Д-р Брънзалов: Джипитата вече имат опит с лечението на COVID-19

Да се използват бързите тестове, иска той
6 ное 2020 16:30, Анисия Иванова
8
Д-р Брънзалов: Джипитата вече имат опит с лечението на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Общопрактикуващите лекари вече имат сериозен опит с лечението на коронавируса. Повечето пациенти първоначално имат един, два, три симптома на инфекцията, а впоследствие се развиват и останалите.

Важно е ранното диагностициране на такива пациенти, защото едва 7,7% от заболелите се лекуват в болници, останалите 92% се лекуват в домашни условия. Това каза зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

Според него тестването не бива да се извършва в кабинетите на общопрактикуващите лекари, защото те се посещават и от рискови пациенти.

Още по темата
"Ние не можем да достигнем такава степен на сигурност на незаболелите от COVID пациенти, които посещават нашите кабинети", беше категоричен той пред БНТ.

Той коментира и предложението тест да се прави при пет симптома на пациента.

"Ако един пациент има и петте симптома, това ще бъде прецедент. Това, което Касата предлага, са пет от седемте симптома, като единият е измерването на сатурацията, което не във всеки кабинет може да се направи. Има и много други симптоми, които в течение на времето откриваме при нашите пациенти и бихме желали те да бъдат включени в критериите за отпускане на тест. Нека този тест да не бъде скъпият PCR, а да бъде антигенният, който е в пъти по-евтин и е много близък като точност на изследването до PCR теста. Така много повече пациенти ще бъдат тествани, включително и на места, където няма специални пунктове за това", предложи д-р Брънзалов.

При този голям наплив на пациенти със симптоми на коронавирус и при изискването да са налице 5 от 7 симптома за да има тест, ние ще трябва да си измисляме такива, призна д-р Брънзалов.

"Ние трябва да измислим механизъм колкото се може по-бързо да бъде тестван даден пациент, тестът да бъде много по-бърз, какъвто е антигенният, и след това сме предложили алгоритъм - при неясноти относно поведението на пациента, той да бъде доуточнен с PCR, за да започне неговото лечение - дали ще бъде хоспитализиран, или ще бъде насочен за домашно лечение", изложи предложенията на общопрактикуващите лекари той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наивен ***....
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как като се укриват, а и те не могат нищо да лекуват
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат опит само тези, които са преболедували.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Фънки ли е?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари са първите при които и да не си болен се заразяваш чакаш в един коридор с десетки кашлящи системата е сгрешена
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей тия нашите лекари лекуват ковид, а цял свят не успяваТези които са преминали през ковид не са излекувани от някого, защото още не е измислено лечение. Сами са се справили с него т.е. имунната им система и още нямат идея защо при някой хора е така, а при други се стига до летален изход.