"Останете заедно" - кампания за българчетата в чужбина

Целта е да бъдат информирани родителите за правилата
4
"Останете заедно" - кампания за българчетата в чужбина
Снимка: Министерство на правосъдието

Министерството на правосъдието започва информационна кампания "Останете заедно" за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина.

Целта е да бъдат информирани родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те обичайно пребивават.

Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там.

Партньори в кампанията на Министерството на правосъдието са Министерството на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани, и упражняването на родителските права.

Отваряйки банера на слогана "Останете заедно" българските семейства, живеещи в чужбина или тези, които планират да се преместят там, могат да открият в кратко видео https://www.youtube.com/watch?v=PQvvwSLGvcs. и текстови файл https://www.justice.government.bg/home/index/b358bbd9-e8d3-4267-a80a-7fe0d1f010c4 отговори на най-често задаваните въпроси:  Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина?, Какви могат да бъдат мерките за закрила?, Кога дете е под риск?, Откъде се информираме какви са правилата в държавата, която сме избрали?, Кой може да помогне?, Кои действия и поведение могат да бъдат оценени като риск от социалните служби?

Да бъдем отговорни родители, означава да сме информирани родители, а превенцията зависи от нас, напомнят от правосъдното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Поредната инициатива за точене на пари. Само който не му се е налагало да ползва услугите на някое българско посолство би повярвал, че от това ще има ефект.
3
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Когато децата са непълнолетни ,отговорността е на родителите.Децата са част от семейството,но до 18 г. правата им са ограничени.Така ,че ти си в грешка за словореда.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заедно сме
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв объркан словоред... "За българските семейства в чужбина и техните деца" трябва да е написано, ей, калинки от министерството! Иначе като прочетеш "за българските деца и техните семейства в чужбина" излиза, че децата са семейни, некадърници!