега от снимката ще прекараш я трипер, я сифилис. Ковидът ще е най-безобидното нещо, което ще пипнеш.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук добре. Значи всички учители трябва да излязат в 10 дневна карантина. Обаче ще карантинираме ли и класовете, на които са преподавали заразени учители? Щото до сега нищо такова не се прави.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седи вируса на нисък старт ииииии-29:57 ... седи-29:58 ... седи-29:59 ... седи-30:00 - стаааааааааарт, заразявай!-30:01 - всички 57 човека в стаята са заразени.Само да поптам - това гениите от РЗИ ли го измислиха или в Министаерството на Здравеопазването пак са шмъркали безконтролно? :)