Наближава Никулден, ще поскъпне ли отново рибата?

Тази година морето е щедро, радват се бургаските рибари
29 ное 2020 16:12, Красимир Ангелов
39

Няма основание да поскъпне рибата преди Никулден, казват търговците в рибните магазини на най-големия пазар в Бургас. Тази година морето беше щедро към рибарите и на пазара рибата е прясна и от нашето море.

Дали обаче паламудът тази година ще смени шарана на празничната трапеза?

Тази година "Св. Никола" беше щедър към рибарите. Още щом захладня морето, мрежите на рибарите се напълниха с паламуд. След силния есенен риболов се очаква освен традиционния шаран на трапезата за Никулден, да има и прясна морска риба.

"Прясната риба е зарган, чернокоп, барбун, сафрид, това са наши черноморски риби, няма гръцки, няма испански", каза продавачът на риба Росен Тодоров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Татяна Коева, която също е сред търговците, сподели, че всяка една прясна риба се купува.

"Предимно по Никулден се купува шаран, защото има такава традиция", коментира тя.

Въпреки че морето беше щедро, трапезата на Никулден няма да е по-евтина.

"Може да се каже, че шаранът държи една цена. От 4-5 години няма никаква промяна, чернокопът и зарганът също", допълни Росен Тодоров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Защо не вярвате в Господ - той влиза в сънищата на хората обикновено повярвайте ми така е това е много могъща висша сила и е много важно да се вярва в Господ
31
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Никога не ми се е случвало през живота да ям постна храна или да постя. Нито вярвам в Господ, за да спазвам някакви правила, нито пък смятам, че трябва да спазвам някакви измислени незнайно от кой традиции, Иначе ги харесвам традициите, защото винаги са почивни дни и се събираме с авери да ядем и да пием. Какво плющене става по Великден, Коледа, Нова Година, направо не е истина. 2018 срещу 2019 поканих приятели и мацки у нас за Коледа и купона продължи до 15 януари другата година :))))
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риба не купувам!Хващам си я!Не ми ли мърда в ръцете,колкото и да ми я хвалят не я купувам!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе, на Никулден ще ям свинскоНа Никулден не винаги се яде риба, но като цяло е позволено, защото този празник се пада по време на Рождественския пост и постещите могат да си позволят риба, в миналото нашите деди са постили и спазвали църковните пости и това като обичаиса останали в бита ни. Затова на Бъдни Бечер ястията са постни, понеже е последния ден от църковния пост, а на следващия ден - Рождество Христово хората не постят, а са се хранили с блажна храна. Същото е и за Великден.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе, на Никулден ще ям свинско, на Коледа ще ям пиле със зеле, на Великден ще ям пъстърва на скара. Аман от тия измислени, насилени, псевдо-празнични "трапези". Какво значение има козешко, телешко или овче ще ядете на тази или онази дата. Само има значение за търгашите. Да направят малко "далавера".
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
се взаимнно едни други, всеки във своята област иии когато колелото се зававърти Оххх боли !
26
4
 
7
 
! Отговори
Дебел прекупвач преди 3 години
Ще поскъпне ли рибата?Рано сутринта на 6 декември ставате и гледате откъде ще изгрее слънцето - ако изгрее от запад, цените ще паднат за Никулден. Ама ако изгрее от изток, няма що да се прави - ще ги вдигаме тия цени с хеликоптер до небесата, хахахаха ахахахахахахахахахахахааххаа :)
25
3
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 21Аз не рева против ГЕРБ.Нещо в грешка си .Рева против ВСИЧКИ...А за пържолите,които си ям,съм си ги изработил с моите ръце! Ясно стана ли ти?
24
1
 
4
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Ако поскъпне лошопак неверници печелбари ще влязат в грях.да се помолим за тях братя
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морскиНа море ходим в Гърция. Там нищо не "пробутват". Носят, каквото си поръчал.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаИ кво като са ти донесли?
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски ц-вулНепрекъснато ревеш колко зле се живее при ГЕРБ, ама нагъваш пържоли. Цялата ви работа е такава - да бълвате зле скалъпени лъжи.
20
4
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Не спазвам празници,риба не ям,както и агнешко по гергьов ден.Ям си пържолите,пия си виното,а пък ако искат -100 лв.да я направят.
19
4
 
3
 
! Отговори
д-р Мусака преди 3 години
Който не знае да ви кажа,че рибата е заразена с ковид19 не боледува а само го пренася.
18
11
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
На мене вчера ми донесоха директно от Созопол 10 кила Чернокоп,10 кила Барбун и 10 кила Сафрид:):):):)Двата фризера са Full:):):)
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празникът на свети Николай Чудотворец - по народно му Никулден е на 19 Декември, а не на 06.12. На 6.12 българите без да подозират " празнуват" и " отдават почит" на един небългарин - руснако- монголец Александър Невски.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако е само цената на рибата здраве му кажи.Търгашите са супер алчни същества и по празниците надуват цените якоооооу!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма основание да поскъпне рибата преди Никулден, казват търговците"Има основание и то се казва алчност.
14
1
 
25
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Как няма да се вдигне цената на рибата.Даже е задължително.Българина обича да го клатят винаги в цените и когато е по скъпо още повече купува
13
3
 
9
 
! Отговори
И това доживях преди 3 години
Да видя Как шарана в лондата вика ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ