Мораториумите върху кредити удължени до края на март

БНБ взе решението след подобно на европейско ниво
5
Мораториумите върху кредити удължени до края на март
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка удължава до 31 март 2021 г. законодателните и частните мораториуми върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, които са засегнати от коронавирусна криза. Предишният срок на този мораториум беше до 30 септември 2020 г.

Решението на БНБ идва непосредствено след днешното решение на Европейския банков орган да реактивира насоките от април тази година относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като той включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.

През септември 2020 г. след анализ на ефектите от мораториумите и възможностите за нормализиране на икономическата активност и финансовото посредничество, ЕБО взе решение за преустановяване на мораториумите върху плащанията. С това решение, дефиниращо рамката за целия европейския банков сектор, ефективно отпадна правната възможност Българската народна банка да утвърждава нови такива мораториуми, съобщиха от БНБ.

Междувременно обаче се наблюдава повторно ускорено разпространение на пандемията, което доведе до различни по обхват, дълбочина и продължителност ограничителни мерки както в България, така и в целия Европейски съюз. Това отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване действието на насоките на ЕБО. Българската народна банка заедно с останалите национални надзорни органи участваше във възобновените в ЕБО дискусии по тази тема, където се анализират ефектите от подобни мерки върху икономиката и съответно върху балансите на кредитните институции.

Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите, посочват още от БНБ.

Поради това Българската народна банка планира да продължи и през 2021 г. да прилага всички мерки, приети през месец март 2020 г., като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Пич, кредитите са за лоу лайфъри като теб, програмистите не се нуждаят от кредит.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как така, онзи лисугер шефа на БНБ само преди седмица твърдеше точно обратното.
Значи ще поддържаме кредитния и имотен балон. За тези измамници имам новина, колкото повече изкуствено поддържате тези балони, толкова по зле ще е при спукване им.
3
6
 
8
 
! Отговори
-- преди 1 месец
програмистите най-добре да плащат двойни вноски по кредитите за двойно по-дълго време.

щото имат пари и ме дразнят
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не са правили гей-оргия в трезора на банката, че европейско ниво е едно много позорно нещо.
1
1
 
3
 
! Отговори
Серсем преди 1 месец
Как да има като Пампорово е на Боковица. Демек фрау Бориславова.