Проверяват безопасността на играчките в магазини и онлайн

стартира кампанията "Безопасна Коледа"
17 ное 2020 10:45, Ния Христова
0
Проверяват безопасността на играчките в магазини и онлайн
Снимка: БГНЕС
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира поредната национална кампания "Безопасна Коледа", съобщава БНР.
 
От днес освен физическите магазини, инспекторите ще проверяват и онлайн магазините. Те ще следят за безопасността на предлаганите на пазара детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.
 
От началото на годината една четвърт от проверените играчки на българския пазар са несъответстващи или опасни. Повече от 130 продукта са били конфискувани и унищожени.
 
Инспекторите са проверявали също така и за съдържанието на опасни вещества. Токсични играчки не са открити, коментира Галя Бояджиева от агенцията:
 
"Tова са един куп химични елементи - алуминий, антимон, арсен, барий, бор, хром, никел, живак. За наша радост сме изпитвали през тази година желета, които бяха особено популярни, т.нар. "скуиши"-та, за съдържание на бор, за наша радост няма наднормено съдържание."
 
Най-често се установяват нарушения свързани с несъответствия и дребни елементи, които крият опасност от поглъщане.
 
В рамките на миналогодишната кампания "Безопасна Коледа" несъответствия са установени при 116 играчки и 170 светлинни гирлянди, а финансовите санкции за търговците,  са от 250 до 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари