Високата смъртност заради хроничните ни заболявания

Именно те са дали картбланш на вируса да покаже своята сила
19 мар 2021 10:28, Ния Христова
56
Високата смъртност заради хроничните ни заболявания
Снимка: БГНЕС
"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", заяви директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев в ефира на Нова тв.
 
Той е на мнение, че хората са неглижирали профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев смята, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.
 
"Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един  здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза още той.
 
Пенчев подчерта още, че от РЗИ–София първи са предложили да бъдат въведени по-строги мерки. Според него те е трябвало да бъдат приложени, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.
Още по темата
 
"Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. За съжаление това, което казах като цифри, в хода на епидемиологичните проучвания информацията, която получихме, и дифузното разпространение, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните", обясни директорът на РЗИ.
 
Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок от обявения. Всичко зависело от това, какъв ще бъде ефектът на мерките.
 
"В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне", каза още д-р Пенчев.
 
Нова пратка от ваксината на Модерна е пристигнала в четвъртък вечерта. Половината ще бъде разпределена на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София. Относно капацитета на болниците в София, Пенчев заяви, че е притеснен от натиска върху тях.
 
"Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението", подчерта той.
 
Д-р Пенчев сподели, че лично е ползвал лекарството "Ивермектин" и е дало "много добър резултат". В някои държави то се използва като средство за профилактика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Наглец! преди 3 години
"Той е на мнение, че хората са неглижирали профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно." Талоните на лекарите са под бройка. Минимум 500 лв трябва да се подготвят за най-елементарните профилактични изследвания!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюех по Мангъров, когато говореше за сухите съчки. Оказа се, че държави с 12 пъти повече население имат 10-12 пъти по-малка смъртност! А кои е виновен за липсата на профилактични прегледи и неадекватното лечение?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Ако се умираше от неграмотност, в България ще останат 1% от жителите! Ужасена съм!
47
0
 
6
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Ад съм с диабет и на взраст над 65 г. Записах се за ваксина, но дали ще дочакам да ми дойде реда с тази скорост на снабдяване на личните лекари.
46
0
 
9
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Защо никой от тоя щаба не даде статиктика колко от усложнените в болница са ги ,, лекували,, джи питата преди това . Как ги ,,лекуват ,, та вместо да оздравяват те се влошават ...... негодници ...
45
2
 
2
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
Хронична простотия, ако се съди по коментарите уви. Тука подеха партизанска война с действителността. Окаяна история.Чалга един вид.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хроничните заболявания са откак се съюзихме със запада и приехме техния начин на живот. Че и по тв-то си рекламират ***
43
3
 
4
 
! Отговори
идетрибунал преди 3 години
Пенчев,Пенчев,гответе се за идващият трибунал!Всички дето водите информационно психологическа война срещу българският народ ще отговаряте за геноцид под ръковоството на чужди антибългарски сили!Вие сте черни души в бели престилки!Слуги на световния корпоративен капитал и ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА-САЩ!ИМПЕРИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са наизскачали всичките тия да ни се обясняват, значи няма грам истина. Мислите ли наистина, че са загрижени за здравето ни? Тоя ли се е притеснил нещо?
41
2
 
4
 
! Отговори
ДО 39 Абе, преди 3 години
ти имаш ли завършен поне 7-ми клас, КЪДЕ ги виждаш тези 50 милиарда, от къде са дошли, като ти и всички такива като теб неси плащат осигуровките, а лаят по медицината в Балгария
40
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Еми... Добро утро Пенке, варим боб!Естествено че България отдавна е в статистиката като държава с най-много болни от диабет, хипертония, рак и какво ли още не, което води до рекордно висока смъртност.Сега коронавирусът беше просто "черешката на тортата"!Прави ми впечатление, че в съседна Сърбия са малко по-зле от нас като брой заразени.Обаче по-малко болни са на респиратори, и значително по-малко са смъртните случаи от нас, въпреки че има повече заразени.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният слуга, но особено агресивен.
38
1
 
8
 
! Отговори
Абе, Пенчик , преди 3 години
не беше ли ваша фунция здравеопазването. Значи всички са виновни, без тези от които зависи това и които са взели 50 млрд. за 10 години здравеопазване. А доплащат ли болните всяка протеза, всеки имплант, почти всички лекарства. Къде са отишли парите тогава и кой не си е свършил работата. То е най-добре умрелите да са ви виновни, ама тука има и живи хора, които ви виждат каква *** сте
37
0
 
6
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Колкото и да плямпате но вьтрешния ви глас ви казва истината че не е добре! Спрете цигарите ограничавайте се от алкохола и от свинските паржолки на които не можете да се наситите!
36
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Опитът показва, че всеки който обобщава "българина нещо си", описва само себе си.
35
5
 
1
 
! Отговори
Българина преди 3 години
много разбира от медицина - много повече от разните му там доктори, професори и т.н. с дипломи. Затова не ходи по лекари, ако отиде то е да им се накара и понабие и да установи, че са печалбари. От там на сетне той си предписва витамини, лекарства и добавки, рекламирани по телевизора, защото това е неговото виждане за здравословен живот. Същевременно ако в щатите за две чаши вино на седмица ходят в анонимни алкохолици тук всяка вечер въздържателите се ваксинираме с по 100 грама шльокавица...
34
4
 
3
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Реалността е, че умират по-малко хора със съпътсващи забилявания, отколкото те са сред своята възрастова група. Примерно сред починалите на 70 годишна възраст, двойно по-малко имат съпътстващи заболявания, отколкото сред всички 70 годишни в България. Това двойно е примерно, но такава е реалността. Точните данни биха могли да ги дадат тези, които крият тази информация от нас и лъжат като този тук говорещ за цифри вместо за стойности на нещо си.
33
1
 
1
 
! Отговори
до 31 Анонимен преди 3 години
е нали вчера плака и се сопо.ливи, че нямало ваксини и зелени коридори и как смъртността ще е от ваксините, като повечето починали са преди ваксините, ах ти работиш за QAnon-четата за да внасяш шум в системата и да може вашият благодетел да си назначи ЧАСТНО ПРАВИТЕЛСТВО
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще ви успокои-по цял свят е така. Здравеопазването отдавна е в ръцете на фармакологичните мафии.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифри, цифри, ... с цифрите записваме числа и нищо повече.60% от хората над 18 години в България са с тегло над нормата - съпъстващо заболяване. От починалите 136 човека оня ден, на 17 март 2021 година, няма нито един, на който да пише съпътстващо заболяване наднормено тегло или затлъстяване. С диабет са 22 човека, като почти всички с диабет имат и друго съпътстващо забоиляване. Ако приемем, че всички с диабет са и с наднормено тегло, 22 човека са 16% от починалите, а в България са 60%.