Една от десет жени ражда без прегледи и изследвания

1/3 от заболяванията при недоносените бебета са предотвратими
9
Една от десет жени ражда без прегледи и изследвания
Снимка: Pixabay

През 2021 г. една от десет жени ще бъде приета да ражда, без да й е бил извършен какъвто и да било преглед или пък изследване. Статистиката сочи, че седем хиляди жени раждат всяка година у нас без бременността им да е била адекватно проследена от специалист.

Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките, се казва в доклада "Цената на безразличието", изготвен от коалиция от граждански инициативи, сред които и кюстендилската организация "Ларго", пише "Монитор".

Според проучването поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебета се дължат на предотвратими усложнения от нелекувани инфекции на майката по време не бременността. До изписването от болницата грижата за здраво бебе струва 340 лв., а грижата за недоносено бебе с леки усложнения струва 20 пъти повече. Болничната грижа за бебе с тежки усложнения може да достигне 300 пъти грижата за здраво бебе, отбелязва още докладът.

В националния рамков договор се предвижда около 65 млн. лв. през 2021 г. да бъдат отделени за болнична грижа за бебета. Инвестицията в проследяване на всички бременни жени у нас ще излезе около 1 млн. лв. Ако това доведе до намаляване на дела на усложненията само с 5 процента, ще бъдат спестени два пъти повече ресурси, коментират от неправителствената организация "Ларго". Оттам отбелязват още, че у нас всяка година се раждат по около 6500 недоносени бебета. "Ако само при 26 от тях бъдат избегнати предотвратими усложнения, това ще покрие разходите за проследяване на бременностите на всички майки.

Ретинопатията е едно от най-сериозните нарушения при децата, родени преждевременно. Годишно по 12 недоносени деца у нас губят зрението си изцяло и броят им се увеличава. Оказва се, че липсва достатъчно организация за ранното диагностициране на проблема. Колкото по-малко се роди едно бебе, толкова по-вероятно е да се сблъска с това заболяване. Както и останалите възможни проблеми при непроследена бременност и това заболяване води до последстващи увреждания на детето.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Римляните искат да живеят като във Древния Рим.
6
1
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Много народ не си е пил хапчетата днеска в Карлуково . Щото е Събота явно и сестрите почиват.
5
6
 
3
 
! Отговори
до долния преди 1 месец
А каква е ползата от вашето същесрвуване?
Това, че имате някакво образование, не означава, че сте полезен на обществото.
За пример мога да дам няколко стотин хиляди калинки на държавна службичка. Като всички ***, те са вредни.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер, да продължават в същия дух, даже да стават и повече... Новите карамекли и малолетните им майки са само безполезни добичета, които хрантутим цял живот. Няма нито полза, нито особен смисъл да съществуват.
3
1
 
13
 
! Отговори
пппп преди 1 месец
А при мнозинството е обратното, една на всеки десет жени ражда с прегледи и изследвания! И от 5- 10 десет деца всички се раждат ОК ! Е, някой от децата се връщат на държавата да ги гледа, но повечето параззитчета си остават в махалата!
2
2
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Шведи , я ! Така наречената българка си гледа живота - парици, коли, ...па ако може някой чужденец за приятел -американец или германец . Е , може и турчин и арабин , и те са хора . Ама парици да имат- милиони.Днес в Дубай , утре в родилното. Иначе стари банички ,ударнички от соца в някой завод , дошли от село и женени за някой кривокрак софиянец-избягал с майка си от Изт. Тракия 13-та
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая десетата не е българка, а шведка. То се знае.