Мярката 60/40 до края на май, ще запази 100 хил. работни места

Какъв ще бъде редът за кандидатстване и подпомагане?
32
Мярката 60/40 до края на май, ще запази 100 хил. работни места
Снимка: БГНЕС

Действието на мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да се удължи до 31 май 2021 г., обсъдиха социалните партньори на извънредно онлайн заседание.

Още по темата
Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. Допълнителният финансов ресурс за удължаване на мярка е в размер на 147 млн. лева, с които се очаква да бъдат запазени около 100 хиляди работни места, съобщиха от правителствената пресслужба

След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.

До 15 април 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Социалните партньори не са постигнали единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

Правителството и социалните партньори са обсъдили и промени в реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

С тях се предвижда лицата да имат право на компенсация за не повече от 60 дни за 2020 г. и не повече от 90 дни за 2021 г., в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Увеличава се срокът за допустимост, който вече ще бъде не по-късно от 30 юни 2021 г. Допълнителният финансовият ресурс за обезпечаване на мярката е в размер на 24,6 млн. лева и се очаква да достигне до 33 хиляди заети лица.

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

Социалните партньори не са постигнали единодушие по проекта на Постановление.

НСТС е провел и избор на ротационни зам.-председатели - от организациите на работниците и служителите е избран Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", а от квотата на работодателските организации Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На печелившите - Честито ... !!! Днес гледах как в автобус 204 двама от Градска мобилност се опитваха да глобят нередовен младеж - пътник ... Станах да го защитя, защото наистина нямаше откъде да си купи билет, но бях единственият в целият ШИБAH aвтобус ... Никой друг не каза гък ... Какво ви става, бе, хора, толкова ли не можем да се обединим срещу едни бирници и мyтpu, които ни ши6ат ... Толкова ли сте уплашени ... ???
26
3
 
0
 
! Отговори
Добре е преди 3 години
Добре е мярката, но примерно туризъм, транспорт, летища и др. пак си остават трайно засегнати. Хубаво е да се помисли за бъдещето им. Още малко време да се подпомогнат, докато отмине пандемията и всичко започне да работи нормално.
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората от бизнеса изнемогват, нека увеличат помощите на 1000лв а за семейните на 1500 и ще подкрепим управлението на изборите!
24
1
 
0
 
! Отговори
Кажете на шефа: преди 3 години
Значи не ми стигат наредбичките на Симо и компания, не ми стига амортизираната база и оборудването на 1/3 от каквото ми трябва, не ми стигат и 120 часа отгоре норма, не ми стига и на Даниелчо Седенката и СерГея - образованието национален "приоритет", ако беше приоритет много добре си знаете как трябва да се структурира. Питайте на север.
23
0
 
0
 
! Отговори
Кажете на шефа: преди 3 години
Ема не може на едни 20 години да им наливат пари за всякакви неща и за база па и нова спортна зала, а другите даже не включени в панаира и после кой дърпа хора и кой не?Не мислите ли, че е малко дискриминативно... Ако ше мерите с един аршин мерете ... Най-големия колаж на територията на Съюза и първия образователен кабал миналата година ... Не с лошо, че няма се разберем...
22
0
 
1
 
! Отговори
Кажете на шефа: преди 3 години
Двадесет години наливане на пари в три училища - ама не и на нашето не и трайни активи .... Имам си причини за вендета с общинарите конкретно, нищо конкретно с Виктор, обаче приоритетите да наливате в три и да стават все по-големи, а другите да се чудят как да вържат паралелките ... Имам си основание за отмъщениице ...
21
0
 
0
 
! Отговори
Кажете на шефа: преди 3 години
Да знам кой е взел S.T.E.M проектите - много добре знам, а вие осмислихте ли фразата че било S.T.E.A.M. , а не S.T.E.M - много добре знам какво съм писал , много ми е ясно - става въпрос за професионални паралелки, кой модел да се използва който да се съгласува със S.T.E.M. най-добре. Хоризонтален бизнес модел, айде кажете, че Нюуел не е направил технологична и образователна платформа. Плюс имам си малко вендета с вас, че трябваше корпуса на мира да прави ателиета а не община Враца, не МОН....
20
2
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Да не забравим кой докара тиквата на власт. дпс свали правителството на Орешарски за да дойде тиквата а после тиквата му даде студени резерви ,лафки ,булгартабаци заливи Росенец . ГЕРБ Е ДПС .Сам Доган каза - Няма алтернатива на управлението на герб. Който гласува за герб гласува за дпс .
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязал съм, че и най-наведените роби обезумяват при гледката на гладуващите им деца.Не знам на какво се дължи тоя феномен.Обясняваш им, че сами са си виновни, понеже са крили осигуровки, а те пак налитат да те колят. Чудни хора!
18
0
 
5
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Абе да минат изборите ! После ще ...... супата!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мярката на шайката излъжи ме е до 04.04.
16
2
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Защо да не ни опази? Нали за 1000лв. точно тия роби, дето според тебе ще вдигнат революция и ще направят анархия, ще продадат и майка си. Наемам 10 такива и толкоз. *** е роб и за пари прави всичко. Затова е и на тоя хал. 70% сив сектор и после олеле...
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има понятия като правов ред и социален мир.Безкрайно глупаво е да си въобразява някой, че могат да бъдет запазени с маргинализиране на една голяма част от народа. Ама не били плащали реални осигуровки, ама били в сивия сектор...И вашето решение какво е? Гонене на улицата и децата им гладни?Дали си въобразявате, че тези стотици хиляди хора просто ще си починат кротко от глад, докато другите, които плащате читаво осигуровки си добрувате?
14
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Скоро тези хора на улицата ще станат проблем и за вас.Колкото и да не ти се вярва. Това, че взимате големи заплати и си плащате данъците няма да ви опази в анархията.Успех ти пожелавам!
13
2
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Много тикви в тоя сайт скоро ще ви отреже народа
12
2
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До 8 има милиони безработни а ти си от лапачите, *** ама малко ти остава и на теб преди затвора бе
11
3
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
След изборите всички в затворите
10
2
 
5
 
! Отговори
ar преди 3 години
100хил места за 250 ойро на месец! Велика Държава!
9
2
 
6
 
! Отговори
Крадлив Гepберюгa преди 3 години
99 хиляди администрация. Плюс Бойко Методиев Борисов
8
5
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Кои са тия трайно безработни, бе? Разни сервитьори в сивия сектор и шофьори? Айде нЕма нужда. Безработни НЯМА! Освен лентяите с бирите в парковете.