До юни ваксинираните трябвало да са 2 милиона

Още две ваксини чакат разрешение за пускане на пазара
26
До юни ваксинираните трябвало да са 2 милиона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към юни ваксинираните срещу коронавируса ще са малко под под 2 милиона души, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той предупреди обаче, че това е един от сценариите и всички условности остават.

"В страната могат да бъдат ваксинирани общо около 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2.5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза", обясни Богдан Кирилов.

Той уточни, че самолетът с ваксините за България, които трябваше да пристигнат вчера, днес е излетял от Германия.

Още по темата
"Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасността на ваксините се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“, разясни Кирилов.

Той добави, че всяка държава взема тези решение сама за себе си. Предстояло да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и тези държави също да започнат да я прилагат.

"Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смятат колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност не трябва да считаме само разболяване. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия“, обясни Кирилов.

"58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас", посочи експертът.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица.

"Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози“, обясни Кирилов.

В трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие докато работят. Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във Фаза 3.


26
Още от Общество
След инцидента с облъчените деца - какво трябва да знаем за UV-C уредите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Богдан преди 3 седмици
Това момченце лъже наистина бабаитски, готов е за политик. Ама е зле с аритметиката. 2 милиона до юни - това са 140 дни, като махнем 60 000 ваксинирани до днес значи трябва да се ваксинират (по един път!) 1 940 000 човека! Т.е. всеки ден, включително празничните и изборните, да се ваксинират по грубо 14 000 души!
Вчера били ваксинирани 1850 човека. Ще стане, да!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябвало е едно трябва е друго пак импровизации
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!НЕ СЕ ТЕСТВАЙТЕ!МОРКОВ ДАДЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ.НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА НИ РАЗДЕЛЯТ ПО ИМУНИЗАЦИОНЕН ПРИНЦИП,НЕ ВИ ЛИ СТИГАТ ВСИЧКИ ДИСКРИМИНАЦИОННИ.ПЪРВО НИ РАЗДЕЛЯТ,ЗА ДА ОТПАДНАТ "НЕБЛАГОНАДЕЖНИТЕ",А ПОСЛЕ ЩЕ ОБЕДИНЯТ ВСИЧКИ "СВОИ" СРЕЩУ ДРУГИТЕ.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ,И ДРЪЖ В НЕВЕДЕНИЕ,ЗАЩОТО НИЩИТЕ ДУХОМ ЩЕЛИ ДА СЕ ВЪЗКАЧАТ НА НЕБЕСАТА. КОИ НЕБЕСА?ТЕХНИТЕ,ЗА ДА НИ ВЪТРЯТ В МАТРИЦАТА СИ ДО КОЕ ПОДРЕД ПРИШЕСТВИЕ?
21
0
 
5
 
! Отговори
тулуп преди 3 седмици
2 млн. до лятото добре. уредихме администрацията. ами *** кога? догодина?
20
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ ПИДАЛИ преди 3 седмици
Безсмислено е след като нее 6 милиона наведнъж за месец няма никакъв смисъл от това упражнение
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според досегашната информация, ваксинирането трябва веднага да се спре, докато не осигурим ваксини за ваксинирането на 6 милиона човека с по две дози и тогава за един месец да поставим на всички първата доза, а когато му дойде времето и втората доза. Сегашното ваксиниране на малки групи от хора само по себе си е безмислено. Докато стигнедм тези 2 милиона през юни, първите ваксинирани ще трябва да се ваксинират отново, заради загубения имунитет.
18
1
 
14
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 седмици
И докато течеше пропагандата на българското правителство за Астра Мейдел-овата ваксина , редица страни спряха въобще да я използвад , защото се доказа , че не действа срещу южноафриканския щам на вируса
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 15

Ако това се случи, почвам да трепя наред ! Това ще е вече чиста диктатура ! Демокрация отдавна също няма !
16
0
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 3 седмици
Чудя се на тоя главок дето е тръгнал да тегли ваксина с инсулинова игла,която е точно 1см и размер 30,то и затова тя се е изкривила и даже ще се счупи?А и освен това правилата са да изтеглиш с една игла и да смениш с инжекционната, иначе изтеглящата ти е замърсена от гумената тапа на флакона! Ей, уникално прости сте като тикви!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз имам една кожена ваксина,и мисля че ще я вкарам на някой в момента в който ми забранят да работа да речем ако не съм ваксиниран..
14
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 седмици
До 9

Аз пък мога да повярвам... Щом ни вкараха в капиталистическата "матрица", що да не успеят и в това начинание?
13
0
 
6
 
! Отговори
тото преди 3 седмици
Този не е в час с реалния живот.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно гледах една горда американска докторка... Бременна в 14та седмица... Гордо и отговорно си слага боц, и пропагандира по фейсбук и туитър доброто си, мъдро дело... Половин седмица по-късно, тъжно споделя, че е пометнала... Е, поне не е ганювица... И вярва на науката... Добре за нея.
11
1
 
18
 
! Отговори
Додж преди 3 седмици
Кои алтав ше ходи да се ваксинира тия хамави ли са
10
1
 
9
 
! Отговори
1959 преди 3 седмици
''До юни ваксинираните трябвало да са 2 милилиона!'' Ха дано ама надали! с пфайзерския бъркоч!
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Учудвам се, че има хора, които още вярват в тези т.н.ваксини. Наистина прекалено много се разсмърдя всичко.
Хора, нека не позволим да ни превърнат в опитни мишки!
Каква е тази болест, толкова страшна, че 90% от хората, трябва да се тестват, за да разберат, че са "болни" !?!
А това, че в две лаборатории, в един ден, излизаш и положителен, и отрицателен, но стоиш 14 дена затворен, не говори ли колко "надеждно" е всичко?
Не мога да повярвам, че позволяваме да ни вкарат в тази Матрица....
8
0
 
18
 
! Отговори
антижурналист преди 3 седмици
Защо пък ще включват журналисти.Важна им била ролята.Глупости.Само мизерии и лъжи от тях
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза"

Американците пак откраднаха формулата на еднократната ваксина от чекмеджето на Путин в Кремъл.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дори и да има толкова много ампули до тогава, не виждам отде ще съберете 2 милиона будали
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ква астра зенека кви пет лева
тая ваксина я забраниха не само в швейцария но и в южна африка
за да си нъпълни чекмеджето
кому.нето от банкя е готов да изтреби гл.упаците дето го избират
а после - към барселона