Алерголог: Реакциите при "Астра Зенека" като тези от хепарина

Всяко лекарство дава хепаринови реакции, коментира доц. Стаевска
8 апр 2021 11:08, Елка Василева
30
Алерголог: Реакциите при "Астра Зенека" като тези от хепарина
Кадър: БНТ

Срещат се тромбози при случаите на ваксинация с "Астра Зенека" – това потвърди доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска“ пред БНТ.

"Има такива реакции. Ние трябва да приемем, че всяко нещо си има цена, доказан е ефектът на ваксината, спасява милиони човешки животни. Ваксината има рядка хиперсензитивна имунна реакция“, каза доц. Стаевска.

Още по темата

Счита се, че тази реакция е много подобна на реакцията при хепарина, което е имунна реакция - вид медикаментозна алергия. Доц. Стаевска цитира данните от ЕМА до 22 март.

"Има съобщени 62 случаи на церебрална синусова тромбоза и 24 случая на вената, която събира кръвта от слезката и част от стомаха. От тези 86 случая, 18 са фатални при ваксинирани в Европа и Обединеното кралство 25 милиона души", посочи алергологът.

Тя допълни още, че жените се справят доста по-добре с инфекциите.

"Този бонус има своята цена, жените страдат повече от автоимунни болести. Тоест, тази по-балансирана имунна система прави по-често автоимунни и алергични отговори и затова тези реакции са по-често при по-млади жени", обясни алергологът.

Това, което тя констатира след ваксинация на своите пациенти, е че по-често при млади хора има температура след ваксинацията.

Препоръката е добра относно повишеното внимание при ваксинирането на жени под 60 г., заяви доц. Стаевска. Също така тя изрази мнение, че такива реакции се наблюдават и при РНК ваксините.

"Случаите са по-малко, но това се проследява и при другите ваксини. Всяко лекарство дава хепаринови реакции", коментира още по темата доц. Стаевска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 3 години
Я вижте ваксината за морбили, която се слага от 50 години насам какви странични ефекти има, Астра в сравнение с нея е като да си изпил аспирин и да чакаш да ти стане нещо от него :)
27
0
 
0
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До до 9Ти пък кога успя да преброиш населението на Земята?
26
1
 
2
 
! Отговори
до № 9 преди 3 години
Ама ти колко мислиш, че е населението на земята, бе умник, щом твърдиш, че си прекарал вируса без симптоми както "няколко милиарда" други. Ако го бяха няколко милиарда вече да сме забравили за него, щеше отдавна да е затихнала пандемията. Просто защото щяхме да имаме вече не 70, ами близо до 100 % естествен имунитет. За справка населението на Земята е точно няколко милиарда- 7 милиарда и 800 хиляди.Пък и плюсове от други двойкари по география.
25
0
 
5
 
! Отговори
Няма начин преди 3 години
Всяко лекарство е нож с две остриета - на едно помага, на друго - вреди. Все пак съотношението полза-риск е в полза на ваксините. При милиони ваксинирани, няколко десетки случай на сериозни усложнения са пренебрежимо малко. Такава е обективната истина, но...лично аз няма да се ваксинирам срещу ковид-а. Всяка година по две-три игли ваксина, айде няма нужда. Засега.
24
0
 
7
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
До бонго Само Обединеното Кралство да вземем: 4,37 милиона инфецирани, 127хил. смъртни случаи. При 25 милиона ваксинирани - 18 смъртни случая. И, викаш, било едно и също? Как я виждате тази една и съща смъртност - не ми е ясно. (за справка - изобщо не съм привърженик на тези ваксини. Ама това не значи, че всяка глупост, дето се напише срещу тях, е по презумция вярна.)
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАФИЯВ този ред на мисли, помните ли универсалното хапче аналгин хинин? Вършеше чудеса, но беше твърде евтино и го спряха от производство. Всеки сам да си направи извода, в какъв свят живеем и кое е приоритет за фармакомпаниите.
22
8
 
2
 
! Отговори
бонго преди 3 години
То кат гледам, смъртността и от ваксината и от короната е една и съща. Ама при второто поне има шанс да се излекуваш, пък и не си го вкарваш сам, лично и информирано.
21
0
 
5
 
! Отговори
Много хабилитирани, преди 3 години
много професор,много доцент и прочее висш медицински клир са се хванализа гушите и обясняват кой крив,кой прав и какво да правим ние низшитесъщества без медобразование.И тук изниква въпросът:защо такъв разнобой,защо такова за и против?Нали анатомията и физиологията на човека последнитевекове не е претърпяла драстични промени.Май става дума за личностни борбимежду светилата с цел добиване популярност,а оттам-високи позиции вобществото,които вървят с власт,пари и лукс.А болните???...
20
1
 
14
 
! Отговори
МАФИЯ преди 3 години
Странични ефекти-тромбоза,възпаление на гръбначния стълб-Transverse myelitis, парализа на лицето,анафилактичен шок,смърт са до тук някои от по-сериозните.Някой знае ли какви са последствията след 2 или 5 години.Не ,не знаят ,но щели да наблюдават.И аз -така-ще наблюдавам и чак тогава ще се ваксинирам.Същевременно се отричат доказани във времето ( и сега) лекарства за превенция и лечение на Ковид като Хлорокин, Хидроксихлорокин и Инвермектин.ЗА съд и разстрел са тия от ЕМА, СЗО ,FDA
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тук нямаме нормална хепаринова реакция, бе лелче! Тук има ниски тромбоцити с масирани тромбози на малките съдове, което никой лекар и учен не може да обясни. Т.е. колкото и домати да ядете, както предписа Кантарджиев, или да пиете антикоагуланти, ефектът е нула, защото тромбоцитите и без това са ниски. Спрете да се изказвате неподготвени, че ставате за смях!
18
3
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Предполагам, че "Ваксзеврия" ще е достатъчно да заблуди овцете, че се ваксинират с нов препарат нямащ нищо общо с Астрата :D
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска рулетка - или ще ти спаси живота или ще ти го вземе..
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ги притесни Астра Зенека, че си смениха дори името. Някой задава ли си този въпрос
15
0
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ваксинираният, не се обаждай, отивай за босилек
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ясно ли е, че клиничните проучвания не са завършени и дописват листовката на ваш гръб? На всичкото отгоре безплатно.
13
11
 
3
 
! Отговори
до12 преди 3 години
Тази лелка е алерголог. А ти кой беше?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има съобщени..... а колко не съобщени има? И това не е нормална тромбоза, а масирана тромбоза на фона на ниски тромбоцити! Ама тази лелка е завършила преди 40 години и вече нищо не помни, пък какво ли е и учила, и дали не е завършила с тройка? Въпроси, въпроси...
11
1
 
14
 
! Отговори
Жена съм преди 3 години
под шейсет - преболедувах ковид грип и нямам никави последствия. Това обезпокоително ли е? или Реагирам нормално като другите 108 милиона преболедували и оздравели?
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го доказа този ефект от ваксината овца такава?! Тези, които доказаха, че тя е безопасна ли?!!! Тези, които казаха, че няма връзка с тромбозите ли?!!! Нали точно тези сега обърнаха палачинката
9
3
 
15
 
! Отговори
Мъж съм преди 3 години
под четирсет- не се ваксинирах и изкарах вируса без симптоми. Това обезпокоително ли е? Изкарвам го леко като другите няколко милиарда жители на планетата.