Цветозар Томов: Слави трябва да опита да състави кабинет

Политическата кариера на Борисов е приключила, смята социологът
5 апр 2021 12:19, Анисия Иванова
195
Цветозар Томов: Слави трябва да опита да състави кабинет
Снимка: БГНЕС

Вчера получихме референдум „за“ и „против“ съществуващото управление в страната, който завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Той вижда два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет.

"Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма“, допълни социлогът.

Според него политическата кариера на Бойко Борисов е приключила, останалото е агония.

Вторият вариант според социолога е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на „Има такъв народ“. В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера - „Изправи се! Мутри вън!“. На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран“, е неговото мнение.

Според Томов партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Още по темата

Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията, подчерта Цветозар Томов.

„Това ми изглежда най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов. /…/ Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях.“, допълни гостът.

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, отбеляза още Томов.  

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото, прогнозира социологът.

Цветозар Томов посочи, че разбиването на патриотичния, националпопулистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации „може да се случи на евентуални следващи избори“.

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен  мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТН е еднодневка. Това е партия без ясна политическа ориентация и с доста разнороден електорат. Реваншизмът и наказателния вот не са добър дългосрочен мотиватор - в този смисъл оттук нататък резултатите ще са само надолу...
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катастрофална загуба на ГЕРБ. Борисов да подава оставка и да се пенсионира. Протестният вот от площада спечели.
128
3
 
4
 
! Отговори
До150 преди 3 години
И кои банки ще фалират в България? Абе време е да спрете с тая евтина пропаганда,че след ерата на Крадеца ни очаква Потоп,смешни сте бре!
127
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 7/8 отбораЩе ти се, ще се провалите още първата година и ще предизвикате хиперинфлация заради банкови фалити, както стана 97 година. Мои приятели вече се ориентират обръщане на левовите си спестявания,
126
3
 
2
 
! Отговори
да ти е ясно преди 3 години
обръщам се към партията на Слави - много внимавай със Зелената сделка , Бойко добър , лош но до сега устоя , ако ти обаче се опиташ да закриеш Марица -изток (продажба на предприятия е във вашата ''програма" ) двата най-големи синдиката в България ще дойдат в София да ти търсят сметка за около 100 хиляди работни места , Тогава Слави , на теб и групата около теб България ще ви се види тясна...отваряй си очите, шоуто свърши , вече си държавен служител , на работа.
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ да избие от главата си мечтата за съставяне нов кабинет под негово ръководство или на експертен кабинет, доминиран от ГЕ(Р)П. Сл.Трифонов без всякакъв политически и административен опит да ръководи БГ?! Или експертен кабинет да управлява с мандата на Учиндолеца?! Нещата отиват към служебен кабинет и нови избори. Само че без съд над управлявалите правителства с мандат на ГЕРБ няма да мине. А Боце е премиер на всичките три кабинети и ще бъде виновен за последното място на БГ цели 12 г.!
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се хабите бре герберски подлогани?Умните подложки вдяват кога е настъпило време разделно и си търсят нов господар!
123
3
 
2
 
! Отговори
Лелеее, преди 3 години
Слави да състави правителство,това е голям.....
122
2
 
1
 
! Отговори
никога преди 3 години
До Анонименнема да е жив до тогава
121
13
 
5
 
! Отговори
До 7/8 отбора преди 3 години
Само служебно правителство на Радев, което да изчегърта ГЕРБавите калинки и бандити от всички позиции на изпълнителната власт - до ниво чистачка гербераст. Следва ЗАТВОР за кралите, КОНФИСКАЦИЯ НА ИМОТИ, ЧЕКМЕДЖЕТА, АСАНСЬОРИ, КЪЩИ В БАНКЯ, ИСПАНИЯ, ГЪРЦИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ. Оставете Му зайЯчарника да има на какво да се радват внуците - те не са виновни за сега. На есен Ново правителство, което с президента Радев да изпрявят държавата и народа на крака.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам Златната рибка да направи Иван Атанасов - Ванката министър-председател, а Краси Радков председател на Парламента. Ще се радвам да ме прочетете в рубриката си и да ми изпълните желанието под музикален съпровод на Маестрото. Може и Лили да припява. Благодаря.
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам един селски с царвулите и патурите и той милия голям мераклий да състави кабинет обича много чалга каквото и да означава това интелигентен *** напорист колкото си иска само зорът му е че си остана на село
118
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съболезнования герберчета,време е да се стягате и да си търсите нов поминък,защото глад мори добитъкът!
117
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле къв мат'риалсе е озъбил да заръфа кокала! Какво ***, чалга, маи, какви пет лева бе, те нямат грам контакт с трудовите хора, които носят държавата на плещите си и хората не ги припознават за пет стотинки. Я кротко по трите букви и се гледайте внимателно в огледалото.
116
4
 
2
 
! Отговори
До Чебурашчо преди 3 години
Нима Тролските"надбавки"стигат за Дубай?С тая университетска заплата+"добавките" най ти отива село Миндя в Търновско!
115
5
 
12
 
! Отговори
хахаа преди 3 години
До мнениеИ какво ще направят тези партии? То не е лесно да се създава! Не е като да мразиш и издигаш бесилки!
114
3
 
9
 
! Отговори
mda преди 3 години
Един господин от нафталина, известен с това че обиди един от най-великите българи - Христо Стоичков, заради присъждането му на титла от Пловдивски Университет. Плевенчанин, много критичен, явно с голямо самомнение, изживяващ се като десен...Докато политиката и социологията не се лустрира от господа от миналото, трудна работа.
113
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави никакъв кабинет да не съставя без 120 депутата със червени комунисти за опозиция. Комунизма е забранен, комунистите и доносниците да напуснат НС. Референдум за мажоритарен вот.
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашчо,ти във Миндя ли гласува?
111
14
 
9
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Най-добрият вариант е правителство на ИТН, ДБ и Мутри вън, със срок и програма до провеждане на президентски избори. До тогава да се приеме нов избирателен закон, да се подготвят изборите и се работи за стабилизиране на страната в условията на епидемията... А след това, каквото се получи.