Здравната ни система - достатъчно легла, липса на медици

Ще издържи ли на втората вълна на коронавируса?
16 ное 2020 09:32, Красимир Ангелов
28

Качествено и модерно ли са оборудвани болниците ни, колко са здравните работници, добре платени и мотивирани ли са и до каква степен българинът живее здравословно и спазва дисциплина?

На всички тези въпроси специалисти от всички сфери на здравето ще се опитат да дадат отговор и насоки в рамките на онлайн дебат, който ще се проведе в сряда и ще бъде част от кампанията "Най-добрата болница" на Българската болнична асоциация и Investor media group.

Според председателя на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, не е дошло времето да даваме оценка на здравната система.

Още по темата
"Всички субекти, които участват в решаването на кризисната ситуация, имат най-голямото желание да се случват нещата по правилния начин. Необходим е много добър синхрон и решения, които да са в интерес на обществото - кои са решенията, които ще ни изведат по най-бързия начин от затрудненото положение, след като има пациенти, които не може да бъдат хоспитализирани навреме. Това е достатъчен знак, че нещо не е наред", коментира тя в "България сутрин".

Здравният икономист Аркади Шарков заяви, че можем да оценим системата до септември, когато наистина имаше малко случаи и можеше болниците да ги поемат.

"Въпрос на време е да видим докога реално ще има капацитет системата. Към момента човешките ресурси са крайно недостатъчни - по отношение и на лекари, и медицински сестри", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него системата е обезпечена  що се отнася до брой болници и легла. Друг въпрос било обаче дали всички болници са с достатъчно добре оборудвани отделения за такъв тип пациенти.

Адв. Димитрова се съгласи с Шарков, че разполагаме с достатъчен брой легла и недостатъчен брой специалисти.

"В много сфери сме обезкървени в България. Има очевидно изтичане на кадри към Западна Европа и САЩ. Трябва да започне правилна организация на насочване на наличните сили към звена, които да обслужват адекватно гражданите с по-тежко протичане на болестта", обясни тя.

Шарков е на мнение, че Министерството на здравеопазването се е усетило, че трябва със стимули да се подходи към стажант лекарите и към студентите.

"Те трябва да бъдат назначени на трудов договор, повече отколкото да влязат като доброволци, защото този труд е високорисков. В частните болници разпределението е по-обективно и по-добро. В общинските и държавните разпределението става по-проблемно", смята здравният икономист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Е нали директора на онкологичната болница казва че персонала му е в повече, да вземат от там.
21
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не знам т'ва коментарче с големите букви за кой се отнася, но от Китай и Южна Корея казаха още в началото как се лекува. С масово тестване, скенер, здравно досие и навременно лечение с Плакинил (Южна Корея) и Авиган (Китай). Жертвите в Южна Корея на 55 млн. население са 494, а в Китай на 1.3 млрд население - 4600. Явно хората имат и специалисти които могат да работят с респираторите освен това. Щото тая работа не е като мешаната скара. Дисциплината и реалните мерки за ограничаване също важни.
20
0
 
2
 
! Отговори
дгд преди 3 години
Отдавна трябваше да се реши проблемът със заплатите на сестрите, ама се смиташе под килима и колкото и да викаха че персонала изчезва всички се правеха на глухи, защото "КВО ТОЛКОЗ Е СТАНАЛО" бабите сестри работят на по 2 места проблема е решен. Да де ама сега като има пандемия от заразна болест и бабите сестри не искат да рискуват се вижда колко е голям проблемът. И ПО ГОЛЯМ ЩЕ СТАВА! Що мислите Англия направи изключение за медиците след излизането от ЕС? Защото липса на медици = смърт!
19
0
 
3
 
! Отговори
дгд преди 3 години
Броя на мед сестрите и лекарите в страната е почти еднакъв. Лекарите не лекуват болните, само назначават лечението. Сестрите са тези дето ги лекуват и са там 24/7. От 15г всяка година излизат, протестират, питат за пари и просят. 50 000 сестри заминаха за чужбина. Другите се пенсионираха и сега работят КОГАТО искат, не когато им се каже! Б.Б направи болниците търговски дружества и главните лекари определят заплатите. Няма значение колко пари дава сега ТИКВАТА сестрите пари няма да видят.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"системата е обезпечена що се отнася до брой болници и легла" - все наследство от времето на бай Тошо. За 10г гроп не си мръдна пръста, ни за образование, ни за здравеопазване, лапаха европарата с дпс. От март до сега продължиха да дремят, нито купиха техника за учителите да могат да преподават онлайн, нито някой обърна внимание на нуждите на мед. персонал.М-у другото джи-пи тата и те почнаха да окапват и в един момент ще настъпи риск да останем съвсем без здравеопазване
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия легла! Най нужното липсва - квалифицирани за борба с вируса лекари. Нещата са трагични
16
0
 
3
 
! Отговори
Сестра преди 3 години
Бойко каза че няма да има сестра със заплата под 950 лв е не е така защо не се изпълняват неговите заповеди това е инт кардиологично отд 2ра мбал София
15
0
 
2
 
! Отговори
Сестра преди 3 години
Никога повече няма да гласувам за ФАНДЪКОВА НЕХАЕ ЗА СЕСТРИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ВЕГЕТИРАМЕ С НИСКИ ЗАПЛАТИ А РАБОТА ИМА МНОГО ВСИЧКИ ЗАБАТАЧЕНИ СЛУЧАИ СА ТАМ
14
1
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
Покрай този ковид някои в здравеопазването се напълни ха с пари а тези които трябва да получат отново са излъгани
13
1
 
3
 
! Отговори
Сестра преди 3 години
Стига само обещания за увеличение на заплатите на мед сестрите направете го най накрая работя в инт отд 2ра мбал София до миналия месец Заплата ми беше 770 лв сега е 870 а до обещаните 950 незнам кога ще се стигне пари има но отиват неправомерно
12
3
 
1
 
! Отговори
Е..КАК СЕ ПРАВИ ,БЕ. преди 3 години
АЙДЕ , КАЖИ ...ТА ДА ЗНАЕМЕ , КАК СЕ ЛЕКУВА К-19....ХА,ХА,ХАААААААААНАЛИ СИ МНОГО УМЕН ...??!ПО-УМЕН И ОТ ДОКТОРИТЕ ПО СВЕТА---КАЗВАЙ ДА ТЕ ЧУЕМЕ!АМА , КАТО ГЛЕДАМ ...И ТИ СИ СЪЩАТА ЛАЙКУЧКА , КАТО КРУШОВСКАТА *** !САМО МУУУУУУУУУ.... ЗНАЕШ И ВЕЧЕ КРИТИКУВАШ!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога ще разберат наште политици,че всичко в една държава или система се прави и зависи от хората,кадрите,специалистите.Материалното обезпечение само помага,то не е решаващо.Направете така,що хората да се чувстват хора в тая държава,мислете за нас,култивирайте и ще има общество ,а не работещи роби.Само грабене и мачкане ще унищожат нацията,а от 1989г само това се прави,от над 10г сме европейци,а нито доходите, нито правата са ни европейски,все едно не сме влезли
10
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Т.нар "здравна система", курортен комплекс ли е? Само за легла приказвате, като ония от туризЪма за "леглова база"?Ситуацията от март насам показва, че няма нито здравна, нито система, а десетилетно създаван хаос! От какви ли не "министри", бездънни здравни каси, сричащи депутати, калинки-малинки и всякакви Коклуци.Управниците и "здравната система" в момента са в един Биг брадър, а ние гледаме голите им ..дници и предници и подсмърчаме.Споко, накрая пак те ще спечелят - кинти и слава.
9
1
 
3
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Язе легло си имам и унса - даже 5 легла имам
8
0
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
***, за легла се говори у хотелите, болниците изискват специалисти, апаратура и медикаменти !!! Медицината е различно от хотелиерство и ресторантьорство. Да знаете, щото разлика не правите.
7
1
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Т.Н. "СЕСТРИ"---ИЗОБЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХА ....ТЕ САБОТИРАХА ПОЛИТИЧЕСКИ СИСТЕМАТА , ТОЧНО КАТО "НЕДОУБИТИТЕ" МАЙКИ ОТ УЛИЦИТЕ....!ПАРИ ЗА МЕД.СЕСТРИТЕ СЕ ПРИВЕДОХА НА ЛЕКАРИТЕ И МЗ , КОИТО ГИ УПОТРЕБИХА ЗА СЪВСЕМ ДРУГИ ЦЕЛИ!ГЕРБ--НЕ ОТГОВОРЯ , ЗА ВЪТРЕШНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ГИЛДИЯТА!РЕФОРМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ ПРАВИ ОТ ДОКТОРИ ---А НЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ!ЗАБРАВЕТЕ --ЗА ТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ СХЕМИ НА "ПСЕВДО-РЕФОРМИ"!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато сестрите протестираха и искаха по-добро възнаграждение...и условия за труд...излезе поцинованата кофа и каза, че били провокаторки.Барикадираха се жените в НС, от отчаяние...и всички гербаджии ги оплюхте.Сега...нямало медици. Ами, няма да има, гербаджии. Вие сте причината. И най-вече вашия идол- мутрата.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко е същия като идола му - бай Тошо.Излиза и ни обяснява колко сме добре.Ние виждаме в какъв батак сме, но той пак излиза и ни казва...коолко сме успешни.Ще гледа и той като бай Тошо на 10 моември. Съвсем скоро.
4
1
 
6
 
! Отговори
МЕДИЦИ ЛИ..??! преди 3 години
АМИ , ПОЧВАЙТЕ ПАК ДА ГИ БИЕТЕ И УНИЖАВАТЕ , ЗА ДА УМИРАТЕ ПЛАНОВО И БЕЗ СТРАХ...КАТО ИСТИНСКИ КОМУНИСТИ!НАЛИ , "ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА" ВИ ПРЕЧЕШЕ ..ХА,ХА,ХААААААААА....ЕТО ---СЕГА МОЖЕТЕ ДА УМИРАТЕ И БЕЗ НЕЯ.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж достатъчно легла,пък връщат болни поради липса на легла.А по отношение на медиците проблема е от много години,защото ги изгониха в чужбина заради ниското заплащане,и сега кметове и санитари "лекуват" болните.ОСТАВКА на виновните,подложили на геноцид населението.Не ни стига мизерията,ами и хаоса в здравеопазването.Държава от некадърници по върховете и търпелив материал.