България на 24-то място по заболеваемост в Европа, на 3-то по смъртност

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите
Обновена: 31 дек 2020 10:59 | 31 дек 2020 10:17, Елка Василева
263

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза той.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, посочи министър Ангелов.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър.

„Оптимистичната тенденция е налице, както за заболелите, така и за починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Натискът върху болниците е намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Отчитаме успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред“, отбеляза той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията – 82-годишната Ценка Досева.

„Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, каза тя.

Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. „Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малко болни много умрели.в провинцията е по-зле.
202
0
 
9
 
! Отговори
столица преди 3 години
Вяра на българските лекари нямам, имам си твърди основания. Да не ми дава Господ да им попадна в ръчичките... Това от мен!
201
0
 
3
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Нова година нов мандат. Хаерлия да е с моите машините за гласуване..
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултата от 45 години социализъм, и 30 години "капитализъм по български". Плюс холестерола по артериите от свинското и ежедневния половин литър ракия.
199
0
 
6
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Аз от тази статия разбрах че България е на ниско място по заболеваемост но на върха на класацията по смъртност. С други думи коефициента на полезно действие на здравната система клони към нула. Не ми се мисли какво щеше да бъде ако България беше на върха по заболеваемост.....
198
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов,всеки ден по 150 починали,вече трети месец,не ми разправяй,че нещо р било намаляло. Не умеете да лекувате средно тежки и тежки случаи. Кой знае какво им давате в болниците. Ама в ковчези ги връщате всички. Доверие на лекари нямам повече.
197
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Да сме първенци в тези отрицателни класации е в резултат на политическите решения на мутрите.
196
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Див популизъм съчетан с его и крадене от страна на Мутрата! Пълно фиаско на мафията облечена в Бяло!Резултатът-България е в най черните статистики!
195
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига!Никой вече не ви вярва!
194
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 място по смъртност, а 24 по заболеваемост в ЕС би означавало слаб 2 на лекарите ни, че те не знаят какво правят и цената е хиляди човешки животи. От друга страна сме на едно от последните места по брой тестове, за проследяване на контактни лица въобще не може да става дума, там е пълен провал, РЗИ все едно ги няма, което означава , че статистиката за заболелите е пълна лъжа, много повече са и никой не ги контролира или карантинира и мерките естствено няма да имат желания резултат!
193
1
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
КАКВОТО И ДА ПИШЕМ. ТЕ СИ ПРАВЯТ СТАТИСТИКА, ТЕ СИПРАВЯТ СТЪКМИСТИКА. ОК. ТЕ СА МЪН, МЪН БЛЯ БЛЯ. ЖИВОТА Е ПРЕКРАСЕН ЖИВЕЙ ТЕИ СЕ РАДВАЙТЕ НА ЖИВОТА. ЧНГ.
192
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на Рубашкин!
191
0
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Кренвиршите Леки от офшорната фирма на ГЕРБ която разхожда ваксините и ни залива с фалшиви реклами в като който нарича себе си българска, и кампаниите и са с подчертана патриотична нотка, а всъщност е с холандска регистрация
190
0
 
12
 
! Отговори
Bili преди 3 години
а за ваксинта...автоимунните увреждания отнемат време да се проявят...колкото до стерилността - е това не е доказано, в листовката на пфайзер се казва "не се знае"; резултатите от тестовете върху животни идат след 9 месеца...дотогава толкова ваксини ще са купени и бити...дали някой Учен ще има топки да докладва ако резултатите са лоши...
189
2
 
3
 
! Отговори
Bili преди 3 години
а пи-си-ар-чето дава 98% фалшиви позитивни резултати на 35-ти цикъл.
188
0
 
15
 
! Отговори
Иван 48 преди 3 години
Ами на Нова Година ще съм ви вкъщи и след полунощ мисля да гледам зомби филма Земята на Мъртвите ....да се подготвя подобаващо психически за новата година ....
187
1
 
9
 
! Отговори
Bili преди 3 години
дори СЗО признаха че тази година грипът изчезнал тази година...не се казва къде. в САЩ рапортуват Пневмпния/Грип/Ковид, в едно - нчма разлика всичко в ковди-кюпа.интересно, профила на смъртност от ковид съвпада идеално с профила на естествена смъртност....а някакви много богати хора, станаха още по-богати...и всеки си има цена.
186
2
 
21
 
! Отговори
цветко преди 3 години
не може да сме 3 по смъртност и 24 по заразяемост.Манипулират се данните в сайта на МЗ и не се тестват хората и починалите.Ние сме на едно от последните места в Европа по тестване и не се спазва карантината на заразените.Пандемията се използва за манипулация на населението за да се спечелят изборите отново от ГЕРБ.
185
0
 
17
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Единственият съд, легитимен, е пред моята съвест. Съдете ги до дупка. Те съвест нямат. Мръсни мафиоти.
184
4
 
2
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Внимавайте какво публикувате. Онзи ден четем във Фейсбука,придружено със снимки, че повече от 20 политици в БГ са виновни за корупцията в страната, но без доказателства. Половината могат да осъдят този *** за клевета и обиди. Ще плаща, докато е жив....А нашата родна съд. система наистина си е за критика. Ето там е проблемчето.Т.Е. -кучето бяга според тоягата...