Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил

Да почерпят Ангел, Михаил, Райна, Рангел, Огнян, Пламен
8 ное 2020 08:14, Елка Василева
31
Архангеловден е! Църквата почита Св. Архангел Михаил
Снимка: БПЦ

На днешния 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил.

Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на Архангеловден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!"

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена. Честит празник!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква почит към Арх. Михаил ...та Той убива и взема души ......Дявола ще победи и погуби със Меча си Човеко- Убиеца Михаил и ще има безсмътрйе и Архангелството Михайлово ще погине !!!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Упадъкът на България настъпва с покръстването на българите.
17
1
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
На лайнюювее и сральоввеее като теб със сигурност!!!
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3.жeлeвОчаквано антиБългарските "коментари" си стоят, АМА ОНЯ ОТГОРЕ ГЛЕДА!!!!!!Оня отгоре гледа и мери нивото на българските религиозни хронични лайнюювее и сральоввеее, Бог религии не понася тъй като той е Жив Бог а не идул или кумир на църковната гаргара и попска похот:)))))))))
15
3
 
4
 
! Отговори
3.жeлeв преди 3 години
Очаквано антиБългарските "коментари" си стоят, АМА ОНЯ ОТГОРЕ ГЛЕДА!!!!!!
14
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
първо ще направя едно уточнение:-Аз съм Християнин,въведен в Християнската Вяра от поп Барака ,когато бях 25-годишен.Признавам,не съм от най-стриктните мои събратя.За това винаги съм гледал с недоумение на така наречените "Именни дни"..Ето и сега:-Уж Църквата отбелязва Почитта си към Първия сред Ангелите-Михаил,а пък.."да ПОЧЕРПЕЛИ" разните "Ангели","Рангели",Райни" и не знам какви си...Тая традиция с "именните дни" някакси не мога да я асимилирам.Вярата в Христа няма нищо общо с "черп
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит Имен Ден на Всички ПразнуващиГоспод да ви пази
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" В много райони на страната на Архангеловден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове..."Курбани.... Корбани.....Заколени агънце, кокошка, петел или теленце...Обредни хлябове... Както винаги езическо, простолюдско и повърхностно възприемане на Християнските Празници. А надали това е правилният начин за почитане на Празниците.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" В много райони на страната на Архангеловден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове..."Свети Архангел Михаил е Ангел, а не човек, че да бъде наричан светец. Светец (ж.р. светица) е дума, с която християнската религия описва , ЧОВЕК, когото счита за пример за изключителна святост. Светци са човеци, а Божиите Ангели не са човеци, но са святи.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еко да правим бря..
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е повече от ужасна - пошла,но много подходяща за невежите и простите хора, които имат повърхностна " вяра".
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6Ами да, *** сте, от 80-те процента, прости и невежи. Даже и Празниците не знаете и не празнувате на правилните дати и дни.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Какво искаш да кажеш? И къде видя обида към България във форума към тази статия?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската армия и полиция НЯМА НИЩО общо с Празниците, посветени на свети Георги Победоносец ( 6 Май, 16 и 23 Ноември и 9 Декември) и на свети Архангел Михаил (21 Ноември)
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***! Днес се почит свети Великомъченик Димитър Солунски. Хората, които носят имената Димитър, Дмитрий, Димитрина, Димитринка имат днес имен ден! Светата Православна Църква почита Свети Архангел Михаил на 21 Ноември, а не днес!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Архангел Михаил предвожда божията армия но не и армийте на глупците, особено в България!
3
1
 
4
 
! Отговори
Православен преди 3 години
До ПламенПричината за тези различия са в това, че различните области в страната имат различни традиции, както имат и различен диалект. Изберете си дата, която Ви харесва и си празнувайте на нея. След като искате светия, днешният ден е чудесен избор, закрилник ще Ви бъде сам предводителят на цялото ангелско войнство!
2
3
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Предводителят ня небестното войнство Св.Архангел Михаил да ни закриля от малки до големи.Честит празник на именниците,Бог да помага и закриля целокупният български народ!
1
16
 
3
 
! Отговори
Arch enemy преди 3 години
Няма празници, ще *** яко.