60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук много"Кой е по,по,най". Не бойте се деца! В България сте най-успешните и умните.
112
3
 
2
 
! Отговори
114 преди 2 месеца
да предателите ги плащат в магазините Лондон и Германия
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 109Нали си българин! Би трябвало да знаеш, че това е типична черта! Между другото къде живееш, защото аз сам живяла в 3 държави и никъде нямаше нормална българска общност. Ако съм видяла проблеми в чужбина, то зад всички са стояли българи. Всеки нормален и истински интелигентен българин в чужбина знае колко съм права!
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 111Гений, в България огромната част от данъците се плащат в магазина, под формата на ДДС и акцизи. Отделно сме световни рекордьори по скрити данъци. Само си направи една сметка, колко задължителни плащания имаш за да си позволиш да караш автомобил, като започнеш от шофьорските курсове минеш през ДДС и акциз на бензина и стигнеш до "Гражданската отговорност", която също е скрит данък.
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези в чужбина плащат ли данъци на българската държава.. Е тогава вземете си пенсиите , болничните , общетенията за безработица и майчинствата .. От предателите емигранти..
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 106Какви данъци и такси плащаш в България?Плащаш данък имот ако имаш такъв, но това го пращат и англичаните и руснаците с имоти тук! Плащаш такси за тия имоти, това обаче не те прави българин! То по тая логика сумати руснаци са повече българи и от вас, и да им дадем избирателни права, че си плащат данъците за имотите ли или може би сметките за ток?
107
4
 
13
 
! Отговори
До 103 преди 2 месеца
Вече и учителите в България вземат добри пари.Жена ми е учителка и взема 1500 лв на месец,плюс бонуси за 24-и май и Коледа по още една заплата.Та ако се разделят чисто взема 1700 лв месечно. Ама си живее в собствен дом и не мие задниците на старци като емигрантките.
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой от нас не го е яд на нашите сънародници! И това че някой е отишъл в чужбина не го прави по-умен---------------------------------------------------Това е безспорно, но аз като гледам българите в чужбина не претендират да са по-умни или по-успели. А виждам една банда от т.ролове по сайтовете, като този тук, който псува и се мъчи да настройва хората в България срещу нашите сънародници в чужбина"Разделяй и владей", класика в жанра, но в случая е прекалено очевидна
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е от къде пара като работят само общаци и чистачки. Сега съвсем лъсна масата какво правят по чужбината. Ако работеха по банки и големи корпорации, щяха да продължават да пращат пари, тия сектори не бяха засегнати. Също така се разби и мита че ако не били тия по чужбина тука ще фалираме, а то кво се оказа, никой и не разбра че тия свършили парите. Пращаха на бабите, ама то сега като дадоха добавки и бабите не го усетиха.
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само не разбирам, защо трябва да ни наричате тролове само защото виждаме истинските ви лица?Вие сте изоставили близките си! Майките ви живеят сами в селските си къщи и заключват с 5 резета да не ги оберат през нощта! Децата ви са като животинки, които няма кой да ги погали. Ние помагаме на старците ви в ежедневието, ние и нашите деца са приятелите на вашите, замествайки ви със съвет и добро! А вие ни плюете! Съжалявам ви, не ви завиждам! Толкова сте заблудени...
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 82 Плащаме данъци и такси , и в България.Ти ли ни плащаш къщите ,апартаментите и парчетата земя? Престанете да изкривявате нещата по болшевишки.
102
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма по-проклето и по-жалко нещо от герберски или комунистически т.рол, който за стотинки е готов да лиже всякакви части на господарите си, които са истинските национални предатели, заради които нашата толкова хубава родина е в такова тежко състояние! Но откъде един т.рол ще мисли за такива неща, той е злобно и завистливо човече,което и майка си ще продаде-----Правило номер едно: На предателя вечно някой друг му е виновен за нещо .. Комусти герберасти и Хан Аспарух
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма по-проклето нещо от предател.. Предателите наричат себе си политкоректно емигранти..----------------------------------------------Няма по-проклето и по-жалко нещо от герберски или комунистически т.рол, който за стотинки е готов да лиже всякакви части на господарите си, които са истинските национални предатели, заради които нашата толкова хубава родина е в такова тежко състояние! Но откъде един т.рол ще мисли за такива неща, той е злобно и завистливо човече,което и майка си ще продаде
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 91Никой от нас не го е яд на нашите сънародници! И това че някой е отишъл в чужбина не го прави по-умен. Да, със сигурност гледачката на старци в Австрия дето я гръмнаха в метрото е взимала по-голява заплата от учителка по български и литература, но хайде да не разсъждава на темата коя от двете е по-умна! Ако се дразня на нещо е че някои хора си мислят, че като имат пари с бране на ягоди са по-умни от тия дето се грижат за децата си и старците си тук. Моралът не се измерва с пари!
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, знаете ли, колко тона консерви и колко литри ракия се изпращат годишно на емигрантите?
98
6
 
16
 
! Отговори
До 91 преди 2 месеца
Неудачници са мизерниците в чужбина. Преди години ходих на гости на един приятел в Лондон.Живееше в една малка стая заедно с още един мъж.Ползваха обща баня,тоалетна и кухня с още 10 човека.Никъде не излизаха по заведенията, а в магазина купуваха само стоки на промоция. Това ли ви е удачата в живота?
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През х-я ми е че са влезли по малкокървави пари на хора принудени да слогуват по чожбина.
96
1
 
6
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 месеца
Няма нищо общо с пандемията!Хората нямат пари!Това е!
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не говоря за тези дето само се трудят в чужбина.Те са си само българи отишли на работа и могат да гласуват,няма проблем.Обаче тези които имат чужд паспорт и се водят граждани и на друга държава не трябва да имат право да гласуват,докато не се откажат от чуждото гражданство.
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
""Чета коментарите на българите от чужбина, които наричат българина Ганьо и се чудя, ако всички българи са ***, това би означавало че вие също сте такива, т.е. обиждате сами себе си."""-----------Предателя по-едно ще го познаете.. -- Най-мрази своя народ..