Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени

"Лекарите не са единни какво и как трябва да се реформира"
341
Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени
Снимка: БГНЕС

През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“. Това коментира президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев пред БНР.

Още по темата
Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

"Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа", каза Плевнелиев. 

По думите му самите лекари, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение.

Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите, посочи още той.

Според него, когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза  "кесията трябва да се развърже".

"Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се", смята Плевнелиев, според когото бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
2
 
! Отговори
Гладен студент преди 1 месец
Извинение: Моят коментар от по-долу касае № 245, а не 247. И да посоча че 247 е обективен!
257
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скрий се бе плъх
256
1
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Тоя *** освен коментатор по руските заплахи, по представянето на президента Радев, вече стана и специалист по коронавируса ли? Роската ще излезе всестранно развита личност, ей!
255
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
кои ти иска мнението я се скрии някъде
254
1
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 1 месец
Недоказалият се астролог и президент тръгнал и още едно нещо от, което не разбира да коментира......
Чудя се защо куцо, кьораво и сакато, все за това говори, и то такива дето нищо не разбират от това?Като пишманматематици и политици! А тоя буквално е куц, кьорав и сакат по всяка тема!
253
2
 
2
 
! Отговори
Гладен студент преди 1 месец
Към 247. Вероятно знаеш какво означава демокрация! Познаваш и числата! Досега са 20:1! Единицата разбира се е от тебе самия! Този когото обвиняваш че живее в миналото всъщност живее в един реален, но за съзжаление, разкапан свят. А ти живееш ... Всъщност не знам как да го дефинирам. Просто си ми смешен и те съзжалявам. Избягвай форумите, правиш антиреклама на тези, които те издържат ...ц
252
2
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 месец
Кой те пита тебе, бе пyxльо? Що не пуснеш държанката си да се изкаже и тя по въпроса, а? Жaлкo, противно лeke.
251
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тебе пък кой те пита бе, ***?
250
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик
Докато най-голямата ценност и цел на средния българин е да стане като някой, който "има много пари", ще сме на дередже бананова република. Защото в постсоциалистическа дупка да имаш пари не означава, че си образован, квалифициран, интелигентен или кадърен. Най-често означава обратното - че си безскрупулен, нагаждач, шанаджия, мошеник и престъпник, както и че най-вероятно не можеш да си напишеш името.

Така че аргумента "он мноу успел, бе" си го запази за селската кръчма.
249
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Всеки,който отрече,че този индивид на снимката не е Мистър Питкин,от едноименния филм "Мистър Питкин,ще е грях на душата му.
248
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко ви плаща Банов за да му публикувате мнението
247
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лееко не сме били подготвени???!!

А, кой спа цяло лято и обикаляше по селата с джипа?
Кой спа цяло лято и не подготвиха болници, лекари, легла и т.н. за втората вълна? За която всички предупреждаваха, че ще е много силна.

Та...лееекинко не сме били подготвени??!!!
246
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наш Чех Лю го е яд, че не е бил поканен на партито и сега бълва огън и жупел.
245
27
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До SHEFA 241 Противен ти е защото си ортодоксален комунист , живеещ в миналото.След Радев Плевнелиев отново президент. Стига да се кандидатира.
244
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: SHEFA (номер 245)

Аз знам защо. Защото е бивш комсомолски секретар. Те всички комсомолски секретари са като него - такива едни мазни, използват заучени фрази, говорят много а не казват нищо!
Знам го от личен опит. И нашият комсомолски беше такъв като него.
Като че от един кaлъп все едно са правени! Само говорят за ред и дисциплина, за стягане на (комсомолските) редиците... Такива неща. Казармени прийоми.
243
3
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Какъв "втори етап" те гони бе, Пльувньо???!!!
COVID-19 се държи като всеки друг коронавирус.
Науката познава общо седем вида коронавирус, които заразяват и разболяват хората, като най-новият от тях е SARS-CoV-2. Този, открит преди него съответно е SARS-CoV-1.
Коронавирусите са открити още през 60-те години на миналия век, и като такива са чести причинители на обикновена настинка.
Като такива, те имат сезонен характер - тоест сега няма "втора вълна", а просто им е сезона.
242
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте г.о реанимирали този политически труп
241
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Догодина по това време всички гербери и тяхното племе ще са изкарали криво ляво половин година по затворите, а децата им и внуците им сега по джипове ще ровят и ще спят в кофите.
240
1
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
-ТОЕ ДА ТРАЕ.Е ПА ТОЛКО ДА МИ Е ПРОТИВЕН -НЕЗНАМ ЗАЩО?
239
2
 
5
 
! Отговори
сексуален изверг преди 1 месец
До АнонименВикай колегата Роската бе