Грип няма, имате симптоми - коронавирус ли е?

Д-р Чобанова призова PCR тестовете да са безплатни
9 ное 2020 11:02,
37
Грип няма, имате симптоми - коронавирус ли е?
Снимка: БГНЕС

Грип още няма, ако имате грипоподобни симптоми – 90% е коронавирус. Това категорично заяви д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област. В интервю за BTV тя каза, че в нейната практика засега не е засичала грип.

Още по темата

По думите й допълнителните 1000 лв. на месец за личните лекари, които държавата отпуска днес, са стимул към джипитата да продължават да се грижат за своите пациенти. "Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме", каза тя.

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. "Няма как да се издават от лични лекари", добави д-р Чобанова. Тя обясни, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от COVID-19.

"Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза", каза още специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави и че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест, като поясни, че дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

"Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове“, каза д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е възможно този сезон да няма грип или друг тип коронавирусни инфекции. Това означава само едно PCR тест хваща всичко! И хората умират от неадекватно лечение, защото, ако обърнете внимание какъв коктейл изписват сега против коронавирус...прочетете по форумите. Млади хора получават кръвоизливи, алергии, усложнения от тези медикаменти! Какво остава за човек със заболявания. Крайно време е да се проучи PCR тест само за ковид 19 ли е
35
0
 
1
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Искам да попитам експертката коронаджийка имало ли е през ноември миналата година или да речем през ноември 2010 г. в практиката и случаи на пациенти с грипни симптоми или с други думи с остра вирусна инфекция? Да или не? Ако отговорът е да, каква е била причината за това заболяване тогава? Ковид -19 ли?
34
1
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Ти си безмозъчен! Дадох *** пример. Ако со само със синузит и възпалено гърло пак никой няма да те прегледа, тиквенико. Ще отидеш да дадеш 120.лв и евентуално след това ще ти погледнат гърлото и ще те преслушат. Не ми философствай като Калигула.
33
1
 
17
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Преди седмица имах хрема, болно гърло и отпадналост, 2 отрицателни ПСР тестове. Не може ли някои хора просто да са настинал. Баси пародията.
32
1
 
14
 
! Отговори
666 преди 3 години
Значи данните на СЗО са грешни, защото според тях грип има! По тово време ВИНАГИ е имало грип. Просто сега го пищат К19 заради едни пари!
31
2
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
А ти какво искаш, бе? Заради един ковид болен - джипито да я няма с месеци от работното й място и да не лекува ВСИЧКИ останали хора????? Без.мозъ.чен Егоист!!!!
30
0
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
АКО НЯМАШЕ ТЕСТОВЕ - ВСИЧКИ ЩЯХМЕ ДА МИСЛИМ, ЧЕ Е ГРИП. И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ КАТО ЗА ГРИП. АЗ ГО НАРИЧАМ " БАВНИЯ ГРИП". ИМАЛО ГО Е И ПРЕДИ. ПРОСТО НЯМАХМЕ ТЕСТОВЕТЕ, ЗА ДА ГО РАЗЛИЧИМ ОТ ГРИПА.
29
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#25 абсолютно прав си. Тестовете за антитела са абсолютно безполезни. Но те идват от атлантическите ни приятели, както и най скъпото и и съмнително лекарство. В Германия (и не само) хората правят масови антигени, но срещу вируса. Това е съвсем друго и е добро решение ! Както ти си писал, че някои изобщо не изработват антитела, аз ще добавя - а другите изобщо не се знае кога ще ги изработят, 4 дни, седмица, две. И като им направят такъв в неподходящо време, продължават спокойно да си сеят вируса
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не може ли да е обикновена настинка, например? Не подценявам коронавируса, даже напротив, но не може да се лепва такъв етикет без тест, само с "анамнеза", понякога дори и по телефона.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже тая. Страх ме е да кихна.
26
1
 
15
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
АЗ ПОЗНАВАМ ПОНЕ 15 ЧОВЕКА КОИТО ПРЕБОЛЕДУВАХА ГРИП В ПОСЛЕДНИЯТ МЕСЕЦ... ПАК ОБЛЪЧВАТ НИ КАЛИНКИ ТЕ. БИЛИ СМЕ ***.. АМА НЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ СЪС КОЛЦИТЕ. МАЛКО ИМ ОСТАНА НА МУШИКИ ТЕ. ГОЛЯМ ПРАЗНИК(КАТО В САЩ) КАТО НИ НАПУСНЕ"АКЪНЛИЯТА КОЙТО ГО НА ИВА СЪС 200.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дани 22Антигенните тестове са БЕЗПОЛЕЗНИ !!!Много хора НЕ образуват антитела.Антиген теста няма да покаже нещо а заразения може да предава заразата в това време.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност грип ИМА и тая оФцЪ да си търси нова работа щото нищо не разбира.Изкарах грип пред 15 дни както и ковид-19 няколко пъти (само първият беше сериозен).Едното с дръгото НЯМА НИЩО ОБЩО.Симптомите са РАЗЛИЧНИ.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да ти обясняват,че няма как да си болен от нищо друко освен от Корона е меко казано смешно.
22
1
 
8
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Да тестват населението с по-евтините антиген-тестове или, както там ив викаха средно м/у 25-35лв. Ще се види, колко са болни и колко са го прекарали, доста по-надежден е и доста по-евтин. Но нали сега се чакат големите пари от ПСР и яко да се издои държавата, като за последно...
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да изтеглим 10 милиарда заем и да купим тестове.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега след като ще им дават допълнително по 1000 лева ще изкарват още дъълго време здрави хора че са болни от короната.Важно е дан пада парсо!
19
0
 
25
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Надявам се един ден всички тия дето сега плашат всеки божи ден и психясват хората, да бъдат изправени пред народния съд :)
18
0
 
35
 
! Отговори
?!?! преди 3 години
Кашлица ,температура , хрема ,мускулни и ставни болки-изпаднах в ужас-край ,хванала съм Ковид-19 и сега ще натръшкам всички у дома.Изолирам се и хуквам за PCRтест, плащам 120 лв-слава Богу излезе отрицателен.Аз обаче продължавам да съм болна и отивам пак да го повторя ,че може нещо да са объркали-пак отрицателен.ИМА ГРИП И ОЩЕ КАК!!Все пак спазвам всичко-маски ,дистанция и т.н., че следващия път може да нямам късмет.
17
5
 
38
 
! Отговори
Aaaaбе преди 3 години
На 1ва линия били??? Как как? Не чух добре как сте на 1ва линия джипки смотаани? Мои 2ма близки роднини със симптоми личната отказа да ги прегледа, прати ги за тест. След 2 + теста и симптоматични ги лекува по телефона! По ТЕЛЕФОНААА! По телефона не е на 1ва линия, много моляя. Отделно на вратите на всяка джипка пише - 'пациенти с температура и хрема не се преглеждат'. Срам и позор, срам и позор!