Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
19
 
18
 
! Отговори
мисирки преди 3 месеца
Поне от кумова срама да бяхте написали, че са го рекетирали и е плащал на Борисов и Горанов.