Повече сигнали до "Спешна помощ" и ръст на заразените медици

Началникът на Спешно отделение в София: Същински ад
11 мар 2021 12:49, Ния Христова
21
Повече сигнали до "Спешна помощ" и ръст на заразените медици
Снимка: БГНЕС
Отчита се ръст на обажданията към "Спешна помощ". Началникът на Спешното отделение в "СофияМед" д-р Иван Христов описа ситуацията от началото на седмицата като "същински ад".
 
"Минаха към 30 пациента в много тежко състояние. Леглата бяха свършили. Хората идват в по-тежко състояние. Те са с голямо засягане на белия дроб и ниска сатурация. Това налага бързо приемане в Реанимация. Голяма част от пациентите смятат, че вкъщи ще се излекуват по-лесно. Прави впечатление, че британският вариант на вируса преминава много по-тежко", заяви той в ефира на Нова тв.
 
През този период през Спешното отделение на болницата са преминали пациенти предимно над 50-годишна възраст. В момента всички легла в инфекциозните отделения са заети.
 
"Да не забравяме, че и персоналът е на предела на силите си. Лекарите бяхме 14, в един момент останаха двама, които изнемогваха и на 24 часа даваха дежурства. Целият персонал преминаха през това заболяване. Имаме колеги, които се разболяха два пъти. Почина санитарка на 40-години, друга колежка прекара вируса много тежко и в реанимация, оцеля по чудо. Всички преминахме през тази ситуация, която беше много тежка", разказа д-р Христов.
Още по темата
 
Д-р Христов препоръчва да се спортува, ако забележим, че сатурацията ни е ниска. Самият лекар е започнал да посещава тренировки по бокс, за да поддържа дробовете си. Медикът препоръчва и да се взимат превантивни мерки, както и да се приемат витамини. Масовата ваксинация също е сред мерките, които според д-р Христов ще помогнат на страната да се справи с тежката ситуация.
 
Говорителят на "Спешна помощ"-София Катя Сунгарска обясни, че данните са динамични. В понеделник и вторник спрямо същите дни от предната седмица повикванията с около 100-150 повече
 
"За денонощие вече имаме около 1000 сигнала, което е много на фона на кадровия дефицит. Притеснителното е отношението на хората, поведението е малко странно. Говорих с колеги, като че ли през цялата година сме в двете крайности на мненията. Идват пациенти, които получават паник атаки от страх, а други се държат, все едно са безсмъртни", смята тя.
 
Сунгарска подчерта, че голяма част от медиците работят извънредно. Тя разказа и за сигнал от изминало дежурство, при който медиците са повикани от жена, за това че съпругът й си ударил главата. Многократно е попитана дали пострадалият има симптоми на коронавирус, но тя е отрекла. На място обаче екипът установява, че мъжът е с висока температура и множество симптоми.
 
"Екипът е изтеглен оттам и се изпраща втори екип. В този момент жената вдига скандали по телефона. Когато вторият екип отива на място, те са изгонени с думите: „По добре да си умре вкъщи”. Няма да стане така, това го имахме и по време на предния пик.  Този човек сега си е вкъщи. Вдигнаха ни скандал, защо сме изтеглили първия екип, без да си дават сметка, че те ще са под карантина минимум 10 дни и може да са се разболели. Така ние оставаме с един екип по-малко", заяви Сунгарска.
 
Тя определи ситуацията и отношение като нечовешко и апелира при подаване на сигнал симптомите на пациента да се обясняват подробно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
До Оффффф!Mърляч си ти ! Не те щем в България.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи, аз стриктно си спазвам съветите на д-р Христов и а се усетим, че съм с ниска САТУРАЦИЯ /квото и да значи/ -веднага почвам със спорта
16
1
 
3
 
! Отговори
зер преди 3 години
До Оффффф!мерките се взимат не защото се претоварва системата, а защото умират хора.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път се убеждавам,че с такива хора,тази държава ще се затрие или пропадне тотално,до едни 30 години. Лош материал остана,братко,коли го,беси го, глупави ще си останат. Жалко,че на тези,които се имат за безсмъртни и не спазват нищо,не могат да им откажат прием в болница,като тръгнат да умират. А това заслужават.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата се скапва от десетки години. Как искаш да се оправи за една? Това да не ти е да заредиш супермаркет и да наемеш персонал от улицата? И преди демокрацията не беше перфектна, но толкова изостанала като сега никога не е била.
13
0
 
4
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До Да-да!И сега има задължителни ваксини. А такива отворковци като теб, винаги опраскват цаката, ако опитате да се направите на много големи.
12
0
 
0
 
! Отговори
Ken преди 3 години
По-голям размер снимка с линейка нямахте ли ?4,890px × 3,138px 8MB !
11
7
 
2
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Крайно време е да се вкара малко ред в здравеопазването.Стига с този терор над населението!Нямаме нужда от мерки срещу заразата, само защото сме щели да претоварим болниците. За една година не можаха да създадат необходимата организация, че да не им се срива здравната система от 5-6 хиляди болни.Пълни некадърници!
10
6
 
5
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Ръст на заразени медици??? Напомням че при медиците мина вече втора ваксинация, а и повечето изкараха заболяването още през есента. Поредната буря в чаша вода специално заради изборите.
9
2
 
8
 
! Отговори
зер преди 3 години
До Оффффф!само, че лекарите не са безкраен брой и сам разбираш, че няма как да обгрижат всички след като се изчерпа капацитета. Те няма, но ти ще мрънкаш когато в такава ситуация имаш нужда от помощ
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууу страшно! Минаха 30 пациенти с температура и пневмонияТези нормални ли са? Това е абсолютно несериозно!
7
8
 
2
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
До зерНе ми е работа да върша чуждата работа.Лекарите са там за да лекуват, а не да мърморят.
6
6
 
3
 
! Отговори
Да-да! преди 3 години
До MKIIВаксинирането ще стане задължително само ако минем официално от демокрация към диктатура. Тогава обаче аз ще започна да стрелям по политици и това хич няма да им хареса.
5
2
 
6
 
! Отговори
зер преди 3 години
До Оффффф!изкарай една 12ч смяна в ковид отделение, дори като санитар (само миеш и носиш, не взимаш нито едно решение за пациент).
4
1
 
8
 
! Отговори
зер преди 3 години
Доста мои приятели лекари също казват, че мамата си трака с тази вълна - предимно млади хора с тежки увреждания на белите дробове от ковид. Дали ми вяравате си ваша работа, но аз се моля да не разбирате от истината от първа ръка.
3
10
 
2
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
На медиците нали това им е работата? Да лекуват!Да не ми казват какво да се затваря и какво да се отваря, ами да си налягат парцалите и да си вършат работата!Аман от мърморещи мърлячи!
2
7
 
7
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Тъй като народа упорито отказва да спазва елементарни мерки и интензивно разпространява корона вируса, много е вероятно ваксинирането да стане задължително. Това се обсъжда на международно ниво.
1
6
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Положението става много лошо , ако няма медици няма кои да лекува хората вьв тежко сьстояние Лично мое мнение е , че е време за ново пьлно затваряне за да се овладее заразата , до нива в които може да бьде оказвана медицинска помощ на пострадалите в болница