Треньори с писмо до МЗ: Разрешете спорта за деца

Гарантират, че могат да следят за спазването на за безопасността
5 дек 2020 15:37, Анисия Иванова
10

Треньори настояват да се разреши спортът за деца у нас. Клубове от различни градове са отправили предложенията си към Министерството на здравеопазването, а според граждански организации ограничаването на децата също е несправедливо.

Росен е седмокласник. От точно 7 години се занимава с футбол. Липсват му тренировките.

"За да се развивам, губя форма, искам да се видя с приятелите. Спорът е моето хоби и без него не мога", каза Росен Захарян. Баща му споделя, че ограничаването на децата от спорт възпрепятства тяхното развитие.

"Влияе, разбира се. Той, когато ходи на тренировка, като се прибере вкъщи, си има някакъв режим. Сега той се опитва да тренира самостоятелно вкъщи, но нещата са съвсем различни", казва бащата на Росен - Георги Станчев.

Според Националната мрежа за децата липсата на възможност за децата да тренират оказва неблагоприятен ефект не само върху физическото, но и върху психическото им здраве.

"Спортът увеличава производството на серотонин, вещество, което влияе силно върху настроението и чиято липса може да доведе до депресия и тревожни разтройства. Много специалисти - психолози и психотерапевти, споделят, че в момента има увеличение на тревожните разстройства на децата", обясни Антоанета Баева от Националната мрежа за децата.

Треньори се обединиха около идеята да се разреши спортът за деца в малки групи, особено в случаите, когато тренировките са на открито. Те предлагат различни варианти и гарантират, че могат да следят за спазването на необходимите мерки за безопасност.

"Съвсем спокойно навън, на открито, могат да тренират и по 10-12 деца, съвсем спокойно", смята треньорът Мартин Друмев.

"Може да спортуват в съвсем малки групи, може да не се ползват съблекални, може децата да спортуват индивидуално, защото децата над 14 г. се допускат в басейните. Може да спортуват в присъствието на възрастен придружител", добави още Антоанета Баева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по

Bulgaria ON AIR.

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
най тъпата мярка от всички тъпи мерки до сега. В театъра може ама децата на стадиона не може. Ама нали на лекарската мафия трябва да и е и комфортно
8
1
 
13
 
! Отговори
eve1 преди 1 месец
Напълно подкрепям.Децата трябва да спортуват.И СЗО го препоръча.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ли ще я караме.
С писма.
Ще нарушаваме мерките, понеже сме писали писма.
Ами тогава ще ви лекуват с писма.
Пускай писмо до болницата, да кажеш, че си болен и ще те лекуват на открито- на стълбите и в коридора.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехо треньорите ,що така бря?парички няма )
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко ще се мре.
Тия вресльовци вместо да отидат да помогнат, започват да прекаляват.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А треньорите могат да намерят поприще в ковидотделенията.
На първа линия ще изкарат повече пари и ще са от полза за обществото.
3
8
 
5
 
! Отговори
А, не преди 1 месец
Хайде, няма нужда. Аман от вресливи треньори
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На открито в малки групи и подходяща дистанция става, но на закрито не.
И от нашенският опит да излъжем системата ще се появят едни тенти, като по Витошка, но ше казват то е на открито и ше прибират парите на родителите без да има даже и дистанция.
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква е разликата с това да ходят на училище? И на двете места се събират на големи групи и, евентуално, се заразяват помежду си, особено зимата, когато не може да се спортува на открито? Разликата е само вмързеливите и вечно ревящи за по големи заплати учители, които си издействаха безсрочна платена отпуска. За спортуването те ще са "за" понеже това няма да им развали рахата

Спонсорирани публикации