Липса на информация ли е причина за антиваксърските настроения у нас?

Говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема
15 дек 2020 12:05, Анисия Иванова
175

Неяснотите около ефективността на ваксините срещу коронавируса стават все повече. За липсата на достатъчно информация признават и лекарите. Част от тях са на мнение, че трябва да се натрупа повече клиничен опит за новите ваксини.

"Това го има в целия свят - нещо, което е непознато и неприятно, това е нормална човешка реакция. От друга страна, у нас нещата се случиха достатъчно зле комуникационно. Среда, в която има доста сериозни антиваксърски настроения, лекарите не са чак толкова добре, здравните власти се карат на хората... Реакцията не е неочаквана. Проблемът идва от реакцията на лекарите, които трябва да водят, да убеждават, да дават повече информация", каза преподавател по политическа комуникация и изборни кампании Александър Христов.

Още по темата

Той отбеляза, че виждаме първите резултатите от липсващата кампания за ваксините. На мнение е, че говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема.

"Експерти са преценили, че нещо трябва да случи по определен начин. Политиците са там, за да участват в прокарването на такива експертни мнения и да може всичко да бъде разрешено по най-добрия начин. Имаме нужда от повече информация защо хората не искат да се ваксинират", посочи Христов в "България сутрин".

Актрисата и журналист Искра Ангелова вече е прекарала COVID-19 и има преки наблюдения върху болестта.

"Интернет и социалните мрежи изместиха социалните медии и всеки може да се изказва по всичко. Отговорност на официалните медии е да информират обществото по най-акуратния начин", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ обществото ни все повече започва да бъде водено от мистификации и конспиративни теории. Според нея България е взела адекватни мерки, но впоследствие са се намесили бизнес интереси, а у нас има и предпоставки за огромно недоверие към каквито и да било мерки.

"Искам ли да се имунизирам, щом тези политици, към които 20 години се насажда недоверие, ми предлагат... Политиците са също толкова объркани, колкото и ние в момента. Те са изложени на риск много повече от човека, който стои вкъщи", обясни Ангелова и подчерта, че трябва да има рационално поведение и максимално широко обединение.


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настроенията против ваксинирането се предизвикват от следните причини:
1. Очакването за далавери с избора и доставката на ваксините
2. Пробутването на съмнителни ваксини, политическия отказ от руската ваксина, която вече има 350 000 безпроблемни ваксинирания и други държави от европейския съюз я внасят и масово се ваксинират (примерно Унгария, Гърция и други)
156
0
 
2
 
! Отговори
За мен причините са преди 1 месец
Европейската служба по безопасност на лекарствата все още НЕ Е!!!!!!!!!!!!! признала ковид ваксините, предлагани в ЕС за безопасни. Второ, ако се ваксината и случайно при мен излязат странични ефекти, които уредят здравето ми, аз съвсем официално НАМАМ!!!!!!!!! никакво право за какъвто и да е съдебен иск срещу фирмата производител. И трето, при условие на пълен локдаун на критични бизнес сектори от страна на Държавата и липса на доходи, защо аз ще трябва да си платя за ваксинация?!
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липса на адекватни тестове и достатъчно изпитателен срок е причината. Кой нормален човек иска да си сложи "иновативен" химикал, за пръв път ваксина с РНК материал и със специално условие да не се администрира на бременни и жени в детеродна възраст....
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината е не липса на информация, а липса на мозък.
153
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Информация има в излишък, но кой да чете.
А образование и мозък, не могат да се добавят, по никой начин.
152
0
 
2
 
! Отговори
хахахах преди 1 месец
Не, умопомрачението е проблема.
151
2
 
3
 
! Отговори
БайХ преди 1 месец
Промиването на мозъци чрез Фейсбук е съвременния бич за човечеството. Такова ефикасно средство за социално имженерство никога го сега не е имало.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсата на положителна кампания от страна на държавата и разпространението на небивалици по социалните мрежи за чипиране и демонизиране на хора като Бил Гейтс е в основата на антиваксърската кампания. Мойта патка в къщи чийто основен канал за информация е Фейсбук също се е поддала на антиваксърските настроения. Погрешни сигнали дават и нашите първи мъже в държавата. Румен Радев заяви че той ще се ваксинира последен, а трябваше да заяви и покаже точно обратното.
149
0
 
1
 
! Отговори
анономен преди 1 месец
простия си остава прост и с злато да го облечеш.
148
2
 
6
 
! Отговори
Вместо бомби преди 1 месец
чакайте от небето бацили и ваксини и спринцовки . Както корабите със заразена царевица за кравите по времето на Виденов и после специални лекарства за кравите. Сега сценария е върху хора.
147
1
 
10
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Имате политици, които лъжат, мамят и крадът . Имате НОЩ, които се взеха за всезнаеща ***, която размахва пръст независимо за какво иде реч. Имате лекари, които гледат в ръцете и при първа опасност напускат.
Не е хаос. Клоака е и сега лъсна всичко! Резултата: недоверие, плюене и всеки си прави каквото си иска.
146
2
 
8
 
! Отговори
Причината преди 1 месец
е, че не искаме американски и европейски ваксини. Щом не можем да ги съдим ако умре близък и щом не се застраховат ваксинираните с тия измислени ваксини ставам -антиваксър.
145
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината си е традиционната тъпотия на местното население. Друга причина няма надейте и да търсите - каквото и да му говорите населението не разбира - ще го чипират и толкоз, Бил Гейтс иска да им разбере тайните на пърцуцата и киселото зеле!
144
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека всички, които толкова настървено пропагандират твърдо ЗА ваксините, са наясно че единственото "добро", което си въобразяват че правят е да помагат на мракобесието да набира скорост. Проблемът не е липсата на информация. Проблемът е това бързане, сякаш знаят, че всичко ще отшуми, това нон-стоп рекламиране на ваксините и това репресивно държание, разлято по света от онези, които искат да гу наложат. А това, поне според мен, е твърде съмнително.
143
1
 
20
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
Причината не е в липсата на информация, а в прекалената рекламизация! Българина се придържа към поговорката: На прехвалени ягоди с голяма кошница не ходи!
142
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липса на информация ли е причина за антиваксърските настроения у нас?

причината е в тъпанapи като Myнчо, Чалгара, Мангъра и цялата червено-синя крадлива cган.
141
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поканете оня каскет Гошко от БОЕЦ, дето гореше маски, хвърляше яйца и плюеше по проф.Мутафчийски.
В момента говедото се е уредило да се лекува заедно с жена си във ВМА.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До чичо сашо
До всички експерти, епидемолози и всички научни тикви, които са ЗА ваксинирането.

ето го поредния дpисльo-вирусолог, черпещ знанията си от 7/8 ТВ и бг-мама.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се сринат предавателните мощности на НУРТС, много неща ще се оправят.
138
2
 
12
 
! Отговори
м,да преди 1 месец
За грип не се ваксинираме, за ковид също!!!