Докъде го докарахме - децата се опасяват да не заразят родителите си

Те осъзнават, че може да са преносители, това е стрес за тях
11 мар 2021 16:45,
70
Докъде го докарахме - децата се опасяват да не заразят родителите си
Снимка: БГНЕС

Новото връщане на децата към онлайн формата на обучение е очаквано предизвикателство, тъй като вече година живеем в тази реалност. Ефектът от всичко това и върху учениците, и върху учителите е сложен.

Това каза пред БНТ Вили Стойчева - директор на 18-о СУ "Уилям Гладстоун".

"Честата смяна на формата обучение - у дома и в клас, се отразява различно на отделните възрастови групи. За малките деца е много по-трудно да учат дистанционно сами. Ученето в училище е много важно, защото децата са в екип, конкурират се, развива се някаква групова динамика помежду им. На децата им е хубаво да са заедно, в повечето случаи. Онлайн средата не може да измести личното общуване", коментира и детският психолог Иван Игов.

Той отбеляза, че пандемичната криза продължава дълго и страшното в подобна ситуация е, че "човек губи контрол върху живота си, което е много страшно за възрастните и което се пренася и върху децата".

Още по темата

"Факт е, че близо с една трета са нараснали случаите на домашно насилие, разделите и разводите също нараснаха в последните месеци. Хората надали го осъзнават, но това е опит да си върнеш живота - това е заместване, което не върши работа, защото най-вече то се отразява на децата", продължи психологът.

По думите му "родителите създават фрустрация в семейството не само на себе си, но и на децата, а най-често излизането от фрустрация при децата е агресия".

"На второ място са притесненията на самите деца, защото те разбират, че могат да са носители на вируса. Това е страхът на детето да се върне у дома и да зарази родителите си", добави той.

Вили Стойчева потвърди, че в училище вече се наблюдават случаи на стресирани от пандемичната обстановка деца.

Игов обърна внимание и на начина, по който децата често сменят формата на обучение - присъствено и дистанционно.

"Никъде по света не отварят и затварят училищата така", реагира той.

Според Стойчева решенията трябва да се взимат от директорите на училища, а не централно.

"Училищните директори не бива да се подценяват, те имат културата на организация", увери Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 3 години
Децата трябва зимно време да имат по-дълги ваканции и ще си спестим ковити и грипове.Лятото обаче трябва да имат 1м. ваканция. 3м. лятна ваканция е остатък от времето когато са работили и децата по полето. Сега това е време на нищоправене за тях и родителите се чудим къде и с какво да им го запълним.
57
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 3 години
Основната ценност е живота. Живота е ВРЕМЕ. Ковит убива възрастни хора - т.е. измерен във време живот Ковит не отнема много.Затварянето на общестевото убива повече. Затварянето на икономиката е равно по-малко доходи в обществото от там неродени деца, необазовани деца, по-лошо здравеопазване, по-ниски пенсии. Затварянето отнема повече живот.
56
2
 
1
 
! Отговори
Долна преди 3 години
напаст сте вие *** децата ви са виновни. Питайте кой ръси заразите.
55
4
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Блгрстанецът, а и не само, все търси и намира някой друг да му е виновен...
54
4
 
3
 
! Отговори
Само това да е преди 3 години
Учители и Минестерството после ще вдигат нивото на образованието с матури.ТРЯБВА ДА ОТПАДНАТ ИЗПИТИТЕ ОТ МАТУРИ - никаква ползва само вреда Да премахнат матурите изобщо да ги няма Да обявят нулева учебна година.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите сте виновни, точно вие, с вечните си претенции, че трябвало да има "допитване" до учителите- онлайн или присъствено да учат децата?! Една част от вас искали-онлайн, други- присъствено?! Вие създавате хаос по този начин, разеденихте дори родителите!! Кои сте вие, та да вземате отношение и да решавате "пандемичен проблем"?! Затова и нивото на образованието ни е под всякаква критика.
52
2
 
10
 
! Отговори
Резеи преди 3 години
До Киро ЖартаКъде си проспал епидемията та да не си разбрал. Икономиката се крепи на възрастните хора, които работят. Мерките за защита са за възрастните пенсионери. Децата са опасните заразители и няма нищо фатално да си стоят вкъщи да си четат книжките и дори да имат нулева учебна година не е важно и страшно. Много по-важни за държавата са икономиката и работещите възрастни хора, има не малко работещи пенсионери. Трябва ли децата да заразяват и убиват възрастните ???
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, този въпрос трябва да бъде решен централно, а не от директори на училища!!! Директорите с медицинско образование ли са, та да имат правомощия да вземат решения по медицински въпроси??? Ама учителите за какви се мислят, съвсем изтрещяха?!! Не се правете на лекари и вирусолози, има специалисти в тази област!! Вършете си вашата работа и не се месете в специалности в които не разбирате!! Децата в ситуацията в момента трябва да учат онлайн!!
50
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Пък бебета ще се грижат за децата...
49
1
 
12
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Все повече се убеждавам, че много от журналистите са пълни *** и пишат глупости. Забелязвате ли , че в момента боледува доста от младото население до 20 г. Защо ли? Защото ги пуснаха на училище. Децата нямат спирачка и не пазят никаква дистанция и дисциплина. Заразяват се после в къщи заразяват и родителите си. Друг е въпроса, че изобщо не трябваха да се олабват мерките до края на април. Но пусти избори...
48
7
 
7
 
! Отговори
ofe4 преди 3 години
Всички, които обвиняват децата са умствено изостанали!!!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фрустрация, мрустрация! Тия ми говорят на француски! Немоа ги разбра. Ай стига лигавищини бе! Децата са по-здрави и по-бързо адаптивни от възрастните лигльовци и лигли. Хората са преживели войни, ние като неможем да си направим селфи от ресторанта и полудяваме.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се промъква тоз вирус таз зараза,като почти навсякъде всяка вирусна,микробиологична и др. лаборатория колкото и да е секретна по ниво е под контрола,надзора на държавата как управление и военните как ведомство за защита на населението на територията му или в множествено число отнасящо се за всички от разни разработки по вид оръжие за масово поражение,както се явява пандемията за всички общо като население и още не могат да я засекат от натрупаната информация по нива предадена за същноста й.
45
7
 
6
 
! Отговори
Киро Жарта преди 3 години
Вие добре ли сте ,бе!!!?Дори животинският прайд първо се грижи за децата си ,чак тогава за останалите ! Децата са бъдещето! Дори до един да изпукате дъртаците,децата ще продължат рода ви ,бе нещастници...
44
6
 
3
 
! Отговори
някъв преди 3 години
до всички който пишат че децата заслужават геноцит и тн.аве хора вие сериозни ли сте вие какви сте били не винаги сте били дърти друсате ли са кви сте аз съм на 15 което означава че пренасям болести тъй ли???
43
6
 
6
 
! Отговори
мале леле преди 3 години
Че как няма да докарате децата до това състояние...Благодарение най-вечде на СМОТ-АНИ-ТЕ медии и ***, които по цял ден само за това пишат и говорят. А за НОЩарите да не говорим - пълни кретиноси, само да плашат хората значт - то не бяха чували, яко мрене и т.н.......
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата са супер излишно нещо!Изобщо не трябва да се правят!Първо ти съсипват живота напълно, второ, така или иначе в масовия случай не можеш да им предложиш нищо повече от мъчителен живот на роб!
41
3
 
3
 
! Отговори
Авитохол преди 3 години
Бил Ваксината, Канибалите Клинтън, Обонго Арабина, Фаучи Фашиста, Шваб Швайна и Джо Памперса харесват тази новина.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Една жена от тел а вижъна ли ти го каза?Къде е този вирус, някой виждал ли е изследване/научен труд/статия в медицинско издание в което доказват вирОЗа?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Децата са виновниКолко шекела плащат за такива мнения?