Сирни заговезни е, ден за искане на прошка

Палят се огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве
90
Сирни заговезни е, ден за искане на прошка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сирни заговезни е – на този ден искаме и даваме прошка. Празникът се нарича още Поклади и Прошка.

Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово.

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и искат прошка и целуват ръка на домакините. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

В някои региони на този ден се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
4
 
! Отговори
филофоб преди 3 години
Като ви чета глупостите и напълно го разбирам Боко ,дето иска да затвори форумите!Само дето му казаха,че ако ги затвори и автоматично ще трябва отново да отвори лудниците!Така го спряха!
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали го бил убил, дали го бил ослепил, ще рече човек, че едното е по-християнско от другото! :)
38
5
 
5
 
! Отговори
падне ли ти - преди 3 години
- не прощавай! Старо и младо по.бавай! - народна песен
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не го убива, ***, а го ослепява!"Лично ли го ослепява или поръчва на някой да го направи? :)))Дали царят сам си цапа ръцете? :))Историята е такава... По старотюркски обичай, "царска" кръв не трябва да се пролива. По тази причина Борис праща сина си в тъмница. Поръчва да го ослепят с нажежен меч доближен до очите. После нарежда да го удушат, за да няма пролята кръв.Дали ще убиеш или ще поръчаш убийство, все същата работа.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пишеш глуписти. Християнството е по Балканските земи и преди да бъде основана върху бивша ИРИ земя първата българска държава."---Балканските не означава българските. На Балканите има и други народи, не само българи. Освен това, християнството е наложено насилствено и в останалите балкански държави, не само в България. Навсякъде по света християнството е наложено насила. В Южна Америка също е насилствено. Милиони хора са избити "в името на Христа".
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християните от всякакви народности никога не са убивали,нито са отмъщавали"---Цар Борис 1-ви убива ли? Убива! Факт! Убива даже сина си Владимир-Расате, който не иска да е християнин. Цар Симеон убива ли? Убива! Цар Петър гори ли богомили на клада? Гори ги!Папата свиква ли Албигойски кръстоносен поход? Свиква! Папата събира ли деца за да ги продаде на венецианците в робство? Събира! (Т.нар. Кръстоносен поход на децата).В Европа войни не са ли водени между християни? Водени са!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нещо не си съгласен? И какво от това, че не си съгласен?"---Много ми е чудно по какво съдиш, че "не съм съгласен"? Или звездите ти го говорят?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ами направо приемай исляма, твоите събратя с радост те чакат в Анадола. Прогнилият тангризъм и богомилството водят България до разпад."---В световен мащаб, в наши дни, вероятно не повече от население равняващо се на един доста малък град изповядва тенгризъм. Предвид, че България започва своя разпад откакто населението е принудено да приеме християнството и така до ден днешен мнозинството е християнско и сме най-бедната страна в Европа, сам прави сметка кое води до разпад.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В корана пише повече за Иисус Христос и Божията Майка, отколкото за мохамед."---И? Какво от това?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А бе, човек, ти знаеш ли, че и византийци и повечето българи са мразили богомилите, които са всъщност манихейци?!"---Грешка след грешка правиш. И отново грешка. Християните са мразили богомилите, а не българи да мразят богомилите. Било то и казано "повечето българи". Християнин не е равно на българин. Нито българин е равно на християнин. За да си българин не е нужно да бъдеш християнин. Християнството е наложено насилствено.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"2/3 от планетата Земя изповядват Християнството. В исляма също се говори за Иисус Христос."---Християнството е 33% от общото за всички по земята. Което е 1/3, а не 2/3. Освен това православни и католици и протестанти се ненавиждат като все едно са различни религии. А Исус Христос е споменат в Исляма като пророк, а не като "Бог". Дори и Исляма е по-добре измислена религия от християнството.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доброто рано или късно, винаги побеждава!Който е убивал хора заради това да угажда на християнската религия, ще си носи греховете.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Определено Християнството е много Красива Вяра, в сравнение с прогнилия тангризъм."---Вяра и религия са различни понятия, които очевидно не познаваш. Никой не ти пречи да вярваш, без да робуваш на религии които убиват хора.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Петър 1-ви убива богомилите, слага ги на дръвника защото не искат да са християни, убива ги, гори ги на клада. Те бягат в Европа, където Папата прави кръстоносен поход срещу тях и ги избива, като краде всичките им ръкописи. Така започват началото си европейските научни центрове - с откраднати ръкописи от богомилите. А в България православните не просто са убивали тези хора, а дори са изгаряли ръкописите. Християнството е човеконенавистна религия. Не е толерантно. Религия убиваща науката.
26
0
 
0
 
! Отговори
Яница преди 3 години
"Непростителни са грешките само на онеэи, които повече не обичаме"!!! Мадлен дьо Скюдери
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не уважава празниците е Безродник, а за плюещите по религията нямам думи...Отказвам се да пиша коментари тук....
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пещерният прогнил тангризъм само може да доведе България до разпад."---Йосиф и "Богородица" не са живяли в къща. В пещера са живяли. Яслата за животните също е била в скална ниша. Помисли си пак значи дали християнството не е "пещерно".
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Български княз преди векове предпочете да покръсти България и да приеме Православието от Империята Византия, и е издигнал на европейско ниво"---Упадъкът на България започва тогава когато Цар Борис 1-ви принуждава насилствено българското население да се покръсти и убива всеки който откаже. Тежки грехове, които до ден днешен тежат на България и християните.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Истинските" българи са Аспарухови монголци, вероятно ти си от тях? И що не си в реалната си родина - Монголия?----Имам български паспорт, лична карта и съм роден и израстнал в България и в България съм възпитан. Аз съм българин. За други хора не знам какви са. Оставям всеки сам да си избира какъв да бъде. И понеже съм българин, отказвам да робувам на религия измислена от eвреи в Близкия изток и натрапена от гърци и наложена с кръв и огън. В моя свят трябва да царува доброто, а не християни.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заговезни и Прошка нямат нищо общо с езическия кукеровден."---Много правилно! Истинските българи ще тачат Кукеровден. Християнството в България е взето от гърците, то не е българска религия.