Росица и Маргарита - в топ 20 на най-разпространените имена

Цветница е празникът с най-много именници
Обновена: 25 апр 2021 09:08 | 25 апр 2021 08:55, Камелия Цветанова
19
Росица и Маргарита - в топ 20 на най-разпространените имена
Снимка: БГНЕС

Един от пролетните празници – Цветница за поредна година е и празникът с най-много именници сред българите. Общо празнуващите са 362 914.

Още по темата


От тях 279 449 са жените, а 83 465 са мъжете, съобщи БГНЕС.

Според националната статистика за 2020 година Росица, Маргарита и Виолета са в топ 20 на най-разпространените женски имена у нас.

28 681 българки носят името Росица, 25 031 се казват Виолета, а 24 678 се казват Маргарита.

Цветница е и народен, и религиозен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църкви.

Освен Росица, Маргарита и Виолета, които са в Топ 20 на най-разпространените имена, имен ден празнуват и всички други, които носят имена, произлизащи от названия на растения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Номер 1 остава Мария, следвана от Айше на второ място."Пишеш кощунство, Първото Женско Име няма нищо общо с второто грозновато такова, последното което не е на второ място в списъка с имената, които носят българи и европейци. Грозноватото име Айше е популярно при тъмно лилавият привилегирован, престъпен електорат и при турците.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Номер 1 остава Мария"Разбира се, Мария е Най - Красивото Женско Име на света. Името Анна също е много Красиво.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маргарита от гръцки език означава бисер, перла. Според гръцката митология Маргарита е едно от наименованията на Афродита. Според Християнството името Маргарита е свързано и известно със света великомъченица Марина Антиохийска. Жените, които се наричат Марина и/или Маргарита имат Имен Ден на 17/30 Юли. Росица е българо - славянски превод на гръцкото име Дросида, което означава " Роса". Жените с името Роси, Росица имат Имен Ден на 22 Март/04 Април.Жените с тези имена не празнуват днес.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Росица е красиво име , Илица също
3
1
 
6
 
! Отговори
обаче преди 3 години
мноооого Софки (София) се наименуваха последните години
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит имен ден на всички, които носят имена на цветя, дървета и растения! Да сте живи и здрави, хора! БОГ ЗА Е С ВАС! Да ви закриля от лошото и да ви окрилява в доброто!
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит имен ден на елегантната, умна, красива и мислеща за народа госпожа Росица Кирова от ПП ГЕРБ!