Проф. Начев: Резултатите от мерките - в края на третата седмица

Трябва да се засили контролът върху спазването им
30 ное 2020 09:21, Ния Христова
14
Проф. Начев: Резултатите от мерките - в края на третата седмица
Снимка: БГНЕС
Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Лично аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това каза в ефира на bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той е на мнение, че в момента е постигнат баланс, но трябва да се засили контролът върху ограниченията. 
 
"Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките", проф. Начев. Той допълни още, че в неговата болница има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал.
 
Проф. Начев обясни, че възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не трябва да се чака да настъпят здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.
 
Той посочи още, че в УМБАЛ "Св. Екатерина" има заразени медици, но всички са се излекували. 
 
"Финансирането на здравеопазването е сбъркано - и по отношение на това какво плаща Касата, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък", коментира още проф. Начев.
 
Според проф. Начев парите за следващата година, които са предназначени за борба с пандемията, няма да "изтекат", защото има стриктно разписани правила, по които ще се отпускат. Той уточни още, че хората със сърдечни проблеми са едни от най-рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове в сърцето. Директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" допълни, че вирусът индиректно вреди на сърцето. 
 
"На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. ПРепоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, което нямат COVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар", изтъкна проф. Начев. 
 
Той допълни, че заради пандемията пациентите масово отлагат профилактичните си прегледи, което води до влошаване на състоянието им.

14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерките са ефективни, по-малко ефективни, неефективни и вредни. Това няма връзка с тяхната строгост.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Три дни преди въвеждането на мерките има спад в броя на новозаразените. Тепърва ще евидим дали в резултат на мерките броя на новозаразените ще спре да намалява и пак ще тръгне нагоре.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още след първия ден на затварянето и мерките показаха сериозен спад на заболяемоста.Браво бе!
11
0
 
2
 
! Отговори
чуки преди 1 месец
Начев,този който оперира едновременно в София.Пловдив,Варна,Бургас и не изтърва шишето,,,!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами няма да преборим тая пандемия,докато има"светила"като тоя които все още смятат,че света се върти около тях,Така ще Е!
3000 лева за санитар месечно по време на "чума"били много,ама виждаш ли 30000 лева на месец прибирани от такива "светила"години наред било нормално!
9
3
 
3
 
! Отговори
ПЛАТО преди 1 месец
ние сме на платото! Резултатите са ясни от сега.Минаха настинките! Бойко ще си препише заслугата с локдауна, за сметка на невинните ученици и деца!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тези пандемици скоро ще срещнат бай Ставри. Записвам ги, да не забравим някой.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирусът вреди най-вече на мозъка.
6
3
 
8
 
! Отговори
Haha преди 1 месец
***. тея мерки си ги сложете, където слънце не огрява! Тепъева ще ядете гървото некадърници смешни!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистика няма нищо общо с реалността...
Как си обяснявате ,че ноември 2020 има двойно повече смъртност от ноември 2019...?
2000 човека повече да умират за месец е страшно много.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, не. Нежният министър каза след 2 седмици и така е логично. Ако има хора заразени преди налагането на мерките, те ще покажат симптомо до 2 седмици. Нали затова карантината е толкова. До 2 седмици трябва да се види спад, ако има някакъв ефект от подобни мерки.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво сериозен спад.
Сигурно Генерал Пл ъх и съпартиецът му Изкуствената коса с изскубсните вежди са ги излекували с брифинг и коремна хирургия.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да де ама настоящата ситуация показва че не 3000 лева за санитар са много а 30000 за кардио-хирург са много!
1
4
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
При това снежно време, с мерките, хората ще си стоят по къщите и резултата ще е още втората седмица, ще паднем на около 1000 нови. НО, голямо НО! Ако се случи, както се очаква, масово празнуване и събиране по Никулден и 8.12, то не се знае какво ще стане след три седмици... Иначе Чехия, Белгия и др вече отварят.